Српски академски круг: Дан примирја у Првом светском рату (видео)

Српски академски круг је свој допринос обележавању Дана примирја и његовом представљању широј јавности дао кроз видео који је пред вама.

Дан савезничке и српске победе у Првом светском рату, 11. новембар, од 2012. године у Србији се прославља као државни празник. Званични назив празника је „Дан примирја у Првом светском рату — спомен на невино пострадале у раздобљу између 1914. и 1918. године“.  На овај дан, 1918. године, представници сила Антанте су у железничком вагону у Компијену, у Француској, потписале примирје са Немачком, чиме је окончан Први светски рат. На страни држава победница нашла се и Краљевина Србија, која је и поред окупације и великог страдања успела да оствари свој ратни циљ, прокламован у Нишу 1914. године.

Велики број грађана Србије 11. новембар доживљава као нови празник и мало зна о његовом значају, разлогу због кога се обележава и симболици коју носи. Српски академски круг је свој допринос обележавању празника и његовом представљању широј јавности дао кроз видео који је пред вама.

(Српски академски круг, 10. 11. 2013)Categories: Поново прочитати/погледати

1 reply

  1. Свака част друштву из Српског академског круга што здушно подржавају увођење још једног нерадног дана! Питам се у колико држава, победница, се нерадно прославља овај дан.

Оставите коментар