Косовска Митровица: Џез и блуз у „Северном граду”

Торнета Дејвис из Детроита и „Деца лоших музичара” били су најзапаженији извођачи дванаестог „North City” фестивала у Косовској Митровици

pol-sev-dzez

Звечан, Косовска Митровица – Ко би 1999. помислио да ће „Џез тајмс” писати о Косовској Митровици? А ето, град на Ибру доспео је коју годину касније до страница реномираног магазина, који сваке године уврсти тамошњи „North City” џез и блуз фестивал у свој календар значајних светских манифестација.

Тако је било и са овогодишњом, 12. смотром, у организацији Удружења „Унија М”, на којој су учествовали реномирани свирачи из САД, Француске и Србије. Минулог петка и суботе, музика потлачених је у подељеном граду ујединила посетиоце, међу којима је било и Албанаца. Имали су шта да чују…

„Хедлајнер” првог дана била је Торнета Дејвис, блуз певачица из Детроита. Продорним гласом, у пратњи квинтета у којем су главне улоге играли „лес пол” и „хемонд” клавијатуре, натерала је салу да заигра. Смењујући живље нумере и баладе, задивила је гледаоце којима је у једном тренутку поручила: „Чувајте наду”.

Пре ње, наступили су Француз Михаел Кувиљон, као и трио Микана Златковића. Пијаниста родом из Приштине, који живи у Сан Дијегу, пригушеним џезом пружио је добру увертиру у пратњи бубњара и Кејти Тиро, наизглед крхке даме која је певала и с лакоћом шетала кроз све регистре на контрабасу.

Друго вече отворио је Питер Бернштајн, њујоршки гитариста, а атмосферу је потом на истом инструменту распалио Лени Ренкинс, такође Американац. За експлозију аплауза, овација и позитивних вибрација били су задужени „Деца лоших музичара”. Београдски бенд је енергичном свирком и маркантним наступом вође Ивана Јевтовића придобио аудиторијум који је здушно певао строфе и рефрене хитова: „Пролећни дан”, „Владе Дивац”, „Диско”…

Овај фестивал, како каже Ненад Нешко Илић, један од организатора, само је изданак богате митровачке музичке историје.

– Пре Другог светског рата у Митровици су свирали комбо бендови, шездесетих ничу рок састави, а 1979. је настао Биг бенд, шести такав у СФРЈ уз загребачки, љубљански, београдски, сарајевски и новосадски. Позајмљивали смо свираче оркестрима у Скопљу, Титограду и Приштини. Био је то мултиетнички оркестар, чланови су били као породица, посећивали смо се за верске празнике… А сви смо били аматери: од мене, тромбонисте-средњошколца, преко студената, доктора, директора, чак је и председник локалног комитета био члан. Свирали смо на свим важним фестивалима у СФРЈ и 1989. направили „Митровачки џез фестивал” – прича Илић.

Баш на том фестивалу био је последњи наступ Биг бенда. Већ 1990. гаси се и манифестација, али је оживљена 2003. и добила међународни значај.

Надају се стога Митровчани да ће „North City” разбити предрасуде о њиховом граду. Ако ништа друго, остатак Србије морао би бар да поштује њихов напор. Јер, није лако у ванредним околностима довести такве џез уметнике с оне стране океана, а одрећи се прихода од улазница у корист угрожених у недавним поплавама.

———————————————-

Изложба и џемовање

Фестивал „North City” формално се одржава у северном делу Косовске Митровице, али свирке су који километар даље, у Дому културе у Звечану. Тамо је ове године уприличена и пратећа тематска изложба сликарки Миљане Булатовић, Маје Тодић и Емилије Ацковић. После наступа, музичари и публика одлазили су у Митровицу, на џем-сешн у клубу „Крим”, који је обе вечери потрајао до ујутру.

———————————————-

Блузер на свадби

На митровачком фестивалу уобичајено је дружење музичара с публиком и склапање пријатељстава између организатора и гостију раздраганих добрим пријемом и атмосфером. Тако је блуз гитариста Лари Мекреј, годину дана пошто је 2012. наступио, био гост на свадби једног од чланова организационог тима. Памти се и да је 2007. године Том Харел, чувени трубач који болује од шизофреније и има многе фобије, упркос бојазни да ће добити напад панике на џем-сешну у задимљеној клупској атмосфери међу збијеним посетиоцима одушевљено свирао до ујутру.

Д. Буквић

(Политика, 5. 6. 2014)

Владимир Гогић: NORTHCITY – Jazz & Blues фестивал – Косовска Митровица 2014.

Thornetta Davis Thirdpage - singer 6

Thornetta Davis Thirdpage

Thornetta Davis Thirdpage - singer 5

Thornetta Davis Thirdpage

Thornetta Davis Thirdpage - singer 4

Thornetta Davis Thirdpage

Thornetta Davis Thirdpage - singer 3

Thornetta Davis Thirdpage

Thornetta Davis Thirdpage - singer 2

Thornetta Davis Thirdpage

Thornetta Davis Thirdpage - singer

Thornetta Davis Thirdpage

Paul Carey - gitarist

Paul Carey

Paul Carey - gitarist and Thornetta Davis Thirdpage - singer.

Paul Carey, Thornetta Davis Thirdpage

Lenny Rankins

Lenny Rankins

lenny rankins 2

Lenny Rankins

Julia Charler - singer, with Arte Funk - Michael Cuvillon

Julia Charler

Youssef Essawabi - tuba & tromblon with Michael Cuvillon

Youssef Essawabi

Michael Cuvillon - saxophon

Michael Cuvillo

Youssef Essawabi with Michael Cuvillon - ARTE FUNK

Youssef Essawabi, Michael Cuvillon

Mikan Zlatković, Petar Rakić

Микан Златковић, Петар Ракић

Jazz MIKAN trio

Jazz MIKAN trio

Katie Thiroux - contrabass 2

Katie Thiroux

Katie Thiroux - contrabass

Katie Thiroux

Peter Bernstein - gitarist and MOSTLY MONK TRIO

Peter Bernstein – MOSTLY MONK TRIO

Miljana Bulatovic -painter

Миљана Булатовић (сликар)

Фотографије: Владимир ГогићCategories: Дневник читаоца/гледаоца

Оставите коментар