Промоција енциклопедије „Catena mundi“ на Коларцу (видео)

Ђакон  Ненад Илић: Тајни скуп

catena-m-230Са великим задовољством сам, као редитељ, учествовао у организацији промоције енциклопедије „скривене српске историје“ – Catena Mundi, на Коларцу прошлог уторка. Дуго нисам присуствовао скупу који толико обећава. Програм који се састојао од пројекције спотова – оживљених делова књиге и обраћања угледних и занимљивих говорника од академика Владете Јеротића и Косте Чавошког до чувеног Аце Селтика, уз учешће Петра Божовића и више статиста.

Велика сала је била препуна, око хиљаду људи је било унутра, а сто-двеста њих једноставно није могло да уђе. Све заједно изгледало је као нека српска конвенција која надилази страначке оквире. Пуно енергије. Култивисано. Нешто што буди наду. Занимљиво је како су медији складно избегли да известе о овом догађају.

(Фејсбук страница ђакона Ненада Илића)

Препуна сала на свечаној промоцији енциклопедије Catena mundi!

Пред више хиљада присутних, у препуној Великој дворани Коларца, одржана је величанствена промоција енциклопедије Catena mundi – највећа књижевна промоција у последњих неколико деценија у Србији.

Упркос тешким временима за српску културу, у уторак, 21. октобра, читаоци наше издавачке куће још једном су показали да наше књиге стварају посвећенике. Пред више хиљада присутних, у препуној Великој Дворани Коларца одржана је величанствена промоција енциклопедије Catena mundi.

Гужва се створила готово пола сата пре почетка програма. Бројни заинтересовани разгледали су изложене књиге, нестрпљиво чекајући да водитељ, Вјера Мујовић, глумица Народног позоришта, започне програм. Промоција, заправо догађај у режији ђакона Ненада Илића, састојала се од кратких филмова на поједине теме Catene, после којих су наступали говорници.

Публици се, после филма о винчанском писму, први обратио Александар Петровић – Аца Селтик. Он је, на енергичан и занимљив начин причао о потрази за аутентичном историјом Срба и Словена и храбрости да се до ње дође.

О православљу у енциклопедији и временима у којима се ова књига појављује беседио је Владимир Димитријевић: „Прво издање ове књиге појавило се у најтежим временима, када се она нашла на барикадама грађанског рата 1992. године – подсетио је Димитријевић. – И није чудо што је баш данас, на обележавање дана погибије ђака на Шумарицама, промоција другог издања. Опет се води рат против српског народа и Catena је ту да подсети да научимо пјесан јер је у њему избављење.“

c-mundi-1

Пошто је част да енциклопедију отвори својим текстом припала Владети Јеротићу, после кратког филма о вековима српских сеоба, публици се обратио академик Владета Јеротић. Сеобе су, истиче Јеротић, пут ка зрелости једног народа, и вечито искушење Срба да се расипају и цепају.

Ратко Дмитровић, генерални директор и главни уредник Компаније „Новости“, говорио је на потресну тему усташких злочина. – Изузетна ми је част била када сам пре више од двадесет година добио позив од Кијука да напишем текст за ову енциклопедију. Тада сам као најмлађи аутор писао о ономе што је било актуелно политичком животу Срба. Данас ми је још већа част када сам на овом месту и о томе говорим пред овако угледним људима – каже Дмитровић.

Један од ретких аутора који је у енциклопедији заступљен са два текста, Коста Чавошки, говорио је о српском народу у комунистичкој Југославији. СФР Југославија је, као држава, направљена простим усменим договором комуниста, при чему су српски комунисти, за разлику од других, радили против интереса свога народа.

Последњи говорник, Бранимир Нешић, директор наше издавачке куће, беседио је о тајни пшеничног зрна – чињеници да упркос свом одсуству, Catena испуњавала своју мисију, створила је свој култ који се данас пројављује. „Catena је саборно место свих за које нема већег бола него данас волети своју Отаџбину, и за које је та љубав највећи крст.“

На крају промоције уручена су специјална издања добротворима и покровитељима енциклопедије и издавачке куће, као и породици Предрага Драгића Кијука. Као специјални гост наступио је и драмски уметник Петар Божовић, а након промоције, аутори осталих издања ове издавачке куће потписивали су своје књиге заинересованим читаоцима.

Вече је завршено видео снимком Кијукове беседе о тајни поезије.

Издавачка кућа Catena mundi се захваљује свима који су својим присуством увеличали овај догађај, а уједно се свим посетиоцима промоције и нашим пријатељима извињавамо за процедуралне омашке и друге непријатности.

(Catenamundi.rs)Categories: Аз и буки

Оставите коментар