Грегор Гизи: У актуелној украјинској влади седе очити фашисти

Lider glavne njemačke opozicijske stranke, ljevičarske stranke Die Linke, Gregor Gysi, već je u više navrata komentirao situaciju u Ukrajini zauzimajući neutralan stav (vidiLider stranke Die Linke, najveće opozicije u donjem domu njemačkog Parlamenta, žestoko prozvao Merkel oko Ukrajine: “Pregovaramo s fašistima!”) – upozorava na opasnost daljnjeg teritorijalnog širenja Rusija, no u isto vrijeme proziva Zapadne sile zbog eskalacije situacije u Ukrajini. U zadnjem intervjuu koji je dao za RT ističe kako je potrebno u potpunosti mijenjati aktualnu paradigmu, naglašava kako se sigurnosni i ekonomski savezi moraju stvarati s Rusijom, a ne protiv Rusije.

gizi-rt

Po pitanju aktualnog stanja u Ukrajini ističe kako je nužno održavanje demokratskih izbora, no poručuje kako u aktualnoj vlasti sjede očiti fašisti te upozorava kako takvi ljudi nikada ne prepuštaju vlast nakon što je jednom zgrabe.

Podatak da se u aktualnoj Vladi u Kijevu nalaze fašisti nije nikakav bauk, već činjenica (vidi“J*beš EU” agenda u primjeni: radikalni desničari i neo-nacisti dobivaju visoke funkcije u kabinetu nove Vlade u Kijevu, ali ne i “njemački čovjek” Kličko).

RT: “Koji je Vaš dojam aktualne situacije u Ukrajini?”

Gregor Gysi: “Imamo vrlo napetu situaciju, no smatram kako još ima nade. Naravno, kritičan sam prema Putinovoj politici kada pokušava graditi utjecaj na starom načinu razmišljanja, no također imam jake kritike prema EU-u i NATO-u. Oni nisu shvatili još 1990. da trebaju osnovati novu sigurnosnu organizaciju, bez Varšavskog i NATO pakta. Ne bez Rusije, ne protiv Rusije, nego s Rusijom – zajedničku sigurnosnu alijansu. Prekršili su obećanje kada se Njemačka ujedinila, da neće širiti NATO prema istoku – do širenja je došlo i Rusiju se polako okružuje. Onda je došao na red plan o raketnom štitu u Poljskoj i Češkoj… Rusija je rekla kako takav potez smanjuje njihovu sigurnost, no Zapad nije htio niti čuti.

Rekli su kako te rakete ne ciljaju Rusiju. Tada je ruski MVP poručio svom kolegi: ‘Ako mi postavimo rakete u Meksiko, hoćete li nam vjerovati ako vam kažemo da su one uperene protiv Kolumbije ili Kube i da nemaju nikakve veze sa SAD-om?’. Naravno da ne bi vjerovali, no unatoč tome rakete u Europi se postavljaju.

Zatim tu su i druge pogreške. Ne želim ići u previše detalja, ali George W. Bush je predložio da bi Gruzija i Ukrajina trebale postati dio NATO pakta. Normalno da je ovo bila provokacija, čak je i bivši američki ministar obrane to rekao.

Kada je pak riječ o Ukrajini, do tenzija između Rusije i EU-a je došlo kada je Ukrajini rečeno: ‘Ili ćete ući u savez s nama ili s njima’. Nitko nije shvatio da bi Ukrajina zapravo trebala biti most između EU i Rusije, to mene brine.

Sada se govori o sankcijama prema Rusiji i prema bivšem ukrajinskom predsjedniku i njegovim ljudima. Vidim ovo kao jednostrani potez. Zašto se sankcije ne bi također uvele oligarsima koji su podupirali drugu stranu? Puno je ukrajinske imovine u Francuskoj i drugim zemljama, a obje strane su pridonijele ovoj situaciji.

Mislim da su ove sankcije pogrešne i mislim da je bilo posve pogrešno kada su rekli: ‘Moramo dovesti NATO skroz na ruske granice’. Ja na stvari gledam drugačije… ja bih se diplomatski angažirao oko Rusije i predložio Rusiji novi odnos s EU i NATO-om, da se pronađe sigurnosni koncept zajedno s Rusijom, ne protiv nje ili bez nje. Proširio bih trgovinske odnose, pod jednim uvjetom: da druge zemlje ili dijelovi drugih zemalja ne počnu postajati dio ruskog teritorija.

Trebamo pronaći pozitivan pristup. Možete pokušati ostvariti svoje ciljeve sankcijama, ali to obično nema efekta. Pozitivan način bi bio da kažemo: ‘Možemo imati puno bolje odnose, ali morate stati nakon Krima, ne možete ulaziti u druge dijelove Ukrajine i pretvarati ih u Rusiju’.

To je neka moja vizija pozitivnog razvoja koji nam hitno svima treba. No, kao što i vidite, situacija se razvija u posve drugačijem pravcu.”

RT: “Jeste li zabrinuti zbog krajnje desničarskog radikalizma u ukrajinskoj vladi?”

Gregor Gysi: “Da, u toj vladi se nalaze pravi fašisti. Trenutačno imaju vodeće pozicije. Imaju poziciju zamjenika premijera, ministra obrane, ministra poljoprivrede i ministra okoliša. Nadalje, jedan od utemeljitelja stranke Svoboda, koji trenutačno nije u stranci, vodi vijeće sigurnosti, neku vrstu obavještajnih službi.

Naravno da u ovoj novoj vlasti postoje i demokratske snage, no fašisti nikada ne prepuštaju vlast kada je jednom zgrabe.

Postoje strašne izjave od njih i ja nisam jedini koji ih osuđuje. Postoje članovi Socijal Demokrata, kao i bivši EU povjerenik, koji ističu kako neće progovoriti niti riječ s ovim ljudima.

Nije mi jasno kako itko može potpisivati sporazume s njima. To je opet provokacija, kao i slanje novca njima…

U ovom trenutku moraju se zahtijevati demokratski izbori, kako bi se formirala demokratska vlada, tek tada se može pregovarati s njima. Nije mi jasno zašto sada praviti dogovore s njima? Po meni ovo je još jedan korak prema eskalaciji.

Nadalje, moram reći kako ova trenutačna vlast u Kijevu nije legitimna. Bivši predsjednik je svrgnut s vlasti, no ne u skladu s Ustavom. I onda kada čujemo da govore kako referendum na Krimu nije ustavan, pitam svoju vladu: ‘Pa dobro, da li je Ustav aktivan ili nije?’, no, ne dobivam odgovora”.

Intervju na RT

E. G.

(Advance.hr, 25. 3. 2014)Categories: Преносимо

Оставите коментар