Метеоролог Миодраг Стојановић: РХМЗ велике падавине најавио још 10. маја

НОВИ САД – Метеоролог Миодраг Стојановић из Републичког хидрометеоролошког завода изјавио је за Радио-телевизију Војводине да је тај Завод прошлонедељне падавине које су изазвале огромне поплаве у Србији најавио још 10. маја, те да је 12. маја је дата и прва прогноза огромних количина тих падавина.

Он је гостујући у Јутарњем програму РТВ-а одбацио тезе о томе да прогнозе падавина нису објављене на време, наводећи да је РХМЗ чак похваљен због тога од шефа европске канцеларије Светске метеоролошке организације.

ФБР КОМЕНТАР: ПОСЛЕ ОВЕ ИЗЈАВЕ ЗВАНИЧНОГ СТРУЧНОГ ЛИЦА ИЗ РХМЗ, МОЖЕ СЕ СА СИГУРНОШЋУ РЕЋИ ДА СУ НАЈОДГОВОРНИЈИ ЗА ОВАКВЕ ПОСЛЕДИЦЕ ПОПЛАВА УПРАВО ПОЛИТИЧКЕ СТРУКТУРЕ И СЛУЖБЕ У СРБИЈИ НА ПОПЛАВЉЕНИМ ПОДРУЧЈИМА КОЈЕ ЕВИДЕНТНО НИСУ ПРАВОВРЕМЕНО ОДРАДИЛЕ СВОЈ ДЕО ПОСЛА.

obrenovac-poplave-jpg_490

(РТВ Војводине, 22. 5. 2014,  за ФБР приредила Биљана Диковић)

На питање да ли се већ 10. маја могле предвидети последице тих падавина Стојановић је рекао: „Наравно, па у Републичком хидрометеоролошком заводу раде професионалци“.

„Завод је део система, наше је да осмотримо појаву и да најавимо појаву и ми смо све то одрадили. Али, мислим да са том количином падавина која је пала – ако се зна да је рецимо за Нови Сад просек за цео месец 60 литара, док је за три дана пало 140 литара, а у неки местима у Србији чак и 300 литара у та два, три дана – онда су то стварно размере катастрофе и ту је урађено максимално колико је могло да су уради „, оценио је Стојановић, упитан због чега није било реакције на такве прогнозе РХМЗ.

Он је најавио нове падавине у наредним данима, али, како је навео, то неће имати утицај на подизање нивоа водостаја река или евентуалне бујице.

„Ове количине падавина које ће уследити су минималне у односу на оне количине које су пале у претходном периоду. То ће бити локални и краткотрајни пљускови“, казао је Стојановић.

Такође, како је навео, не би требало очекивати ни проблеме које би отапање снега због високих температура имало на водостаје или евентуално покретање бујица.

„Према подацима РХМЗ, снега на нашим планинама нема, а према подацима из околних земаља, има га нешто мало на Бјелашници, те ни од тога не прети опасност од стварања нових бујица“, рекао је он.

Циклон Тамара један је од најразорнијих циклона у последњих 50 година, а шта је условило његову појаву, питали смо метеоролога Александра Нишавића из републичког хидрометеоролошког завода.

***

ОВО ЈЕ ФОТОГРАФИЈА СА РХМЗ КОЈУ СМО ОБЈАВИЛИ ЈОШ 14.05.2014. У ПРВОЈ ФБР ВЕСТИ О ПОПЛАВИ:

mapa-rhmz-a

Метео-аларм РХМЗ-а – наранџастом и црвеном бојом назначене су области где се очекују опасне, односно веома опасне метеоролошке појаве

(ФБ Репортер, 22. 5. 2014)

ПОГЛЕДАЈТЕ ЈОШ

Новинарка Далиборка Делибашић: Рекли су ми да водим рачуна шта причам о Обреновцу (Б92)Categories: Преносимо

Оставите коментар