Роберт Спенсер: Џихад у аустралијској продавници чоколаде

(David Horowitz Freedom Center, 15. 12. 2014)

Детаљи су још увек слабо познати[1], али ово је отприлике утврђено у време писања овог текста: негде око 50 људи су задржани као таоци у Линтовом чоколадном кафеу на Мартиновом тргу, једном од централних шеталишта у Сиднеју. Неки од талаца су под претњом оружјем били присиљени да на прозор кафеа истакну црну заставу исламског џихада.

spenser-jihad

На застави стоји на арапском Нема бога до Алаха, и Мухамед је његов пророк – муслиманско исповедање вере. Биће тешко да се овај чин представи као насиље на радном месту, али не треба сумњати да су водећи западни медији и политички лидери већ осмислили стратегију како да ово учине. Пошто се брзо приклонио политичкој коректности и игноришући џихадистичку заставу на прозору, аустралијски премијер Тони Абот је инсистирао да још увек не знамо мотив наоружаног нападача.

У међувремену полиција је евакуисала подручје, као и сиднејску Оперу, где је по свој прилици пронађен сумњиви пакет. Абот је издао саопштење према коме је ово очигледно инцидент који изазива дубоко узнемирење али да сви Аустралијанци треба да буду уверени како су наше полицијске и безбедносне службе добро увежбане и опремљене да професионално одговоре на овакве изазове.

Иако је ово изван сваке сумње тачно, у питању је догађај без преседана на Западу. Било је и до сада напада џихадиста, талачких ситуација, али ово је прва талачка криза коју су изазвали џихадисти од када је Исламска држава у септембру издала овај претећи видео снимак: Освојићемо ваш Рим, срушити ваше крстове, поробити ваше жене, уз дозволу узвишеног Алаха. Ово је Његово обећање нама. Његова је слава и Он неће прекршити своје обећање. Ако ми не дочекамо то време, наша деца или унуци ће га дочекати, и они ће продати ваше синове као робове на тржници робова.

У овом видео снимку, гласноговорник Исламске државе Абу Мухамед ал-Аднани поручује муслиманима:

Ако можете да убијете неверног Американца или Европљанина – посебно пакосног и прљавог Француза – или Аустралијанца, или Канађанина, или било ког неверника у рату који су неверници повели, укључујући грађане држава које су ушле у коалицију против Исламске државе, онда ослоните се на Алаха, и убите га како год можете.

Не тражите ни од кога савет и не тражите ничије мишљење. Убијте неверника без обзира да ли је цивил или војник, јер они имају исту владу. И један и други су неверници. Обојица су укључени у отворени рат [цивил тиме што је део државе која је повела рат против муслимана]. Крв и богатство обојице можете легално уништити, јер то да ли је по закону или не да се пролије крв не зависи од одеће која се носи.

Ал-Аднани је такође упутио једну конкретну претњу: Платићете док се шетате улицама, окрећући се лево и десно, у страху од муслимана. Нећете се осећати сигурним ни у својим спаваћим собама. Платићете када ваш крсташки поход пропадне, и када будемо узвратили у вашој сопственој земљи, и после тога никога нећете моћи да повредите. Платићете, и већ смо припремили оно што ће вас заболети.

Опсада продавнице чоколаде у Сиднеју може бити остварење ове претње и претходник онога што ће можда наступити не само у Аустралији, већ и у Западној Европи, Британији, Канади и Сједињеним Америчким Државама. И по први пут, барем када је реч о скорашњим догађајима који су још свежи у памћењу, видимо исламистичке џихадисте како узимају таоце на Западу, као што већ дуго чине на Блиском Истоку, у Африци или Азији.

Ако ће судбина талаца бити одређена у складу са исламским законом, а има снажних наговештаја да ће тако бити с обзиром да отмичар делује као посвећени муслиман, они могу бити потпуно ослобођени, откупљени, поробљени или побијени:

А у вези са заробљеницима владар има могућност да изабере најбољу од четири могућности: прва је да их погуби тако што ће им пререзати вратове; друга, да их претвори у робове и да на њима примени законе о робовима који се односе на њихову продају или ослобађање од ропства; трећа, да их размени за добра или заробљенике; и четврто, да покаже наклоњеност и да их помилује. Алах, нека му је слава, каже: Када сте суочени са онима [неверницима] који поричу [ислам] онда се окомите на њихове вратове. [Коран, сура 47, стих 4].

Током претходних неколико месеци, свет је био ужаснут када је Исламска Држава објавила неколико видео снимака на којима се види погубљење бројних талаца. Али све ово се одигравало далеко, у земљама коју је већина људи видела само на телевизији. Сада смо можда присиљени да посведочимо сличне призоре у нашим сопственим градовима и насељима – баш онако како је претила Исламска Држава.

Да бисмо сажето увидели сву неприпремљеност Запада за овакве ситуације, без обзира на Аботове самопоуздане речи, довољно је да прочитамо део извештаја за британски Гардијан: Видим много људи који твитују/питају о тобожњим полицијским акцијама у Лакемби током трајања талачке кризе. Реј Хедли, конзервативни спикер радија 2GB, известио је да полиција упада у куће у Лакемби, која има велику муслиманску популацију, током трајања талачке кризе.

Различити извори су обавестили мог колегу Мајкла Сафија да није било никаквих полицијских акција у овом подручју. Двадесетак полицајаца се мотало око џамије у Лакемби, током процеса увођења полицајаца у посао, што је можда послужило као извор за споменуте извештаје.

Дакле, полицајци су ишли до џамије да протегну ноге док је у току била талачка криза у самом Сиднеју. Црна застава џихада коју су таоци били присиљени да истакну на прозор показује горку иронију ове ситуације. Уместо да изазову муслиманске верске вође да се боре против идеологије Исламске Државе коју они тобоже одбацују, полицајци су били заузети уверавањем муслимана како нису исламофоби, баш у време када је џихад дошао до њиховог кућног прага.

Када се Аустралијанци, и наравно Американци, Британци и Канађани, буду навикли на нову могућност да свраћање на шољицу кафе може да се заврши тако што ће нечија глава бити одвојена од тела, време за политички коректно заваравање о претњи џихада ће бити окончано. Реализам о природи и дометима  претње одавно касни за догађајима. Муштерије у Линтовом чоколадном кафеу, који су сада таоци, не заслужују ништа мање, као ни други грађани зараћеног и опседнутог Запада.

Са енглеског посрбио: Милош Милојевић

______________________________________

[1] У време писања чланка талачка криза у Сиднеју још увек није била окончана. Према наводима аутора чланак је писан у недељу, око 8 часова послеподне, по источном стандардном времену (временска зона која обухвата истични део САД и Канаде).  Талачка криза у Сиднеју одиграла се током 15. и 16. децембра. Отмичар је упао у Линтов чоколадни кафе и задржао је 17 талаца. Након 16 часова преговора специјална полицијска јединица је упала у кафе, нападач је смртно ранио једног таоца али је полиција потом успела да га ликвидира. Један талац је преминуо од последице срчаног удара. Полиција је успела да идентификује отмичара. У питању је Ман Харун Монис, за кога се сумња да је био радикални исламиста.  За више детаља о току кризе погледајте чланак на сајту РТС-а.


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-2TRCategories: Посрбљено

Оставите коментар