Протести у Федерацији БиХ и могућ утицај на РС

Група „Удар“: Бошњаци да буду суверени у целој Босни, а не у резервату звани „Федерација БиХ“

Широм БиХ дошло је до жестоких сукоба демонстраната и полиције. Запаљене су зграде председништва БиХ, влада кантона Сарајево, Тузла и Зеница. Преко 200 људи је повређено, а премијери зеничког и тузланског кантона поднели су оставке. Наводно социјалне немире покренула је тзв група „Удар“, које своје ставове формулисала кроз Фејсбук статусе.  

bosanski Udar

У „општем позиву“ свима да дигну устанак против власти главни циљ је „враћање Устава Републике БиХ из 1993“, односно централистичког устава  који је донела исламистичка партија Алије Изетбеговића у току рата, а који никада суштински није заживео. Захтева се унитаризација земље, и сувереност Бошњака на „целој територији БиХ“, док постојање Федерације БиХ доживљавају као „резерват“. Србима се импутира учешће у геноциду, „за који они нису криви“, већ њихове ратне вође „четничком пропагандом “о Србији до Токија”“.

(НСПМ)

Како се политичари удварају демонстрантима у ФБиХ: Оправдан бунт и те форе

Као да нико није у власти, сви политичари у Ефбиху говоре о томе да се нешто мора промијенити, оправдавају бунт много више него што критикују насиље, те увијек некако нађу начина да спомену рат

politicari-fbih

Предсједник Социјалдемократске партије (СДП) БиХ и министар вањских послова БиХ Златко Лагумџија изјавио је након одржане сједнице Предсједништва СДП да је сада неопходно зауставити анархију, рушење и насиље према људима.

“Дугогодишње незадовољство људи су киднаповале неке снаге које су довеле до тога да ово има елементе рушења државе. Година 1992. неће се поновити”, истакао је Лагумџија.

Додао је да већина ове дјеце према којој, тврди, морамо имати разумијевања, је рођена послије рата и гледала је своје родитеље као жртве приватизацијске пљачке.

“Данас смо свједоци удара на институције а не на симболе тајкунске пљачке”, казао је Лагумџија.

Лагумџија је рекао да је Европски парламент, данас већином гласова европске деснице усвојио резолуцију која није обавезујућа али указује на потребу да БиХ стегне каиш, да наша привреда буде доведена у врло неповољну позицију.

“Демократске интитуције установљене 1992. морају бити брањење свим средствима као и животи и имовина грађана”, казао је Лагумџија.

Министар безбједности БиХ Фахрудин Радончић је у интервју за “Централни дневник са Сенадом Хаџифејзовићем”, на питање ко су људи који су изашли на улице у појединим бх. градовима, казао да може одговорно рећи да су то “дјеца чији родитељи немају хљеба”.

По његовим ријечима, то су млади људи који по седам-осам година чекају на бироу рада, они који морају да плате рекет да би запослили себе, своју супругу или своју дјецу.

Сви, додао је он, виде данас тај хаос, а нико не види како је тај хаос генерисан.

“Нико ни види стотину или двије стотине најтежих системских корупционаша који су ову земљу коштали милијарде марака, довели нас официјелно на прво мјесто у Европи по системској корупцији”, казао је Радончић.

Министар Радончић је казао да се ово може зауставити на врло једноставан начин.

Подсјетио је како је раније казао да ће 2014. година бити кључна за борбу против системске корупције и да мора услиједити “антикорупцијски цунами”.

“Уколико се то не деси у системском смислу, догодиће се “грађански цунами”. Сада имамо ситуацију која је потпуно посљедица да 17 година нисмо имали велике рибе у затворима, да нисмо имали тужилаштва која су процесуирала многе кривичне пријаве за приватизацијске пљачке које стоје у њиховим ладицама”, казао је Радончић.

На питање како да протести крену баш у Тузли, министар Радончић је казао: “То је водио један политички бандит који се зове Чаушевић”.

aljazira-fbih-protesti

“Користим намјерно такве тешке ријечи, јер између његове фотеље и масе повријеђених полицајаца и грађана, он је бирао своју фотељу”, казао је Радончић.

Сви заборављамо, додао је он, да су ти полицајци наши грађани, “да они имају јако лоше униформе, да они имају јако низак стандард, да њихова дјеца чекају на бироима рада, да њихове жене не раде”.

“И онда ви њих гурнете испред себе да се заштитите од других грађана, јер за три године ништа нисте урадили и чак сте толико дрски да не желите да примите делегацију да разговара с вама”, казао је Радончић.

Он је апелирао на младе људе да не буду хулигани.

“Не можете палити зграду Предсједништва. Ако нападнете своје Предсједништво, рушите своју државу”, казао је, између осталог, министар Радончић.

У гостовању у ванредним вијестима Федералне телевизије хрватски члан предсједништва изабран бошњачким гласовима, Жељко Комшић, рекао је да се у БиХ дешавају крупне ствари.

“Овим се потврђује она изрека да нешто можеш како хоћеш, али не и докле хоћеш. Али ово се не дешава од прекјуче. Ово се скупља о рата наовамо. Тај лонац је шиштао и на крају је пукло. Међутим, треба бити мудар и не скупљати политичке поене. Примјер Тузле нам говори да се проблеми не могу рјешавати полицијском репресијом. Другачије би било да су политичари слушали народ, да им је неко изашао у сусрет – рекао је Комшић.

Комшић је рекао да је спреман поднијети оставку ако ће се ствари у бх. градовима смирити и престати насиље.

“Ја сам против репресије. Каква војска! Да иде силом на свој народ! Па тај народ је изашао из јада и биједе, а не из политичких побуда. Сила је и довела до овога. Не могу рећи да су масе криве. Ми – политичари смо криви и грађани су показали шта мисле о послу којим се ми бавимо. Вјерујте, немам нимало злурадости због овога што се дешава, јер сам знао да се овакво што може десити. Нити једна функција, нити једна фотеља и плата проклета није вриједна онога што се дешава. Штету ћемо поправити, али мртве главе не можемо”, рекао је Комшић.

Одговарајући на питање новинарке ФТВ има ли политичке позадине у овим нападима, Комшић је казао како не вјерује да ти напади имају политичку позадину, подсјећајући да је све кренуло као бунт незадовољних радника у Тузли.

Додао је да су данас заправо групе хулигана преузеле контролу, те да на мјестима нереда није више ни било радника ни људи који су од почетка исказивали незадовољство.

“Нажалост, тај хулигански наступ, то уништавање имовине и паљење је убило саму суштину оправданог протеста људи”, казао је, међу осталим, Комшић, констатујући да сви који се баве јавним послом из свега што се дешавало морају извући озбиљне поуке, те да се ствари морају мијењати у начину раду и начину размишљања када је ријеч о власти и држави.

Члан Предсједништва Босне и Херцеговине Бакир Изетбеговић изјавио је вечерас за Федералну телевизију да народ има разлога за фрустрацију и љутњу и за демонстрације, али да је насиље недопустива ствар.

“Полиција је стоички данас трпила батине цијели дан. Спаљене су институције које требају народу и народ треба да мијења власт, али ако спалите зграду у којој су родни листови, катастар и подаци о грађанима овог града, онда смо сами себи нанијели огромну штету”, истакнуо је Изетбеговић, у изјави датој након ванредне телефонске сједнице Предсједништва БиХ.

Подсјетио је да су из зграде Предсједништва брањени БиХ и њен главни град те да та институција није заслужила такав однос, наводећи да су неслога и индоленција политичара, те споро ријешавање проблема довели до такве реакције народа.

Оцијенио је да је револт у народу разумљив, али да се мора све учинити да се насиље и такве штете предуприједе убудуће.

(Фронтал)

Писмо из РС: Не насједајте на подвалу!

Народ у Републици Српској јесте гладан. Промјене су потребне о томе не треба уопште расправљати. Али Срби у РС не смију дозволити да им се подвале ови „грађански и спонтани“ немири. Укратко сцене које се дешавају у нама сусједном ентитету упорно неко покушава да подметне и Републици Српској.

sukobi-u-tuzli-2-2014

Хипотетички уколико народ крене да се буни и у нашем ентитету,странци ће вршити притисак на „Босну и Херцеговину“ тачније на РС да се крене у „пријеко“ потребне реформе (читај уставне промјене) како би се омогућио грађанима бољи живот, већа права и шта све већ буду измислили.

Из овога једноставног примјера се да видјети да немири нису ништа друго до унитаристички покушај одређених људи који се користи јадним народом коме је дозлогрдила економско-социјална ситуација у земљи.

Протести неће тад циљати на Додика и владајуће странке, но на саме институције пресједника, премијера, владе што значи на саме институције Републике Српске!Сходно томе позивам сву браћу у Републици Српској да одрже социјални мир и подрже Републику Српску! Изборна је година самим тим имамо прилику да изгласамо други политички програм уколико сматрамо да владајуће странке не раде добро свој посао али не смијемо да насједнемо на подвалу која се организује зарад остваривања унитаристичких реформи на штету Републике Српске.

Забринути грађанин РС

(Срби на окуп)Categories: Вести над вестима

Оставите коментар