Александар Живковић: Мала Колумбија у Селограду

„У комунизму ће сви живети у Београду“, писао је Брана Црнчевић. А, још од Келта настањујемо Карабурму или ТАЈНУ КУЋУ Растка Јевтовића (истоимени роман, ауторско издање, Бгд, 2014). И зашто тај дио нашег дичног Селограда (ауторов назив за Сингидунум) не би добио свој роман, великим дјелом епску драму, у којој дошљака дочекују разни ликови од Светих мученика Ермила и Стратоника, преко радодајки радозналих „јер си мушко, а не Наполеон“, до тајних и јавних полицајаца који плету мрежу око њега.

rastko-jevtovic

Растко Јевтовић

Критичар Василије Домазет смјешта Јевтовићево дјело у традицију урбане београдске прозе од М. Ускоковића, преко Б. Токина, а ја бих га смјестио између Мике Оклопа и непревазиђене душановачке приче Драгослава Михајловића о цвјетању тикви. „Али, то више нисмо ми“, рекао би Црњански, то није Београд Оклопов, Капоров, понајмање Михајловићев (кога још можете наћи само код душановачких таксиста), а ни читаоци више нијесу исти, треба им прићи раскошном лексиком која је спрцијалност Растка Јевтовића и која Вас неодољиво увлачи у мозаичку структуру „Тајне куће“.

Већ легендарни професор Пете београдске гимназије, стручњак за лексеме Аце Поповића, чија се сенка провлачи кроз редове „Тајне куће“, писац, свирац и режисер, Растко Јевтовић (1968) се овим романом сврстао у најбоље познаваоце „београдског духа“ који је озбиљно потиснут инстант белетристиком.

И да, можете га наћи у Малој Колумбији, али не заборавите „ко (у њу) уђе – њему вруће“.Categories: Дневник читаоца/гледаоца

Оставите коментар