Нови председник САНУ Зоран Кнежевић: Косово је за Академију дневна политика

Досадашњи генерални секретар Академије рекао је да је важно да та институција „настави копчу с претходним периодом“

Нови председник САНУ Зоран Кнежевић (Фото: A.K./ATAImages)

Скупштина Српске академије наука и уметности изабрала је данас астронома и досадашњег генералног секретара Зорана Кнежевића за новог председника Академије.

Кнежевић је добио 75 гласова, док је за његовог противкандидата, композитора Светислава Божића гласало 33 академика.

За потпредседнике су изабрани Зоран Поповић (71 глас) и Миодраг Марковић (71 глас).

Генерални секретар је Небојша Лалић, који је добио 62 гласа.

По избору, Кнежевић је изјавио да је то што је изабран за првог човека САНУ за њега посебно емотиван тренутак и захвалио академицима који су му указали поверење, као и онима који су гласали другачије. Такође, захвалио је и колегама, с којима ће у наредне четири године водити САНУ, додајући да ће сарађивати у духу поверења и уважавања.

„Хвала на томе што сте изразили подршку оном програму који сам изнео. Обавезама које ме чекају прилазим са дужним поштовањем и великом одговорношћу, с надом да ћу се уз вашу помоћ успешно носити са свим изазовима. Свестан сам да то неће бити лако и једноставно“, рекао је нови председник САНУ у првом обраћању.

Додао је да су времена увек тешка и сложена, „па ваља имати и стрпљења и мудрости“ да им се прилагоде и да воде САНУ ка „мирним водама, до сигурних лука“.

Дневна политика није простор деловања Академије

Кнежевић је рекао и да ће бити спреман да подржи све конструктивне сугестије и учиниће све што је у његовој моћи да испуни обећања и да Академији обезбеди континуитет с традицијом коју баштини.

Одговарајући потом на новинарска питања, Кнежевић је изјавио да у српском друштву постоји увек низ друштвених и политичких проблема, као и да „Академија није политичка партија да се њима бави на дневном нивоу, али има своју реч“. Према његовим речима, САНУ може дати одређене савете и мишљења и на тај начин помоћи да се нађу решења.

Истакао је и да би им „било драго да суд Академије има мало већи одјек у јавности“, односно да „оно што академија говори треба саслушати“.

Говорећи о бремену које је преузео ступивши на чело САНУ, Кнежевић је рекао да не зна како човек може да се спреми за ту дужност.

„Надам се да ћемо у будућем периоду имати нешто више разумевања јавности и да ће оно што говоримо бити пажљивије саслушано. У том случају имаћемо мање неспоразума и проблема“, навео је Кнежевић.

Председник САНУ Владимир Костић: Рећи народу да Косово више није у рукама Србије

Упитан о улози САНУ око питања Косова, Кнежевић је упозорио да дневна политика није простор деловања Академије, која је учинила „важне, велике напоре да на нека питања одговори“.

Кнежевић је подсетио да је САНУ одржала важан међународни скуп о правном аспекту сецесије и да воде рачуна о културном наслеђу.

„Што се тиче дневне политике – постала је сувише озбиљан посао да би се њоме бавили људи који нису политичари, као ми у Академији. Политика политичарима. Ми ћемо помоћи колико треба и колико нас позову“, навео је Кнежевић.

Према његовим речима, САНУ не бежи од било ког ангажмана.

Академија наставља „копчу с претходним периодом“

Раније, на представљању кандидата за руководство САНУ, досадашњи генерални секретар Академије рекао је да је важно да та институција „настави копчу с претходним периодом“, што је нагласио и у данашњем обраћању, као и сарадњу с Владом Србије, „али с примесом политичке уздржаности Академије“.

Владимир Костић: Косово није наше, владика Григорије да се остави парола

Противкандидат Светислав Божић је истом приликом истакао да ова институција „није владина организација, нити би смела да буде дестинација кроз коју ће деловати невладине организације“.

Уочи избора редитељ Емир Кустурица довео је САНУ у везу управо с невладиним организацијама. Рекао је да не очекује спектакуларне обрте по избору новог руководства јер „по свему судећи све се ради како би једна славна институција била претворена у још једну невладину организацију“.

На славну историју САНУ указао је председник Србије Александар Вучић када је честитао избор за првог човека САНУ др Зорану Кнежевићу, изразивши жељу да „ову изузетну, тешку и одговорну дужност“ обавља на трагу добре традиције коју су славом овенчали великани попут Панчића и Цвијића, Новаковића и Медаковића.

„Ову дужност преузимате у временима када су нашој Србији више него икада потребни мудрост, јединство и допринос сваког појединца једном циљу: да изађемо као победници у борби за развијену, мирну, стабилну, јаку и успешну државу“, истакао је Вучић и додао да су искуство и углед др Кнежевића неопходни чинилац напретка на путу препорода Србије, економског, образовног, духовног и културног.

Још један председник „природњак“

Избором Кнежевића наставља се традиција неравномерне заступљености чланова и кандидата друштвених и хуманистичких наука с једне стране, а с друге оних природних и техничких.

Иако је у статуту САНУ наглашено да ће се приликом предлагања и избора нових чланова водити рачуна о равнотежи између појединих области, „друштвењаци“ губе ову битку од 1971, односно од избора физичара и хемичара Павла Савића на чело највише научне и уметничке установе у Републици Србији.

Др Зоран Кнежевић је дипломирао астрономију на Природно-математичком факултету у Београду 1972, магистрирао 1976. и докторирао 1989. године.

У свету га сматрају за једног од најбољих познавалаца малих тела у свемиру, а на предлог италијанских астронома астероид 3900 Кнежевић је назван по њему.

Његов рад је везан за Астрономску опсерваторију у Београду у којој је током низа година вршио низ различитих истакнутих функција, а од 2002. до 2014. био њен директор.

За дописног члана САНУ изабран је 2009, а за редовног 2015. године.

Опрема: Стање ствари

(РТ Балкан, 30. 3. 2023)

Василије Крестић на Изборној скупштини САНУ: Блокирали су ми врата стана

Јутрос сам доживео шок. Покушао сам да изађем из стана како бих дошао у Академију и нисам могао да отворим браву, била је блокирана. Папагајкама смо успели да се ослободимо. Брава је била пуна лепила, рекао Крестић

Василије Крестић (Фото: Курир)

Кандидати за председника Српске академије наука и уметности су академици Светислав Божић и Зоран Кнежевић, и један од њих двојице биће, након осмогодишњег мандата Владимира С. Костића на челу ове институције, 23. по реду челни човек САНУ од оснивања 1841. године.

Одлазећи председник Владимир Костић је отворио скупштину, а непосредно пре тога је историчар Василије Крестић био, како је истакао, принуђен да се огласи „због ситуације која му се догодила пре него што је успео да се домогне Академије“:

– Био сам, од кад је почео изборни процес, један од најжигосанијих чланова Академије. Оптуживали су ме да сам плаћеник, сорошевац, непатриота, хрватски плаћеник. Јутрос сам доживео шок. Покушао сам да изађем из стана како бих дошао у Академију и нисам могао да отворим браву, била је блокирана. Папагајкама смо успели да се ослободимо. Брава је била пуна лепила. Спасао ме је шофер. На шта је спала Академија? Кога заступају ти који ме нападају због жеље да се ту нађу најбољи кандидати? Водите рачуна шта радите да не допадне Академија у руке оних који не заслужују да је воде – нагласио је Крестић.

Извршни одбор ће, како је рекао Владимир Костић после обраћања Крестића, тражити од полиције да се поднесе пријава и спроведе истрага.

Опрема: Стање ствари

(Србин инфо, 30. 3. 2023)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

13 replies

  1. Прво се Никола Хајдин чудио што га уопште питају за став о КиМ, затим је Костић јавно ракао да то није наше, и сад нови председник наше најумније државне институције (наглашавм ово државне), каже да се Академија не може мешату у дневну политику.
    Питам се, овако на глас, како је могуће да председник САНУ, заједно са САНУ, нема изграђен став по било ком актуелном друштвеном питању.
    Како је могуће да неко има високо стручна знања из свега и свачега а нема став о тако важној ствари као што је опстанак народа? Један од рационалних одговора је да се тај и такав толико воздигао изнад народа да се више не осећа припадником тог народа, или да се не осећа припадником било ког народа. Овакав наук је могућ само услед кукавичлука или услед незнања, а незнања им , то већ рекосмо, не недостаје.
    Академиче Кнежевићу, боље да сте ћутали.

    49
    0
  2. Честитам Академији избор Зорана Кнежевића – врсног научника спремног да јој обезбеди континуитет с традицијом коју баштини.

    Користим прилику да поздравим досадашњег председника г Костића. Ценим његово елегантно повлачење са функције што је код нас реткост. Посебно му захваљујем што је говорио “оно што је сматрао истином”, што је храбро износио своја мишљења која нису годила “колективном уву”. Знајући да “колективно уво” више воли “слатку лаж” него “горку истину”.

    3
    48
  3. Не знам да ли је исправно ословити некога ко није са Господом, господином? Тако ћу новог председника помињати по занимању. Дакле астроном се не бави “дневним питањима” то ме наводи на закључак да се бави вечношћу? Па хвала Богу напокон прави. Само мало упозорење ако није на славу онда је на вечну осуду. Прави пут је тежак захтева жртву, лакше је изабрати удобност али је исто тако јако опасно немати храбрости на путу истине и правде.

    41
    2
  4. @Раде
    “Прво се Никола Хајдин чудио што га уопште питају за став о КиМ,
    затим је Костић јавно ракао да то није наше, и сад нови председник
    наше најумније државне институције (наглашавм ово државне),
    каже да се Академија не може мешату у дневну политику.”

    Ни Црква се не меша у дневну политику, са образложењем да
    је Црква одвојена од Државе, али за САНУ се не може рећи
    (по Уставу) да је одвојена од Државе.
    Но, када су у питању финансије (ДРЖАВНИ НОВЦИ) – ни Црква
    ни САНУ нису одвојени од Државе.
    Академци имају мамутске плате од 500 до 600 хиљада динара
    (СИТНИЦА!), а Црква, ”повремено”, добија од Државе мамутске
    прилоге (СИТНИЦА!), и није укључена у порески систем ПДВ, тј.
    ослобоћена пореза на додатну вредност, а о порезу на имовину
    да и не говоримо.
    Финансијски потпуно исправно: ни Цркви ни САНУ се не исплати
    ”мешање у дневну политику”!
    Част и извињење изузецима!

    30
    4
  5. Академија Наука & Уметности Србије.

    Коме и чему ти људи служе? Чијим интересима? Одакле се финансирају? Из буџета? Из џепа грађана? Из НВО фондова?
    Каква је то “српска” Академија и какви су то Срби, људи, бескичмењаци, пузавци за које је питање Косова и предаје 15% државне територије “дневна политика”? Камо вам господо лични интегритет? Коме и чему ви такви служите?

    То је та генерација југо-комунистичких бирократа, чиновничића и кркана, одгојених у духу полтронства, буразерштине, шкембића и јагњећих бригада, што са српским национом немају ничег заједничког и за које се СФРЈ практично није ни распала, иако одавно јесте, па настављају као загробне авети са састанчењима, скуповима, говоранцијама, празнословљем и паразитирањем, као фантоми и гробни споменици једног времена и вредносног система којих одавно нема, осим што су они и даље ту да нам пију крв.

    Ако је српском друштву потребан национални препород, САНУ је потребан егзорцизам.

    45
    2
  6. Постоји само један рецепт како с овим поступати, не са фришко изабраним астронаутом, већ са наказном установом. У таласу Контрареволуције њу треба распустити, васпоставити Српско учено друштво, још боље Краљевско српско учено друштво. ЕНВЕО природњаке и друштвењаке могу да финансирају Сороши и остали олоши, држава Србија сигурно не.

    35
    2
  7. Видим усрећили смо се још једним председником . Човека не занима овај свет и шта се око њега дешава , он живи међу звездама . Читаво њихово удружење је штеточинско . . Сасвим разумем да они не могу да се носе са овим лешинарима из политике , половина би полудела да се упусте у тумачење тих манијака – политичара . Разумем зашто се ограђују од питања Космета , газда их плаћа нашим парама да се не мешају . На све ово имам предлог , САНУ би требало да се реорганизује као обично удружење ( сенилних ) академика који се баве свако својом делатношћу и као свако удружење да се издржавају од плаћене чланарине из свог џепа . Пошто их не интересује судбина народа онда ни народ не треба да их плаћа . Нека се сналазе као и сви у тржишној утакмици . Нека траже спонзоре …. Ионако плаћамо море штеточина : Председника , две скуштине , две владе ( Војвођаронску која се ни не састаје ) полицију да нас бије , војску која пресађује воћке и коси траву по касарнама ( а дајемо им станове за 50 евра месечно на 30 година , а они (барем у Н. Саду већ пола поиздаваше Русима за 300 , 400 € па и на томе зарађују ) , стотине западних „Тротер ” фирми , Патријарха и силне владике ћутологе који се не обраћају народу ни верски да га подуче , а камоли да се изјасне о Космету , таман посла .

    37
    2
  8. Господин Кнежевић, као и господин Перић су недостојни да буду на челу Српских националних установа.
    Тачно је да је физика природна наука (сваки од физичких закона једнако важи у свакој тачки свемира и не везује се нити за један народ, нити територију).
    Такође је и Хришћанство космополитско (бави се судбином човека и свих људи у вечности и не везује се нити за један народ нити земљу).

    Такође стоји и да на овом свету постоји један народ који се зове Срби и има право на националне установе које се баве тим вечним и космополитски питањима!
    Према томе господину Перићу и осталим екуменистима је место у светској цркви и у светској вери ка којој многи теже, господину Кнежевићу је место у Светској академији наука и уметности ( опет САНУ).
    Нама Србима је на челу СПЦ и САНУ ипак потребан неко са осећајем припадности роду и свешћу о угрожености основних свељудских права нас Срба. И обзиром према томе и спремношћу на деловање и неку жртву због тога.
    Како доћи до тога, питање је сад!?

    27
    2
  9. Okupator, ocito, nista ne.prepusta slucaju.

    22
    2
  10. Апсолутно! Окупатор све “покрива”!
    Наивни, успавани србски народ гледа у ауторитет какав је САНУ, или не гледа, ћути и бори се да преживи! А “они” ништа не препуштају случају.Прво, поставише намештеника Костића само за једну реченицу ” Косово де факто и де јуре није у Србији…”.Није се ни сетио Метохије!!? А како би се комуниста сетио метоха!!? Немогуће! А и ментори би замерили! Кад то изјави он опра руке и повуче се! Сад дође овај који се “не разуме” у дневну политику а и не помиње Косово а Метохија је давно избрисана из њихових препуних глава!Јадно србство, јадни “научници”!Јадан САНУ,СПЦ(врх)! Која је њихова улога?!Не мешање у свој посао!?Нема србства међу њима, оперисани су они од србства! лепо је Кинкел још 1992. године изјавио:” Срби су народ који је губио и који ће даље губити.Треба узети од оних који имају и дати онима који немају…”.Његови су они сарадници које НАРОД ПЛАЋА! Но, Бог има задњу реч и биће праведни судија свакој души!Не верујем да станује у САНУ!Само да се зна! После Великог петка иде ВАСКРС!
    Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи и онима у гробовима живот дарова!

    15
    1
  11. Не дирај САНУ док је у СНУ. Додуше, када је ЕУ у питању, онда и нису поспани. А деда Ђоле нека иде да игра карте са Хајдином.

  12. А ти се, МИСТЕРУ, или прикључи деда Ђолету, или ЋИРИЛИЦИ српској!

  13. A gde su žene u SANU? Gde su dr Biljana Đorović, dr Divna Vuksanović, dr Irina Deretić, šta je sa društvenim naukama u SANU? Sramota!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading