Владимир Путин у Београду: Живела братска Србија!

Председник Русије Владимир Путин рекао је јуче да је војна парада у Београду поводом 70 година од ослобођења прилика да се изразе понос и захвалност ветеранима, али и да се потрудимо да будемо достојни њихових подвига и славе.

„Годишњица ослобођења Београда је прилика да се ода почаст свима који су се борили протов нациста на свим фронтовима. Наши очеви и деде су се борили за исправну ствар и испољавали су одважност на свим фронтовима. Њихова храброст била је без граница, братство несаломиво, а стање духа је превазилазило све. И овде на паради нас уједињују заједничка дубока сећања”, рекао је Путин.

Совјетском Савезу, додао је, припада кључна улога у победи над фашизмом. „Али ми никада нећемо делити победу на нашу и туђу, нити ћемо заборавити наше савезнике у антихитлеровској коалицији”, поручио је он и позвао да се спрече покушаји ревизије историје. „Београдска операција постала је важна етапа на путу ка великој победи. Наши народи су заједнички водили дугу, упорну и крваву борбу против нациста. СССР и Југославија су пружиле свенародни отпор агресору”, рекао је Путин и свој говор закључио речима: „Живела братска Србија!”

(Фото А. Васиљевић)

(Фото А. Васиљевић)

Николић: Увек смо на карти сваког освајача

Председник Србије Томислав Николић поручио је у свом говору на војној паради да је заједничка славна историја Србије и Русије трајна и нераскидива веза братства и пријатељства које је одувек било, јесте и биће на понос нашим државама и народима, на добробит сваком добронамерном човеку света. Колико би нас само било да није било ратова које ми нисмо започињали, запитао је председник Србије. Обраћајући се високим званицама Руске Федерације и представницима дипломатског кора, многобројним гостима и грађанима на паради војних снага Србије поводом 70 година од ослобођења Београда, Николић је казао да је Србија иза себе заувек оставила ратове.

(Фото А. Васиљевић)

(Фото А. Васиљевић)

„Данас Србија свој економски развој базира на слободном приступу руском тржишту и инвестицијама из Русије, а своју енергетску стабилност на руским енергентима, посебно на ’Јужном току’, по коме ће нас једног дана наследници памтити као што ми памтимо заједничке битке”, рекао је српски председник.

Подсећајући на историју, Николић је рекао да су Срби, након што су изазвали силне и моћне, населили један од најлепших делова света – раскрсницу цивилизација, религија и култура, војних и економских путева.„Од тада, Србија је на карти сваког освајача држава коју ваља освојити, поробити, заузети. Некима је коначни циљ био и наше уништење. Долазили су са свих страна, ишли на све стране. А док је бранио своју кућу, српски војник је бранио и Исток и Запад и Север и Југ, слабио и заустављао силнике”, навео је председник.

„Одувек су грађани наше земље поносни на своју војску. Не само зато што је изникла из народа, што је била и остала народна, већ и зато што никада у својој вековној историји није водила освајачке ратове, што јунаштвом наших предака, славним победама у оба светска рата, у светску повест своје име уписује увек на страни праведника и победника”, казао је.

„Ова парада је свечан и изузетно важан тренутак, показатељ спремности Војске Србије и заједништва војске и грађана”, рекао је Николић.

Обраћајући се председнику Руске Федерације Владимиру Путину, Николић је казао да се величина и истинска доброта човека и народа виде у томе како се понаша према слабијима од себе, какав је према онима према којима не мора да буде ни добар, ни посвећен, којима не мора да помогне, а помаже увек, несебично и од срца. „Не једном у својој историји, Србија – мала словенска земља, осетила је велику, јунаштвом и чојством овенчану руску помоћ коју сте нам пружали не размишљајући о последицама по своју државу и народ”, казао је Николић.

Он је најавио да ће Србија открити споменик руском цару Николају Другом Романову у Београду. „Својим ултиматумом упућеном савезницима да ће Русија прекинути учешће у рату ако они хитно не пошаљу бродове промрзлим Србима на обалама Албаније, цар Николај је спасао од уништења српску војску и избегли народ”, подсетио је председник. Подсетио је да су нам прве године Великог рата Руси послали ратне бродове и своје војнике који бране Београд на Сави и Дунаву, као да се боре на Волги и Дону.

Он је казао да се на Солунском фронту, пише историја, уз српског војника и савезнике борило 30.000 руских војника. „Зато је Руски некропољ на београдском Новом гробљу светилиште сваког становника српске престонице, вечита захвалност грађана моје земље сваком редову, каплару и официру руске војске који је заувек остао у Србији за коју је јуначки дао свој живот”, навео је и додао да је Србија прекривена заједничким хумкама, костурницама и гробљима, као сведочанствима о страшном изгинућу руског војника на српској земљи.

„Па поново рат, опет Русија и Србија у победничком походу, сада против фашизма. Пре 70 година, раме уз раме, партизани и црвеноармејци ослобађају сваку улицу, сваку зграду у Београду и остављају чувени знак ’Мин њет’. У једној улици ратују, у другој већ прослављају слободу.”

Подсетио је и на црвеноармејце 3. Украјинског фронта, који су се борили као да бране слободу и част Москве, а који су на улицама српске престонице добијали тешке ране и остављали животе.

„Ваше присуство на паради Војске Србије, првој након готово 30 година, за нас је част и симбол наше заједничке славне прошлости, садашњости и будућности, сећање на победе и јунаке Првог светског рата и хероје – ослободиоце Београда у Другом светском рату, којима припадници Војске Србије данас посвећују свој корак победника ускликом који нас прати у погибијама и победама”, казао је Николић завршивши свој говор са ускликом: „Живела Србија!”

Б. Б.

Памтимо ратнике који су дали живот за мир

Руски председник на гробљу Ослободиоцима Београда 1944. одао пошту борцима који су пали у операцијама пре седам деценија

Председници Русије и Србије полажу венце на гробљу Ослободиоцима Београда (Фото Р. Крстинић)

Председници Русије и Србије полажу венце на гробљу Ослободиоцима Београда (Фото Р. Крстинић)

Почетак посете руског председника Владимира Путина Београду обележило је полагање венаца на гробљу Ослободиоцима Београда 1944. и Споменику црвеноармејцу у склопу тог комплекса. Шеф Кремља је после слетања у Београд стигао на ово место са председником Србије Томиславом Николићем како би одао пошту палим војницима Совјетског Савеза и Народноослободилачке војске Југославије. На том месту званичнике је дочекала почасна гарда, али и ветерани који су у склопу партизанских јединица учествовали у ослобођењу пре седам деценија.

– Увек ћемо пажљиво чувати успомене на совјетске и југословенске ратнике који су дали живот за мир у Европи. Све то памтимо. И подвиг који је омогућио да се приближи наша заједничка велика победа. Поклањамо се њиховом јунаштву и пожртвованости – записао је Путин у спомен-књизи.

(Фото Танјуг)

(Фото Танјуг)

Томислав Николић је забележио: „Заставу слободног Београда и Србије коју сте подигли 20. октобра 1944. и данас чврсто држимо у захвалним рукама”.

Међу неколико преживелих учесника борби од пре 70 година јуче је на Новом гробљу руског и српског председника дочекао и Зденко Дупланчић који је као петнаестогодишњи борац за тешким митраљезом суделовао у овим окршајима, у саставу Прве пролетерске дивизије у Првој пролетерској бригади.

(Фото Танјуг)

(Фото Танјуг)

– Правцем од Бањице пробијали смо се према Аутокоманди и Славији. Уличне борбе на малим просторима тада су постајале све интензивније, немачка одбрана посебно је била јака у данашњој Улици краља Милана. Обишли смо то жариште и стигли до Главне поште, а потом  Косовском према Палати „Албанија” где је било снажно упориште непријатеља. Када технички нисмо могли да се изборимо с Немцима, и њиховом тешком артиљеријом, помагали су нам црвеноармејци са оклопним транспортерима и „каћушама” – посведочио је Дупланчић, ишчекујући да на гробље посвећено његовим саборцима стигну председници две земље.

(Фото Танјуг)

(Фото Танјуг)

———————————-

Скуп подршке после полагања венаца

Зона око гробља Ослободиоцима Београда у тренутку док су Владимир Путин и Томислав Николић боравили на овом месту била је затворена за грађане, али се непосредно после њиховог одласка на овом месту окупило између 200 и 300 грађана. Они су са руским обележјима скандирали „Путине, Путине” и „Путине, Србине”, не скривајући симпатије према госту из Москве.

Међу заставама које су носили, осим оних са бојама данашњег барјака Русије, нашао се и црно-жуто-бели-стег из доба владавине династије Романових. Били су истакнути и симболи „Новорусије” и „Харковске републике”. На челу овог скупа био је постављен и велики транспарент са поруком на руском језику: „Председниче Путине, спаси нас окупације НАТО”.

Н. Б.

На паради неко због Путина, а неко због војника

БЕОГРАД –- Председник Руске Федерације Владимир Владимирович Путин је стигао у Београд нешто после поднева, а истовремено на прилазима ка Палати Србија, где ће бити одржана церемонија свечаног дочека и парада, креће се река људи – младих, старих, девојака и младића, родитеља са децом.

(Фото Танјуг)

(Фото Танјуг)

Они носе заставице, руске и српске, и беџеве са ликовима руског председника и српског премијера Александра Вучића. Продају се и беџеви са ликом руског цара Николаја Романова.

Како јавља репортер Танјуга са лица места, припадници Војске Србије врше последње припреме, удешавају своје униформе, гланцају возила од кише која је током пре поднева падала у српској престоници.

Плакати у Београду (Фото Танјуг)

Плакати у Београду (Фото Танјуг)

Раде Коковић (78) родом је из Прокупља, а на параду је каже дошао да види српску војску. Срећан је због тога што се у Београду после готово 30 година организује парада у којој и сам, као војно лице 1968, својевремено учествовао у Карловцу, сада Хрватској.

„Пре се више придавало пажње војним парадама, променило се време, као и државе и драго ми је да се то опет дешава”, рекао је Коковић и додао да је дошао и да види председника Русије.

Марко Саватијевић (35) из Београда каже да је дошао како би његов син могао да види војна возила и да је штета што није лепше време.

Полицијски хелихоптер над Београдом (Фото Танјуг)

Полицијски хелихоптер над Београдом (Фото Танјуг)

Бојана Бокај из Приједора и Милица Ранковић из Пожаревца, студирају у Београду, а уз осмех кажу да су на параду дошле како би гледале војнике.

Ђорђе Мирковић (86) из Удбине код Плитвичких језера је радостан што опет има прилику да присуствује некој војној паради.

(Фото Танјуг)

(Фото Танјуг)

Мирковић прича да је са 14 година постао партизан у Другом светском рату и сада на сакоу носи бројна одликовања за храброст, као и значку Јосипа Броза Тита.

„Ово је добро и од неба до земље се радујем да се опет организује војна парада”, казао је Мирковић. Жеља му је каже да види руског председника.

(Фото Танјуг)

(Фото Танјуг)

Прича да је својевремено радио у Озни и Удби све до одласка Александра Ранковића са чела тих служби, као и да се у то време војсци придавао много већи значај.

Међу грађанима који су се упутили ка Палати Србија је и Роберт Шарић (20) из Немачке који тренутно живи у Обреновцу. И њему је жеља да види Путина, а сматра и да српска војска има шта да покаже председнику те, како је рекао, велике земље, као и свом народу.

Танјуг

Путин: Инвестиције у Србију до 10 милијарди долара

Ова влада неће уводити санкције Русији, изјавио је Вучић

putin-bg-12

(Фото А. Васиљевић)

На заједничкој конференцији за новинаре премијера Србије Александра Вучића и председника Русије Владимира Путина, руски лидер је подвукао да Србија и Русија имају чврсте односе на политичком плану, нагласивши да се став Москве према питању Косова неће мењати и да Русија очекује конструктиван дијалог са ОЕБС-ом када Србија дође на чело ове организације. Вучић је подвукао да Влада Србије неће уводити санкције Русији, а Путин је поручио да Србија може искористити повољан тренутак на тржишту Русије услед санкција Запада и да руске инвестиције у наредне три године могу да досегну 10 милијарди долара.

Премијер је на конференцији за новинаре с руским председником рекао да се Србија „налази на путу за ЕУ” и да од тог пута неће одустати, као и да је захвална Русији што има разумевања за такав пут Србије. Он је додао да је Србија показала да је пријатељ Русије и када то није лако и да Москви није увела санкције када је то учинила ЕУ. „То може да учини нека друга влада, ова влада то неће учинити”, казао је српски премијер.

Руски председник је истакао пољопривреду као област са великим перспективама за сарадњу, додајући да ако се реализују споразуми који су јуче постигнути, онда извоз српских производа може да порасте са 130 милиона на 500 милиона долара за врло кратко време. „То је корисно за српску привреду, значи нова радна места, али корисно је и за Русију”, рекао је Путин.

Он је навео да би Србија и Русија могле проширити сарадњу и у енергетици и машиноградњи. Истакао је и да су руске инвестиције у Србији достигле три милијарде долара.

Путин је истакао да се трговинске и економске везе две земље развијају веома успешно и навео да по руској статистици раст трговинске размере износи 17 одсто, у првој половини године. „Темпо раста је добар, као и раст инвестиција”, рекао је Путин и навео пример НИС-а, који је, како је истакао, једна од највећих компанија у Србији. Путин је подсетио да су досадашње руске инвестиције у ову компанију две милијарде долара и рекао да су спремни да уложе још милијарду, а да су области за даљи развој сарадње – високе технологије и пољопривреда.

Путин је рекао да док трају санкције западних земаља према Русији – за српске компаније постоје велике шансе да заузму места која им припадају на руском тржишту. „Мислим да је за Србију повољан моменат да заузме место на руском тржишту. Штавише, можемо да разговарамо о сарадњи у организацији инвестиционог процеса са наше стране и кредитирању српских пољопривредних предузећа”, рекао је Путин. Он је додао да верује да би произвођачи из европских земаља дошли у Србију и заједно с Русима улагали у производњу за руско тржиште. „Спремни смо да инвестирамо”, рекао је Путин додавши да је било речи о инвестицијама у енергетику, машиноградњу, железницу, пољопривреду, уз напомену да се не ради само о државним, већ и о приватним инвестицијама.

Вучић је саопштио да ће одређен број „Фијатових” возила моћи да се извезе у Русију. „Добра вест за грађане Србије јесте та да је председник Путин на моју молбу прихватио да одређену квоту ’Фијатових’ возила из Крагујевца извеземо у Русију, а договорили смо и да ћемо имати слободнији режим извоза сира, што је значајно за нашу пољопривреду”, рекао је Вучић.

„Путин је показао велико разумевање за запошљавање радника, разговарали смо и о петрохемији, добили значајну подршку руских партнера, а захвални смо и на свим облицима хуманитарне помоћи која је стизала из Русије. Кад је реч о политици, Србија се налази на европском путу и од тога пута неће одустати, а захвална је Русији што то поштује и не притиска је да од европског пута одустане. Руска федерација је увек штитила Србију, али и Србија је показала да је пријатељ Русије и у тешким тренуцима ”, рекао је премијер, додавши да ће предстојеће председавање Србије ОЕБС-у имати важну улогу и дати допринос у решавању проблема у другим деловима света.

Вучић је рекао и да је близу потпуно решење отворених питања у односима с Русијом у области енергетике. Он је истакао да робна размена Србије и Русије расте и захвалио на хуманитарној помоћи која стиже за отклањање последица мајских поплава.

Б. Билбија

Србија и Русија имају добру будућност

Владимир Путин: Желим да вас уверим да ће Русија прихватити Србију као највећег савезника и да ћу учинити све да се односи даље развијају

Србију и Русију повезују искрено и велико пријатељство, као и заједничка прошлост и добра будућност, поручили су јуче председник Србије Томислав Николић и руски председник Владимир Путин. Осим тога, како су показали први резултати посете руског лидера Србији, Београд и Москву повезују и сасвим солидне економске перспективе. Потписани су споразуми у домену енергетике, инфраструктуре, војнотехничке сарадње, уз најављена руска улагања у српску пољопривреду, чиме се показује да је трећи Путинов долазак у Београд ипак био много више од војне параде и обележавања века од почетка Великог рата и седам деценија од пада фашизма.

(Фото Танјуг)

(Фото Танјуг)

Николић је „драгог брата” Владимира из Кремља дочекао на Аеродрому „Никола Тесла” управо тим речима, а затим су се Путиновом председничком лимузином заједно одвезли до спомен-гробља Ослободиоцима Београда, где почива око две и по хиљаде српских и руских бораца.

(Фото Танјуг)

(Фото Танјуг)

Венце су положили и поред споменика партизанског војника, и крај руског Аљоше, чиме су српски домаћини исказали велико уважавање, с обзиром на то да су црвеноармејски споменици чак и у Европској унији све чешће на удару ревизиониста историје. Управо на ову појаву је, између осталог, Путин и указао у ексклузивном интервјуу за „Политику”, који је привукао велику пажњу руске и светске јавности.

(Фото Танјуг)

Русија је велики и искрен пријатељ и помоћ ове земље драгоцена је у очувању територијалног суверенитета и интегритета, посебно када је у питању Косово и Метохија, поручио је председник Србије.

„Знам да тај принцип чувате иако бисте можда могли другачије”, рекао је Николић. Путин је рекао да Москва о овом питању заузима принципијелан став који се не заснива само на пријатељским односима две земље већ и на међународном праву.„То је принципијелан став који неће подлећи никаквој промени. Подржавамо Србију и намеравамо да је подржавамо и даље”, рекао је Путин.

(Фото Раде Крстинић)

Они који пажљивије прате политику Кремља, уочили су да је председник Русије послао Београду важну поруку, оценивши да две државе имају пуно тога заједничког у прошлости, али да је пред њима добра будућност. Управо ову формулацију Путин користи само када је у посети најважнијим савезничким државама, каква је, на пример, Народна Република Кина. Ако се зна да су Москва и Пекинг само ове године склопили „енергетски посао века”, онда не треба превише да чуди Путинова рачуница да је Русија спремна да уложи и до десет милијарди долара у Србију у наредном периоду. Ову спремност Путин је подвукао речима да трговинско-економски односи две државе имају тенденцију раста и да могу бити још много бољи.

(Фото Танјуг)

(Фото Танјуг)

Оцењујући да је пре 70 година, приликом ослобађања Београда, вођена „заједничка борба за исправну ствар”, Путин је рекао да Москва и сада има принципијелан став према Косову, који се не заснива само на пријатељским односима две земље већ и на међународном праву. Руски став, како је нагласио, неће подлећи никаквој промени.

(Фото Танјуг)

(Фото Танјуг)

Највиши статус госта из Русије Николић је потврдио уручујући Путину Орден Републике Србије на великој огрлици, за изузетне заслуге у развијању и учвршћивању пријатељских односа између Србије и Русије. „Драги брате Владимире, српски народ се поноси што ти носиш највиши српски орден”, рекао је Николић Путину и посебно нагласио да је руски председник једини носилац највишег српског одликовања. Путин је рекао да признање доживљава пре свега као израз поштовања и љубави српског народа према Русији и руском народу. „Желим да вас уверим да ће Русија, као и у прошлости, прихватити Србију као највећег савезника и да ћу учинити све да се односи даље развијају”, рекао је Путин.

(Фото Р. Крстинић)

(Фото Р. Крстинић)

Србија размишља онако како су размишљали наши преци и учи своју децу да воле Русију, поручио је Николић и додао да све нас везује не само заједничко словенско порекло, језик, вера, традиција, култура, већ и то што смо увек били на истој страни.

(Фото Танјуг)

(Фото Танјуг)

„Ми ћемо данас имати прилике да решавамо проблеме које смо створили углавном сами”, рекао је Николић.

(Фото Танјуг)

(Фото Танјуг)

Ако су западни медији оценили да је Путинова посета била прилика да Москва покаже да и даље има утицаја у Европи и у овом региону, онда су били потпуно у праву. Дочек неког страног државника на овом нивоу није забележен у последњих неколико деценија. Истовремено, премијер Србије Александар Вучић није пропустио да истакне да ће Србија остати на „европском путу”, али да влада на чијем је челу неће уводити санкције Москви.

Бојан Билбија

(Политика, 16. 10. 2014)

Измена: Овај чланак је промењен 17. 10. 2014. у 10:24 – додат је видео запис целе параде и Путиновог обраћања.Categories: Вести над вестима

1 reply

  1. Џаба што Србија неће увести санкције, кад их је увела Црна Гора. „О срам и грдоба“- што би рекао добри Алекса Шантић.

Оставите коментар