Сабор Хрватске озаконио „истополна партнерства“ без права на усвајање деце

Сабор Хрватске донео Закон о животном партнерству који истополним паровима омогућава склапање животног партнерства и друга права, али не и усвајање деце.

sabor-partnerstvo

Закон је усвојен гласовима 89 посланика, док их је 16 било против. Седницу Сабора пратили су и активисти за права ЛГБТ особа, који су усвајање закона испратили аплаузом.

Образлажући раније предлог закона, министар управе Арсен Баук објаснио је да се законом уводи институција животног партнерства као форма заједничког живота истополних особа, док институција брака и даље остаје ограничена на хетеросексуалне особе.

Истополним паровима се такође осигурава приступ већини конкретних права које уживају и хетеросексуалне заједнице, осим усвајања деце.

“Ради се о закону који ће мањини донети нешто боље животне услове, а већини ништа лошије”, додао је Баук.

Удружења за заштиту људских права и геј удружења поздравила су доношење Закона о животном партнерству уз оцену да је препознавање, регулисање и заштита породичног живота истополних парова позитиван помак и корак напред.

Указано је на то да се и даље препознаје дискриминација, јер нису у потпуности изједначени хомосексуални и хетеросексулани парови.

Животно партнерство склапаће се код матичара.

Иако се не предвиђа могућност усвајања деце, закон уважава чињеницу да постоје истополне заједнице с децом, па је предвиђена могућност стицања права бриге животног партнера над дететом другог животног партнера.

Такву одлуку доносиће суд.

У Хрватској се од 2003. истополним заједницама признавао статус “нерегистроване кохабитације”.

У децембру прошле године у Хрватској је одржан референдум на којем је већина изашлих бирача одлучила да се у Устав унесе дефиниција брака као заједница мушкарца и жене.

Референдум је био расписан на основу око 750.000 потписа које је прикупила изразито конзервативна грађанска иницијатива “У име обитељи”, уз подршку Католичке цркве у Хрватској и десно оријентисаних политичких странака.

Они су на тај начин желели унапред да онемогуће изједначавање права хомосексуалних и хетеросексуалних заједница.

Претходно је владајућа коалиција левог центра најавила доношење закона о партнерству, што је Социјалдемократска партија обећала у предизборној кампањи.

(РТС, 15. 7. 2014)Categories: Вести над вестима

Оставите коментар