Леонид Решетњиков: Путин се парламенту обратио као православни шеф државе и верник

Годишња посланица Владимира Путина показала је да се он Федералном собрању – парламенту Руске Федерације – обратио као православни шеф државе и верник – оценио је директор Руског института за стратешка истраживања Леонид Решетњиков.

resetnjikov-fakti

Леонид Решетњиков

У кратком интервјуу агенцији Новоросија, директор РИСИ је прво одговорио на питање:

„Шта за Русију значи упад бојовника у Грозни? Да ли се тај упад случајно временски подударио са Путиновом посланицом?“

– Нема сумње, то није било случајно. Тај упад није повезан само са председниковом посланицом. То је повезано и са тактиком САД и њихових савезника срачунатом на подривање стабилности у Русији. То покушавају на свим правцима, зато имамо политичке санкције и економске санкције, а сада већ воде кампању и у спортској области. Против наших атлетичара који су се тобоже допинговали.

Наравно, појава бојовника у Грозном такође апсолутно није случајна. То је карика ланца акција које изводи Запад ради подривања стабилности Русије, ради ширења притиска на председника Русије и притиска на нашу земљу у целини. То треба имати на уму и знати да ће они наставити напад на свим правцима. Наш задатак је да све то добро разумемо и да пружимо одговарајући жестоки отпор.

Какав је утисак на вас оставила Путинова посланица? Шта је у тој његовој речи најважније?

– На мене је посланица оставила велики утисак зато што је председник фактички формулисао оно што се многе године није говорило. Он је говорио о духовном, сакралном смислу овога што се догађа. Он је наступио као православац, као верник. Објаснио је шта за нас значи сједињавање Крима са Русијом у духовном, у сакралном смислу.

Ми морамо схватити да то сједињавање није било просто политички, геополитички и геостратешки догађај. Да је то догађај који има најдубљи могући духовни смисао. Са Крима је кренула христијанизација земаља насељених словенским племенима, а захваљујући томе је постала могућа и појава такве државе каква је Русија, моћне државе.

Ми смо са крстом ишли на север, на запад, на исток и на југ. Ми нисмо ишли са мачом, ми смо практично све време ишли са крстом.

putin-obracanje

Обраћање Владимира Путина 

Путин је већ на почетку свог иступања веома јасно дао на знање свим људима – и верницима и онима који не верују – шта је тачно Крим за нас.

Још ми се свидела – а ја то сматрам веома важним – изоштрена и јасна позиција поводом украјинске кризе. Објаснио је откуда долази све што се догађа и ко стоји за свим тим. А кад је указано на узроке – онда је јасно шта треба радити и како да даље живимо и да се развијамо.

Много интересантних предлога и идеја било је и у економској и социјалној сфери. Главни задатак је сада да се све не сведе на причу, да не буде бирократизовано, као што то код нас често бива.

Због чега председник – иако је означио оштру позицију поводом Крима – ни једном није изговорио реч „Новоросија“?

То није питање за мене. Требало би да питање председника зашто није употребио назив „Новоросија“. Ипак да кажем: вероватно се не користи из неких политичких разлога, повезаних са покушајима да се нађе решење. Ваљда засад нема парола, епитета и емотивних фраза да се не би подстицала офанзива наших непријатеља на Русију. Да, ваљда је тако…

(Факти, 6. 12. 2014)Categories: Преносимо

7 replies

 1. „Због чега председник – иако је означио оштру позицију поводом Крима – ни једном није изговорио реч „Новоросија“?“ Умесно питање, а одговор му није сасвим лош (мада је дискретна најава могућности повлачења). Ја, верујте, од срца желим Русији (али правој – не постсовјетској, него оној без фараонског маузолчеја оног вукодлака Лењина на Црвеном Тргу и његових споменика и улица по целој земљи, без црвених петокраки на кулама Кремља, без… свих оних осталих црвених одвратних реликата) да Новоросија постане њен део – јер припада само њој, а не парадржави Украјини у којој је сада. Али… ове садашње главешине постсовјетске Русије су се, као буновне залетеле после дугог, 20-годишњег дремања, потпуно неспремне, без икакве припреме, организовања масовног покрета рускојезичног становништва Украјине у правцу одвајања од ње, на брзину и… шта сада? Упало се у крваву пат позицију, а овај Решетњиков и даље о паролама и емотивним фразама („Ваљда засад нема парола, епитета и емотивних фраза да се не би подстицала офанзива наших непријатеља на Русију. Да, ваљда је тако…“). Да, тако је, на жалост и срамоту. Не умете боље.

 2. I Staljin je potrazio podrsku verujuceg naroda, 1943 god, u sred rata sa Nemcima.

  I pored strasnih progona i destrukcija kojima je tokom 2,5 decenije bila izlozena, Ruska Crkva je prihvatila pruzenu ruku zlocinca i u ponovo otvorenim crkvama krenula sa molitvama za „velikog vodju“ i pobedu Crvene armije.

 3. @Deda Djole: E, deda Djole, deda Djole…ма кога Ви завитлавате (или стварно не схватате?). Па – руска црква у СССР-у уопште није постојала као Црква! То је било марионетско позориште, оживљавано по потреби Стаљиновој. Постојала је само у дубокој тајности руска катакомбна црква , и не можемо знати каква је била њена реакција, а у иностранству још само Руска Загранична Црква. Заиста, после Стаљинове одлуке, оживеле су цркве које нису биле срушене и обешчашћене (да би после рата већина њих поново била угашена, а многе и порушене) – ма црква Успења Пресвете Богородица које су моји преци подигли 1807г.на свом имању је била претворена у колхозни свињац! Појма Ви немате…

 4. @Ioann Dubinjin : Da Ioanne, hvala na komentaru, potpuno se slazem sa vama.
  Hteo sam samo da kazem da se u jednom – za Rusiju vrlo teskom – trenutku ateist Staljin, da bi pridobio narodna mase, okrenuo Ruskoj crkvi

  A da je Ruska crkva u to vreme bila marionetsko pozoriste, nije mi nepoznato.
  Secam se Srpske crkve za vreme Josipa Broza.

 5. @Dubinjin
  Moskvu i celu Rusiju danas krase brojne crkve!
  Ako su komunisti, kako kažete, porušili velikii broj crkava, odakle su se odjednom pojavile sve ove današnje, velelepne!
  Nisu ih valjda sve podigli bivši,( a i sadašnji) KGB-ovci Putin i Rešetnjikov?!
  Ako ste već naučnik, dajte malo ozbiljniju argumentaciju za svoje tvrdnje!
  Navedite statističke podatke i njihove izvore o tačnom broju porušenih crkava za vreme komunističe vlasti u Rusiji (ne u SSSR-u)?

 6. @Deda Djole
  „Ruska crkva, koja je tada bila marionetsko pozorište, pružila je ruku zločincu Staljinu…“!
  Kojeg li trućanja?!
  A da Crkva nije bila lutkarski teatar, da li bi u tom slučaju trebalo da pruži ruku zlikovcu Hitleru i da se moli za njegovu pobedu!
  Kako biste pametnjakoviću Vi rešili dilemu, kome pružiti ruku u takvim dramatičnim istorijskim okolnostima: domaćem zločincu Staljinu ili stranom zlikovcu Hitleru?
  Hajde sada dajte svojoj „filozofskoj“ misli krila!

 7. @Miroslav Andjelković: Не као одговор који би Вас могао убедити, јер такви нису доступни аргументима – ево само можда списак 5% уништених цркава и манастира у СССР-у – и то на руској Википедији: https://ru.wikipedia.org/wiki/%D1%EF%E8%F1%EE%EA_%F5%F0%E0%EC%EE%E2,_%F3%EF%F0%E0%E7%E4%ED%B8%ED%ED%FB%F5_%F1%EE%E2%E5%F2%F1%EA%EE%E9_%E2%EB%E0%F1%F2%FC%FE
  Нека они који овај коментар прочитају не буду лењи: отидите на овај линк и убедите се сами – али знајте да је ово заиста само минимална фракција оног зла које су комунисти нанели Руској православној цркви и души руског народа. Па – онда верујете разним Miroslav Andjelkovićima!

Оставите коментар