С*ање ствари: Синод СПЦ предлаже Вучића за новог патријарха!

Србија, 11. 9. 2014. (С*ање ствари) – Комисија Синода СПЦ за тумачење истраживања јавног мњења, после најновијих налаза агенције „Фактор минус“ – по којима је Влада значајно популарнија од Цркве (54 према 31 одсто), одлучила је да предложи Синоду (црквеној влади) да за свог премијера изабере Александра Вучића. Познаваоци прилика кажу да би поч. Мирко Ђорђевић, верски аналитичар, сигурно оценио да би избор Вучића за председника црквене владе аутоматски значио и његово постављење на место патријарха СПЦ. Преломни тренутак је, свакако, било присуствовање г. Вучића Сабору СПЦ, где је – као први политичар на највишем црквеном телу – достојно уверио Иринеје и остале владике да није издајник.

istrazivanje

Државни и отворено режимски аналитичар Драгомир Дража оценио је да Александар Вучић ужива „изразито поверење грађана, које се може упоредити само са фазама максималног успона Слободана Милошевића“. Драгомир Дража додаје да, „ако је Вучић мерило позитивних ставова грађана, онда је Црква у инфериорном положају, али је избор Вучића за патријарха може извући и значајно јој подићи популарност“. Неутрални аналитичар наклоњен СНС-у упоредио је то са својом и ситуацијом оних који су с њим превеслали на Вучићеву страну: „Ако смо ми могли име сајта Видовдан да променимо у Вучићевдан, зашто СПЦ не би могла да мало промени каноне и прихвати Вучићево руководство?“

Тиме би се, говоре злобници, изгубила и свака могућност да Црква баци анатему на Вучића и остале „заслужне“ за потписивање Бриселског споразума – могло би се десити само супротно: да Вучић као патријарх беатификује, и то за живота, и саме Тому (са Драгицом) и Ивицу! Стручњаци једино нису сагласни у тумачењу самог термина – ако је ономад Тома ишао на „беатификовање“ новог папе, онда се поставља питање да ли ће их нови патријарх устоличити или прогласити свецима.

Једини проблем можда би била изјава премијера Србије руској агенцији Итар-Тасс да „Црква у Србији не одлучује“ – ако би био изабран за патријарха онда би „скочио сам себи у уста“, а сви добро знају да се наш Госп(од)ар чврсто држи оне максиме да није морално лагати више него што је неопходно.

Учесници анкете, њих 1200 – ко зна како изабраних из аморфне масе која се некад звала српски народ – сматрали су и да Војска Србије упола мање заслужује поверење од Владе и премијера. Имајући и то на уму, изванредни НАТО опуномоћеник при нашој војсци ексклузивно је изјавио да та чињеница отвара само два могућа сценарија: 1) Војска Србије се преименује у Ловачко удружење, или 2) Александар Вучић преузима и командовање војском!

Драгомир Дража, режимски аналитичар, скривено навија за другу опцију и отворено пита: „Ако може да руководи државом и црквом, зашто г. Вучић не би могао да буде и начелник генералштаба?“ Омиљени саговорник „Курира“ и васколиких јутарњих програма истакао је још једну предност именовања премијера за патријарха и врховног команданта: „У свим будућим истраживањима, бесловесно испитивачко тело не би морало да се опредељује између Владе/Вучића, Цркве и Војске – све би то било уједињено у једно(м), и самим тим и једнако популарно!“

До закључења броја нисмо могли да сазнамо да ли би прво г. Вучић требало да буде изабран за патријарха, па тек онда за ђенерала – или правила Европске уније против урока налажу обрнут редослед.

(С*ање ствари)Categories: Вести као да су праве

1 reply

  1. У допуни ове вијести: како се види из записника Комисије за праћење јавног мнења Синода СПЦ, који објављује сајт борба за вјероисповеданије, констатовано је да ова институција још има неки углед који би могао помоћи протестанско-реформистички дух владе, па је предложено да се преосвећени епископ бачки који грешком није ушао у састав Синода, уђе у Владу као министар за демантије и отворена писма. Његова дјелатност би се искључиво преносила у емисијама ТВ Пинк, за које уредник и угледни теолог Владимир Поповић Беба, још смишља назив:“60-100 минута“ или „Национални Печат“.

Оставите коментар