Годишњица обарања Ф-117А: Извините, нисмо знали да је невидљив

После обарања „невидљивог“ током агресије НАТО 1999. године америчко ратно ваздухопловство повукло је из оперативне употребе „ноћне јастребове“

Транспарент на Тргу Републике у Београду: „Извините, нисмо знали да је невидљив“ (Фото: Str/AП/Шатерсток)

Пре тачно 24 године, у блатњаве њиве сремског села Буђановци срушен је амерички „невидљиви“ бомбардер Ф-117 „најт хок“ (срб. „ноћни јастреб“) који је представљао понос америчког ратног ваздухопловства, и летелицу око које су се испредале приче из домена научне фантастике.

Захваљујући примени „стелт“ (stealth, енгл. прикрадајуће, нап. СтСт) технологије, која је у то време представљала једну врсту мистерије, напредног нападно-навигацијског комплекса и високопрецизних авио-бомби велике разорне снаге, овај авион био је права енигма за велики број војних стручњака и новинара, чију су супериорност на бојном пољу у „инспиративним“ текстовима неретко поредили са НЛО.

После успешне борбене примене у ратним операцијама Војске САД у Панами, и посебно Ираку, америчка команда је ове авионе ангажовала и у НАТО агресији на СР Југославију.

Ове летелице су имале задатак да гађају земаљске циљеве Војске Југославије од стратешког значаја, командна места, системе везе, радио чворишта, али и индустријске објекте и елементе критичне инфраструктуре. За ту сврху ангажоване су једна или две ваздухопловне ескадриле у којима се налазило 22-25 авиона овог типа.

Према званичним подацима Војске САД овај авион је у Ираку остварио готово 1300 борбених полетања где је употребљено око 2000 тона убојних средстава са оствареном стопом прецизности од чак 80 одсто. О фреквенцији употребе ових авиона у укупној суми ваздушних удара на ирачке положаје сведочи податак да је групација од 42 „стелт“ бомбардера Ф-117 која је чинила једва 2,5 одсто ангажованих ловачко-бомбардерских ефектива коалиције, остварила 31 одсто напада током првих 24 часа. Упркос масовној употреби ових авиона у уводном делу кампање, када је противничка ПВО нетакнута, нису регистровани губици нити оштећења ових летелица.

На бази богатог искуства стеченог из рата у Персијском заливу Команда америчке војске је са огромним самопоуздањем решила да ове летелице употреби и у НАТО агресији против СР Југославије.

Американци су сматрали да ПВО Војске Југославије у квалитативном смислу није ништа бољa у односу на ирачку ПВО, као и да су дугогодишње санкције узеле маха када је у питању одржавање виталних капацитета, где је и запостављање војске нарушило унутрашњу кохезију њених припадника.

Олупина поноса америчког ваздухопловства у Буђановцима (Фото: Јеленко Слатинац)

ПВО Војске Југославије се у деведесетим годинама ослањала на радарско-осматрачке системе америчке производње који су радили и сантиметарском/дециметарском режиму емитовања радарских таласа. Међутим, поред њих ту су били и времешни совјетски радари П-12 и П-18 коју су емитовали радио таласе дужине и до 2 метра. Испоставило се да су управо ови радари били кључни приликом детекције америчког „ноћног јастреба“ који је те ноћи 27. марта 1999. године сијао смрт изнад Београда.

Захваљујући обучености и сналажљивости припадника  250. ракетне бригаде ВЈ, тачније њеног 3. ракетног дивизиона размештеног у ширем рејону Београда, ракетом лансираном из ПВО система С-125 „нева“ успешно је погођен и оборен Ф-117.

Према сведочењу оператера на овом систему осматрачки радар је открио Ф-117 на даљини од 23 километра, након чега је по њему дејствовано са две ракете, од којих је једна нашла пут до свог циља.

Контроверзни и недокучиви „ноћни јастреб“ срушен је ватром са земље, а сам догађај је имао снажан утицај на његову даљу судбину.

Новак Ђоковић: Не заборави никад НАТО бомбардовање

Америчка војска се убрзо суочила са проблемом неконтролисаног одлива војних тајни првог приоритета, што је био резултат обарања „невидљивог“ бомбардера од стране југословенске ПВО. Неслужбено, витални делови обореног авиона су дошли у руке руских и кинеских ваздухопловних специјалиста. Ова сазнања су употребљена за развој њиховог ваздухопловног програма ловаца пете генерације, али и за модификације и даљи развој ракетних ПВО система и радарско-осматрачких станица различитог типа.

Све ово је проузроковало да америчко ратно ваздухопловство повуче из оперативне употребе „ноћне јастребове“.

Слободан Ђукић

Наслов, скраћивање и опрема: Стање ствари

(РТ Балкан, 27. 3. 2023)Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар