Свети Јустин Нови (Ћелијски): Молитва Светом Архангелу Михаилу

Не остави нас у отровном блату наших сластољубивих земаљских жеља, него нас подигни у небеске анђелске висине и оспособи нас да анђелски свето чисто поживимо док смо у телу на земљи

Андреј Рубљов: Арахангел Михаил (1408)

Сав си свет, чист и безгрешан, дивни Првоангеле Божји; молимо те свесвети, молимо те свечисти, молимо те свебезгрешни, учи нас дан и ноћ како да живимо свето, чисто и безгрешно, и даруј нам твоје херувимске силе, да бисмо истински и стварно херувимски живели на земљи ми који по неизмерном човекољубљу Божјем престављамо херувиме на земљи. Не остави нас у отровном блату наших сластољубивих земаљских жеља, него нас подигни у небеске анђелске висине и оспособи нас да анђелски свето чисто поживимо док смо у телу на земљи. Милостивно погледај на нас, Свепобедни Архангеле, снисходљиво се спусти до нас, те нас, заспале у гресима, пробуди на борбу са злом, са грехом, са смрћу, са ђаволом, да бисмо, вођени и сокољени тобом, лако савлађивали сваки грех, сваку страст, сваку смрт, сваког ђавола. Ми знамо, богоносни Архангеле: ти имаш власт над нечистим дусима, над болестима, над смрћу, над гресима; испуни душе наше божанском силом својом, еда бисмо и ми неустрашиво ратовали и херувимски побеђивали све непријатеље спасења нашег, вере наше, душе наше.

Св. Јустин Ћелијски, Молитва Светом Архангелу Михаилу (одломак)

Опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница Александра Мирковића)Categories: Поново прочитати/погледати

Tags: , ,

4 replies

 1. Данас се упокојио Владика Рашко-призренски и косовско-метохијски Артемије. Чврсто верујем да је честитом владици који је у овом Царству Лажи био прогњан и прогнан, понижаван, вређан, опањкаван и оклеветан од своје духовне браће епископа СПЦ и своје духовне чељади, Теодосија и Саве Јањића, спремно место с десне стране Господа.

  Достојан!

  31
  2
 2. Упокојио се владика Артемије, ученик Авве Јустина.

  Вјечнаја памјат!

  33
  2
 3. *Светог Јустина Ћелијског

  27

Оставите коментар