Вељко Ђурић-Мишина: Односи СССР према Титу, Павелићу и Михајловићу (аудио)

Излагање др Вељка Ђурића-Мишине на међународној научној конференцији „Седамдесет година од ослобођења Београда: борба против нацизма 1944-2014“, која је одржана у Београду, 17. октобра 2014. године.

https://soundcloud.com/fond-strateske-kulture/veljko_djuric_misina-sedamdeset_godina_od_oslobodjenja_beograda-borba_protiv_nacizma_1944-2014

(Фонд стратешке културе@SoundCloud)


ИЗМЕНА: Овај чланак је промењен 12. 12. 2014. у 20:59 – додат је извор.

Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-2PICategories: Поново прочитати/погледати

1 reply

  1. Штета што је ово аудио-запис, јер тај човек доста гута речи, нема сасвим јасну дикцију, и то по мало отежава праћење. Осим тога, он прилично скаче са теме на тему, па ни то не олакшава праћење, помиње ово-оно-оно- ово – и на крају остаје само оно: “Објавићу касније“. Што се тиче Архива Србије – причао ми је један човек са истраживачким искуством из нормалних западних архива, а који је имао увида у једну од тема архива УДБЕ (чува се по именом БИА у Архиву Србије) која га је занимала ( добио је само мало одшкринуту “завесу“ после много мука и натезања) да је систематичност те збирке близу нули, да није могуће доћи до кључних докумената – нпр. одлука врха државе/или УДБЕ о класификацији “државних непријатеља“ у одређене категорије – у документима се помињу категорије 1-2-3-итд, а “кључа“ нигде… а то није једино. Стиче се утисак као да је цела документација сручена на гомилу без икаквог система – а то наводи на мисао да је оно што је предато Архиву Србије само нека врста архивског удбашког “отпада“, док се сређена архива ( а сигурно је да све тајне полиције имају добро сређене архиве) још увек чува “тамо где треба“.

Оставите коментар