Башар ал Асад: Никада нећу допустити да Сирија постане марионета Запада

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad dao je ovog tjedna veliki intervju za francuski list Paris Match te se pritom osvrnuo na niz ključnih pitanja vezanih uz trenutačni rat u Siriji koji se već proširio i na Irak.

asad-advance

Istaknuo je kako se terorizam „izvozi“ iz Europe prema Bliskom istoku, naročito iz Francuske. Naglasio je kako se sirijska vojska protiv tog terorizma bori od samog početka.

„Čak i u prvim danima smo se suočavali s terorizmom“, rekao je odgovarajući na pitanje da li se sukob mogao odvijati drugačije.

„Budimo iskreni: da Katar nije davao novac teroristima, da ih Turska nije podržavala logistički, da ih Zapad nije pomagao politički, stvari bi danas bile vrlo drugačije. Ako smo mi u Siriji imali probleme i pogreške prije izbijanja krize, što je normalno, to ne znači da je povod za rat nužno unutarnje prirode“, rekao je Assad.

„Mi u Siriji se ne borimo samo protiv ovih bandi već i protiv država koje ih podržavaju s milijardama dolara. Ovo nije rat između dvije vojske gdje možemo reći mi smo zauzeli ovaj dio, oni su zauzeli onaj dio. Ovaj rat nije takav. Imamo terorističke skupine koje se iznenada ubace u grad ili selo“, rekao je.

Osvrnuo se i na ISIL te istaknuo kako je ova teroristička organizacija osnovana u Iraku još 2006. Odbacio je insinuacije da Sirija stoji iza ISIL-a. „SAD je okupirao Irak, a ne Sirija. ISIL-ov lider, Abu Bakr al-Baghdadi, bio je u američkim zatvorima, ne u sirijskim. Dakle, tko je stvorio ISIL, SAD ili Sirija?“, rekao je.

Po pitanju terorizma rekao je kako se radi o ideologiji koju su prije 20-ak godina proizvodile Saudijska Arabija i druge Zaljevske monarhije. No, ističe kako danas terorizam primarno stiže iz Europe, naročito Francuske.

„Najveći postotak europskih terorista koji dolaze u Siriju dolaze iz Francuske, a i u Francuskoj imate niz incidenata. Također se desio i napad na židovski muzej u Belgiji. Dakle, terorizam u Europi više ne spava, sada je probuđen“, istaknuo je sirijski predsjednik.

Našalio se na račun francuskog predsjednika rekavši kako mu je glavni protukandidat sada zapravo ISIL jer „u Francuskoj popularnost Hollandea je blizu popularnosti ISIL-a“.

Rekao je kako se niti jednog predsjednika ne može micati s vlasti putem kaosa, kao primjer istaknuo je Libiju. „Nakon Gaddafijevog odlaska nastao je kaos. Da li je stoga njegov odlazak bio rješenje? Jesu li se stvari popravile, da li je Libija danas demokracija?“, istaknuo je.

„Ostanak na vlasti nikada mi nije bio prioritet, ali nikada neću dopustiti da Sirija postane Zapadna marioneta. Država je poput broda, a kada se desi oluja kapetan ne može pobjeći i pustiti da brod potone“, rekao je.

Kritizirao je američke zračne napade protiv ISIL-a u Siriji ističući kako su ti napadi „samo kozmetički“ ističući kako se „terorizam ne može uništiti iz zraka“.

„Dva mjeseca nakon početka njihovih napada nema nikakvih konkretnih rezultata na terenu. Govoriti da nama ti napadi pomažu jednostavno nije točno“, rekao je Assad te naglasio kako su ti napadi ilegalni jer nisu autorizirani od strane UN Vijeća Sigurnosti.

„Sirijska vojska izvodi kopnene i zračne napade protiv ISIL-a. Naši zračni napadi znatno su snažniji od američkih. Mi se borimo protiv terorizma i znamo situaciju na terenu. Ništa još nismo osjetili, a Turska i dalje daje sve veću direktnu potporu ISIL-u“, naglasio je sirijski predsjednik Bashar al-Assad.

Kompletan intervju na engleskom jeziku možete pročitati na stranicama sirijske državne novinske agencije SANA:

http://www.sana.sy/en/?p=20381

(Advance.hr, 5. 12. 2014)Categories: Преносимо

Оставите коментар