Папа Фрaнциско наводно обећао „решење“ за целибат римокатоличких свештеника

(CBSNews, 13. 7. 2014)

Два одсто католичких свештеника, укључујући бискупе и кардинале су педофили, рекао је римски првосвештеник у недељном издању листа „Ла Република“

c-news-1372014

Целибат није постојао готово 1000 година послије Исуса Христа, тек накнадно је католичка црква званично обавезала своје свештенство на завјет целибата, истакао је папа Франциско.

„Источна Католичка црква“[1] дозвољава својим свештеницима да се жене и имају дјецу. Папа Франциско позвао се на текуће захтеве за преиспитивање целибата у својој Цркви, што је означио као „проблем“ и наводно рекао „постоје ријешења и ја ћу их наћи“.

Разговор, који се, такође, дотакао мафије и огромног скандала сексуалне злоупотребе у римокатоличкој цркви, вођен је са деведесетогодишњим оснивачем италијанског дневника „Ла Република“, Еуђениом Скалфаријем (Eugenio Scalfari), који је један од најпознатијих италијанских атеиста. Њих двојица су имали низ разговора који су послужили за израду текста, али Скалфари не хвата биљешке, нити снима разговоре.

lar-1372014

У званичном одговору на лавину текстова која је услиједила након Скалфаријевог извјештаја о разговору са папом, Ватикан га је званично квалификовао као „посљедицу сјећања познатог новинара, али не и као прецизан транскрипт снимка разговора нити је онај коме се ријечи приписују ауторизовао текст“.

Иако је Ватикан похвалио способност извјештаја да прикаже „смисао и дух разговора између Светог Оца и Скалфарија“, остају сумње да ли је чланaк посљедица „заборавности или експлицитна манипулација наивних читаоца“?

Једно од главних открића чланка јесте да папа, наводно, каже да су педофили у свим редовима католичке хијерархије, чак и међу кардиналима.

Наводно рекавши „имамо лепру у нашој кући“, што се односи на масовну сексуално злоупотребу цркве, папа је такође тврдио да је чак 1 од 50 припадника свештенства педофилски настројено.

„Два одсто свештеника су педофили, укључујући чак и бискупе и кардинале“, наводно је рекао папа. „И други, још бројнији, знају о томе, али ћуте. Мислим да је ово стање ствари неодрживо и моја је намјера да се суочим са свом озбиљношћу коју ова тема захтијева.“

Папа је изразио запрепашћење односом цркве са мафијом. Он је недавно екскомуницирао све чланове организованог криминала у Италији, што је потез који је наишао на отпор у неким дијеловима цркве.

„Не знам све детаље у вези са проблемом мафије“, наводно је рекао папа. „Нажалост, ја знам шта они раде, злочине који су почињени, огромне економске интересе који они контролишу. Посебно ме је поразио начин на који мафија размишља.“

С енглеског посрбио: А. Ж. 


[1] Википедија: Назив „источне католичке цркве“ односи се на 22 цркве које припадају различитим источним литургијским традицијама, које се служе александријским, антиохијским, јерменским, византијским или калдејским обредом. Будући да су то„источни“ обреди, за разлику од римског „западног“ обреда (и њему сличних, попут миланског обреда), ове се цркве називају„источнима“. Католичке се називају јер признају римског папу као свога поглавара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:Categories: Посрбљено

Оставите коментар