Мисија

Мисија Стања ствари јесте да пружи платформу за уравнотежено сучељавање различитих гледишта о националним политичким, друштвеним, економским, верским и културним српским питањима, без екстремизма, шовинизма и дисквалификација, са циљем очувања српске традиције али и без затварања врата природном развоју друштва.

Српско Стање ствари ће покушати и да посрбљавањима релевантних текстова из светске штампе посетиоцима приближи и разјасни ситуацију изван Србије, не би ли се бољим разумевањем тренутних светских процеса разбистрило шта нам је чинити.

Делатни прoграм Стања ствари најбоље је описао др Милош Ковић речима „потребно је да обновимо своја колективна сећања, праотачку веру и завете“. Цео оглед др Ковића који има програмску снагу можете прочитати ОВДЕ.

Упутство за рад (и живот) на Стању ствари узели смо из поруке Драгише Васића, коју је као капетан упутио својим војницима 1920. уочи боја против албанских терориста: „Треба увек, услед највеће опасности да помислите да она мора проћи. Кад прође, онда, ако сте били кукавице док је она трајала, жалићете целог века, стидећете се док сте живи. Ако сте опасност јуначки издржали стекли сте поштовање према себи, а тај понос и свест о томе највеће је унутрашње задовољство, највећа срећа ако хоћете. Погинете ли у тој опасности, шта мари?! Бог воли само јунаке.“