Милан Вучковић: Исповест једног принудног спасиоца

Пре два дана био сам у критичном подручју како бих са комшијом из Великог Поља извео двоје болесних људи.

mfv-1

Ево неколико фотографија од 20. маја и импресија: Да бих стигао до овог места морао сам да возим Ибарском, потом кроз Уб па према Обреновцу. Већ након одвајања од Обреновца угледали смо насеље Цветаново (мислим) у општини Лазаревац. Многобројне куће биле су још увек под водом. Једна група људи покушавала је да пумпом смањи ниво воде. Стали смо и питали их да ли имају основне намирнице. Били су веома бесни јер од своје општине више дана ништа нису добили, чак ни воде ни хране. Рекли су нам да су више пута звали градоначелника који им је волшебно одговорио „да су досадни“ и да га „више не зову“. Оставили смо им нешто воде и кренули даље.

mfv-2

Били смо мало забринути јер су од претходне вечери и тог јутра, 20. маја, преко РТС-а јављали како евакуишу Стублине (15 км од Обреновца из правца Уба), кроз које смо морали да прођемо. Међутим, када смо ушли у то место, нити једног јединог војника или полицајца нисмо видели. Питали смо се чему пропаганда у оваквој ситуацији? Људи су били сметени, неки су износили из кућа оштећене ствари и то без рукавица, многи на главној улици коментарисали су претходне догађаје, кафане напољу пуне… изгледало нам је нестварно.

mfv-3

Продужисмо даље и једва смо се пробили кроз огромну дубоку бару на путу која је још увек окруживала моју кућу. Јуче сам на ТВ Пинку видео неког лика из некакве „Горске службе спасавања“ који је тврдио како су, ето, они евакуисали ово место, што је потпуна лаж. У селу сам разговарао са најмање петоро људи а било их је још доста. Нису хтели да напусте због стоке која је спасена, пљачки али и јер су били огорчени и третманом оних који су дошли да их „евакуишу“ и понашали се према њима недолично и са понижавањем.

mfv-4

Комшија је рекао да су код њега ноћу, ујутро око 3 сата, долазила униформисана лица у полицијској одећи и када је изашао на терасу, где су се током поплаве склонили и где су њих троје спавали, и упитао их шта траже у то глуво доба, немушто су нешто одговорили и одмах збрисали. Да ли су то били прави или лажни полицајци није знао али је био сигуран да су били пљачкаши.

mfv-5

Што се тиче оно спасене стоке, не знам чиме их сељаци поје. Биће да јадне животиње саме пију загађену воду. Какве ће то здравствене импликације касније имати по њих и оне који ће их на било који начин користити (млеко, месо…) не знам.

Дакле, све што сам тог дана од више људи чуо ме је заиста поразило. По повратку у Београд морао сам до кардиолога. Неко ће због многих ствари у овим данима морати да сноси последице. Ако се то не деси, ја нећу више имати нити трунке било каквог поверења да они који су на власти искрено желе да помогну народу. У том случају, нека се и они и држава носе до сто ђавола!

Фотографије: Милан ВучковићCategories: Противу дезинформација

1 reply

  1. Nema smisla, Aleksandre, objavljivati ovakve tekstove. Šuplje, mrzovoljno, jedva pismeno, rekla-kazala, nelogični ili nedovoljno utemeljeni zaključci…

Оставите коментар