Вечерње новости: Немци нам бришу Косово из Устава?

Берлин тражи да се после отварања 35. поглавља мења државни акт. На удару Преамбула и чланови о територијалном уређењу наше земље

n-12122014

Осим 11 услова за отварање кључног, косовског поглавља у преговорима Београда са Бриселом, Берлин је пред Србију испоручио и захтев: да се наш Устав усклади са договорима из Бриселског споразума!

Како „Новости“ сазнају, без испуњења овог захтева поглавље 35 неће моћи да се затвори, па и чланство у ЕУ, самим тим, виси о овом танком концу.

Да ли прилагођавање највишег правног акта Србије подразумева и брисање преамбуле која јасно каже да је Косово и Метохија саставни део територије наше земље, засада није прецизно дефинисано. Међутим, по многима, управо је то највећа замка која се крије у берлинском пакету и која заправо имплицира признавање независности!

Спорне тачке могле би да буду и чланови 182 и 16 Устава, које се односе на територијално уређење Србије и међународне односе. Брисел би могао да тражи да се из Устава избаци формулација да Србија има две покрајине, као и да промени став да „сви међународни уговори морају бити у складу са Уставом“!

Према нашим информацијама, на формулацији садржине косовског поглавља месецима је радило немачко министарство спољних послова, а српски званичници су са тачном листом услова упознати почетком октобра, када је у посети Србији био Ернст Рајхел, специјални изасланик МСП Немачке за југоисточну Европу, Турску и ЕФТА.

Професор Уставног права Ратко Марковић каже, за „Новости“, да се захтев о усклађивању Устава са Бриселским споразумом односи на све делове овог акта где се помиње Косово, а посебно на два:

– Очекујем да Брисел тражи да се избаци навођење АП КиМ у делу о територијалном уређењу Србије, као и да се избрише реченица да ће се суштинска аутономија КиМ уредити посебним законом. Такође, Брисел ће инсистирати и да у Уставу међународно право и уговори имају примат над домаћим.

Шеф Делегације ЕУ Мајкл Девенпорт рекао је да преговори Србије и ЕУ нису стали и да није ништа изгубљено:

– До сада су завршени скрининзи за 23 од 35 поглавља, а Србија ради на акционим плановима за поглавља 23 и 24.

Немачка амбасада: Београд одавно упознат са очекивањима

Поводом проверене информације „Новости“ о 11 услова Берлина за отварања поглавља 35, у немачкој амбасади у Београду нам кажу да није тачно да постоји такав списак. Али, они потврђују да ће Влада Немачке дати сагласност за отварање поглавља 35 тек када обавезе које произлазе из Споразума о нормализацији односа из априла 2013. године буду спроведене у потпуности и када Србија јасно искаже спремност да настави дијалог са Косовом:

– Српска влада је одавно упозната са овим очекивањима. Сада, након што је напокон формирана косовска влада, битно је да се дијалог на високом политичком нивоу што пре настави и да допринесе брзом затварању празнина у спровођењу Споразума о нормализацији односа. ЕУ очекује од Србије и Косова даљи напредак у процесу нормализације односа.

Е. В. Н.

(Вечерње новости, 10. 12. 2014)


Кратка веза до ове странице: http://wp.me/p3RqN8-2PDCategories: Преносимо

Оставите коментар