Модест Колеров: У Русији је у току хладни грађански рат

modest-kolerov-200

Модест Колеров

Како јавља руска информативна агенција „РЕКС“, Модест Колеров[1], који је до пре нешто више од једне године био на челу – далеко значајније и веће – руске Федералне Информативне Агенције РЕГНУМ, чији је један од оснивача био, а са које је био уклоњен/прешао у РЕКС, је сада поново постављен на чело РЕГНУМ-а као вршилац дужности главног уредника). Преносимо значајан део његовог интервјуа, у коме он износи своје гледање на садашњу унутрашњополитичку ситуацију у Русији, недовољно познату српској јавности 

Интервју дат Центру координације „Новая Русь“

(Информативна aгенција „РЕКС“, 6. 10. 2014)

…. „Регнум“ ће спроводити политику јединства руских државних интереса и друштвеног консензуса, који је – како знамо, створен догађајима на Криму, у Донбасу и у Новоросији. Практично смо [тек сада] после много година сазнали како општенационални консензус изгледа, и морамо га следити. Осим тога, служићемо и друштвеним интересима у узајамној комуникацији, бранећи државне и друштвене интересе – што`но рекли „по свим азимутима“ – бранећи их  од чиновника, чија су  деловања прилично ретко адекватна.

Да ли данашња информациона и идеолошка ситуација у Русији одговара фундаменталним интересима државе и друштва?

Ако је у Украјини у току врући грађански рат, код нас је он сада у хладном стадијуму. А главни проблем хладног грађанског рата се састоји у веома значајном присуству на пољу информисања – а баш између осталог и оног који је под спонзорством „Гаспрома“, представника оних партијских и политичких снага које своју перспективу и своју политичку будућност  виде у борби против државности Русије.

reks-8102014

Они су јако снажни. Они имају монополски положај на информационом пољу – Интернету. То не значи да га они стопроцентно контролишу – али, као што је познато, то и није неопходно за монопол. Они побеђују телевизију, која се противи, али већ није у стању да компензује дејство мрежног диктата радикалне опозиције уперене против наше државе. Најважнији задатак данас је супротстављати се том диктату. Као што знате, није случајно то што је Савет безбедности Русије ових дана разматрао то питање. И – ја сам изузетно задовољан што је разматрање тог заиста најважнијег питања данас доспело на највиши [државни] ниво. Дакле – уверен сам, уз Божију помоћ: ми ћемо победити.

Са руског посрбило: Стање ствари


[1]  Прим. СС: Историчар и публициста, као државни чиновник има највишу могућу чиновничку класу у Русији: Действительный государственный советник Российской Федерации (Стварни/активни државни саветник Руске Федерације). Познат као доследни бранилац српских националних интереса.Categories: Посрбљено

1 reply

  1. У српским штампаним масмедијима о овоме што говори Колеров се до сада ништа није могло видети, а његов појам “грађански хладни рат“ је више но применљив и за стање у Србији, с тим што су улоге у њој обрнуте у односу на стање у Русији, јер у Србији су 100% на власти противници идеја које заступа Колеров за Русију, а Колеров са својима још увек рачуна на победу. У Русији, иначе, има много разних група (условно: “think tank“-ова) најразличитијих праваца, али најпознатија су два:
    – Изборски клуб (http://www.dynacon.ru/) – сродан идејама Колерова, а у њему је један од најизразитијих конзервативних националних руских идеолога Александр Дугин (иначе донекле познат и у Србији). Став врховне власти према њему није негативан.
    – Валдајски клуб ( http://valdaiclub.com/ ) – са међународним учешћем у управи, основан 2004 г., намењен побољшању “имиџа“ Русије у свету. За њега би се могло рећи да је у њему од почетка био добро представљен руски политичко-економско-управљачки естаблишмент (и сам Путин је неколико пута учествовао у заседањима), либералан, по методима које заступа скоро антипод Изборском. Али, нарочито у последње време, нарочито под утицајем украјинске кризе може се можда запазити чак и његово опрезно „приближавање“ – условно речено “изборским“ гледиштима…
    У сваком случају, мислим да је занимљиво упознати се и са аспектом на који је пажњу скренуо Колеров, јер је у овом случају, чини ми се, по први пут поменут термин “рат“ – па макар и хладни, грађански.

Оставите коментар