Ђакон Ненад Илић: Крај или почетак?

„Демократија је по природи увек привремена. Она једноставно не може да постоји као трајна форма владавине. Демократија траје све док гласачи не открију да могу себи да изгласају значајне дарове из заједничке касе. Од тог тренутка већина увек гласа за оне кандидате који обећавају највише бенефиција из заједничке касе, са коначним резултатом да свака демократија на крају пропада због лабаве фискалне политике, иза чега увек следи диктатура.

ni-892014

Средњe време трајања највећих цивилизација од почетка историје било је просечно 200 година. Током тих 200 година нације су се развијале кроз следеће циклусе:

  1. Од ропства до вере
  2. Од вере до велике храбрости
  3. Од храбрости до слободе
  4. Од слободе до изобиља
  5. Од изобиља до себичности
  6. Од себичности до апатије
  7. Од апатије до зависности
  8. Од зависности назад у ропство”

Ови у свету често цитирани наводи обично се приписују Александру Фрејзеру Тајтлеру, единбуршком професору историје (1747-1813). Иако многи оспоравају да је Тајтлер аутор ових редова, чињеница је да написано одговара његовим промишљањима историје и демократије. Многе мудре и инспиративне мисли су погрешно приписиване неким познатим ауторима, а често су и надилазиле дело онога коме су приписиване. Остајале су у културном наслеђу и поред тога што им је аутор остао непознат, само је погрешно наведеном аутору додавано испред имена „Псеудо”. И у хришћанству има сличних примера као на пример Псеудо Дионисије Ареопагит (значајан отачки аутор из првих векова, непознатог порекла).

Не морамо се много бавити тиме да ли је навод Тајтлеров или Псеудо Тајтлеров, да бисмо увидели његову потенцијалну употребљивост у сагледавању стања у коме се налазимо и ми али и неке веће и моћније земље и народи.

Иако сигурно не спадамо у највеће цивилизације, али смо приморани да делимо њихову судбину, јасно је шта нам је чинити да пређемо у нов циклус. Без обзира колико траје наша „демократска” историја – просечно, натпросечно или исподпросечно.

За почетак – морамо поново да пронађемо своју веру.

(Фејсбук страница ђакона Ненада Илића)



Categories: Преносимо

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading