Предлог за акцију: Станари „отровних зграда“ позивају на протестну шетњу

Поштоване комшије, суграђани,

Потребна нам је ваша помоћ!

Организујемо протестну шетњу у недељу 30. новембра 2014, с почетком у 12 часова.

otrovne-zgrade

Ми већ четири месеца покушавамо да решимо своје стамбено питање и сваки пут наилазимо на зид од стране Грађевинске дирекције Србије, која у сваком понуђеном решењу крши наша основна људска права. Током протекла четири месеца упутили смо десетине дописа разним институцијама, имали више десетина састанака с њима, између осталог, и у Министарству грађевинарства и урбанизма, али до разрешења наше ситуације нисмо дошли, јер смо у сваком њиховом понуђеном решењу ми ти који треба да се одрекнемо своје имовине и да сносимо додатне трошкове, као да није довољно то што смо живели у отровним становима више од пола године.

Као последњи покушај избављења из ове невоље изаћи ћемо на улице.

Позивамо вас да нам се придружите, јер нам је ваша подршка неопходна.

***

Купили смо станове од Грађевинске дирекције Србије (ГДС), која је по Закону о планирању и изградњи истовремено и надзорни орган. Употребну дозволу је издало Министарство грађевинарства и урбанизма. Замислите шок када смо од Градског завода за јавно здравље 25. јула 2014. сазнали да ми и наша деца удишемо бензен, фенол, тулуен. Како је могуће да ГДС, који је основала Република Србија, може да усели своје купце, ваше суграђане, комшије у отровне зграде, пусти их да удишу канцерогене материје 10 месеци, затим их привремено исели а потом приморава да се врате у своје отровне станове када их „очисте“?

На захтев ГДС, Институт за нуклеарне науке Винча доноси и Елаборат о санацији, чији резултати, између осталог, доказују да су, у односу на чврсти отпад или отпадне воде, у нашем бетону пронађене и до 60 пута веће концентрације канцерогених материја! И шут који би остао од огуљених зграда морао би да се третира у лабораторији, а тек онда да се однесе на депонију.

Дакле, у вашем комшилуку су зграде које не задовољавају ни критеријуме присуства на депонији. А одмах поред налазе се вртић и дечје игралиште.

ГДС нам је понудио уговор о исељењу који подразумева плаћање трошкова живота у изнајмљеном стану, али само под условом да прихватимо санацију и вратимо се у своје станове. У нама расту отпор и сумња: већ смо отровани, а још и да пристанемо на експеримент. Тражимо да ГДС донесе званичан План санације у складу са законима и прописима. Међутим, план који нам је представљен као коначан 1. октобра. 2014. не подразумева чак ни отклањање канцерогених материја из свих делова зграде, јер тако одговара буџету ГДС. Срећом, научници, савесни и одговорни људи из Винче, нису пристали да дају потпис на половичну санацију, јер им је приоритет здрав живот станара. Министарство здравља наводи да дуготрајно удисање наведених материја, чак и у ниским концентрацијама, представља озбиљан ризик по здравље. Већина нас одбија потписивање уговора о санацији.

Изјављујући како брине о својим суграђанима, Министарство грађевинарства и урбанизма наложило је да ГДС станарима понуди опције за решење проблема. Понадали смо се да ћемо коначно моћи да наставимо нормалан живот.

Поред наводне санације, ГДС је понудио:

 1. да врати станарима новац, али мањи од износа који су платили, и то за 10%, јер ГДС заправо откупљује стан од власника, а станар губи право првог купца некретнине. Што је живео у стану, живео је.
 2. замену стана за стан у власништву ГДС. Пошто они не располажу становима мање квадратуре, попут већине станова у нашим зградама, станари отровних зграда треба да доплате ГДС и по неколико десетина хиљада евра – што је, наравно, ситница.

Али то није све. Коме се не свиђају ове опције, понуђена им је још једна – тужба! Јер шта ће нама имовина и уштеђевина? Шта ће нама све оно што смо купили у стану? ГДС сматра да не треба да нам надокнади све што смо уложили у стан, јер ми смо обични грађани Србије које су они уселили у отровне зграде и оставили да им деца удишу канцерогене материје.

Данас је 30. новембар 2014, четири месеца од сазнања о присуству канцерогених материја у нашим становима и зградама. И даље немамо решено стамбено питање, јер нам Грађевинска дирекција Србије не враћа оно што смо јој платили, нити намерава да нам врати све што смо уложили у стан, а камоли живот изубљен у овој агонији и отровима.

Оштећени станари из улице Милеве Марић Ајнштајн бр. 80, 82, 100 и 102.Categories: Моба

4 replies

 1. Pomozimo ljudima da postignu cilj kad vec nece drzava da radi svoj posao!

 2. Horor!

 3. VREME JE DA SVI KAZEMO – NE – SAMOVOLJI DRZAVNIH ORGANA!

 4. Odakle u betonu tolika koncentracija kancerogenih sastojaka?
  Jesu li petooktobarski revolucionari prodali naše profitabilne cementare strancima, kako bi ovim zapadnim satanistima omogućili da cement namenjen Srbima oplemenjuju radioaktivnim otpadom?!
  Očito da se zavera protiv Srba vodi na svim poljima!
  Ako ne smognemo snage da sami sebi pomognemo i Bog će definitivno dići ruke od nas!

Оставите коментар