Протојереј Жарко Гавриловић: Како ћете изаћи пред Светог Саву (2012)

Народ Божији држи веру, свештеници и епископи користе ту веру и од тога узимају ушур и живе на високој нози, рекао протојереј Гавриловић патријарху Иринеју

Протојереј др Жарко Гавриловић (10. 4. 1933–1. 1. 2016)

Први пут објављено 10. 4. 2020.

О документу

Када нас је почивши протојереј др Жарко Гавриловић (Дрежник код Ужица, 10. април 1933 – Београд, 1. јануар 2016) упозоравао на стање у Српској православној цркви, сви смо (укључив и аутора ових редова) мислили да „ипак мало претерује“. Дани које управо живимо показали су исправност његових упозорења. Другачије би, уверени смо, изгледала борба верног народа за право да присуствује Литургијама у Часном посту, посебно Васкршњој, да је жив отац Жарко Гавриловић.

Пошто на други начин не можемо да чујемо његов бритки глас, из његове (више него богате) рукописне оставштине овде доносимо забелешку о разговору са текућим патријархом Иринејем, вођеним јула 2012. године у Патријаршији. Протојереј Жарко Гавриловић се послом (што ће рећи – ишао је да се нешто буни!) нашао у Патријаршији, с намером да преда три писма. О томе сам пише:

У понедељак 31. јула 2012. отишао сам код Србе Жикића у Патријаршију да примим помоћ, а он је био на одмору цео јул. И ја одем тамо, спремим уједно три писма: За Патријарха (за Синод у ствари), једно од писама је да се скине ембарго против мене који је Синод упутио, највероватније епископ Иринеј Буловић, уместо Синода, јавним средствима информисања, да ме не могу припустити нигде да дајем (интервјуе), а чуо сам да се Врховни рабин у Југославији захваљује патријарху Павлу што су ме ућуткали заувек. (…)

Друго писмо сам написао о страшним стварима на Богословском факултету – да професори наручују уџбенике из римокатоличког Загреба, од римокатоличких теолога, да тиме трују нашу децу јересима, да наша омладина на факултету изучава теологију од ватиканских јеретика, те како ће тек тамо неки свештеник – кад дође у православну средину са факултетском дипломом – да штити православну веру, да се испречи јеретицима, да докаже да су јеретици кад је (сам) јеретик.

И треће писмо је било упућено и Синоду и Николићу и Дачићу о решавању кризе у Србији, тако што ће се свакоме ко има огроман новац – а учествује на положајима и у Цркви и у Држави – одузети неправедно стечена добит, оставити им само 800.000 евра, а чуо сам да појединци (Тадић и Ђилас, као и неки у СПЦ), имају огромне суме новца, милионе евра. Између осталог, ја сам казао да то испитивање почну од мене, ако треба, да докажемо и да се испита и да се одузме новац свакоме које до њега дошао корупцијом и крађом, па да се од тог одузетог новца плате дугови Србије.

У наставку следи одломак из списа који је поч. протојереј Жарко Гавриловић оставио после двосатног разговора са патријархом Иринејем, у коме је верно и детаљно пренео шта су разговарали.

ОЧЕ ЖАРКО, МОЛИ БОГА ЗА НАС ГРЕШНЕ – ДА НАС ПОМИЛУЈЕ И ПОМОГНЕ ДА ПРИСУСТВУЈЕМО ЛИТУРГИЈАМА!

Александар Лазић Гавриловић

ПС. Речи које, према сведочењу прот. др Жарка Гавриловића, изговара патријарх Иринеј истакнуте су масним словима. 

Протојереј Жарко Гавриловић: Прибелешка око разговора са Патријархом (одломак)

(…)

Протојереј др Жарко Гавриловић

Па ми (патријарх) поставља питање „Шта ја то радим, како могу да нападам све епископе и све свештенике да су пљачкаши, да робе народ, пљачкају?“ Ја то нигде нисам казао тако. „Јеси, казао си, и браниш Артемија, ти и Миодраг Петровић браните Артемија и саветујете га шта да ради.“ Није тачно, нисам у том говору на Јелици поменуо име Владике Артемија. (А јесам, што сам заборавио, па сам после сам морао да се извињавам.) Ја сам њему давао савете добронамерно, старији сам од свих вас и од њега као свештенослужитељ. Јесте, и ви сте млађи од мене по чину свештеничком, а старији сте од мене по годинама и хијерархији. Ћути. Ја мислим да имам право на то, као старији и искуснији, да дајем млађима и савете. Ја сам и Вас молио, у лифту на ВМА, да не рашчињавате Владику Артемија, али ме Ви, Ваша Светости, нисте хтели ни да чујете. Ја сам и Владику Артемија само саветовао док је био у Сабору, да нађе истомишљенике и да формира језгро против ватиканиста и екумениста у Сабору СПЦ, а он је мени казао да „неће да ствара раскол“; па кажем „не стварате ви раскол, они стварају раскол, они који напуштају стазу православља они стварају раскол“. А како је он био у Шишатовцу, после тога ја ниједан савет нисам њему дао, осим што сам преко вас – кад је био у Старом Млину састанак – казао да бира себи наследника, јер један свештеник је рекао да постоји могућност да га отрују са храном. Па каже „ти само говориш, пред овим људима“. Ваша светости, рекох ја вама онда на ВМА исто то, да не дирате у Артемија, шта сте ви урадили? А он има више монаха него сви ви остали, има народа, сад народ хрли ка њему разочаран у свештенике и у епископе – хрли ка њему и биће све више. Сад кажем, рекао сам вам то и ви сте елегантно прешли преко тога. Шта сте ви урадили, пресликали издајство Господа Исуса Христа, узели оног лудог Атанасија Јевтића – који за мене говори да ја служим са владиком Артемијем богослужење. Лаже, епископ да лаже, и још туче свештенике, туче вернике. Каже „што и они њега не туку“. Рекох, неће – зато што је Господ рекао кад су му ударили шамар „ако рекох истину зашто ме тучеш, ако лаж онда докажи“, они дакле желе да утерују свога „Господа“ а он ућута. Како сме то епископ да ради? Коме богу он служи, па видите да је помахнитао и ви сте таквог епископа узели! Тражили сте хеликоптер војни да га пошаљете у Грачаницу, да истовремено позовете Артемија – да му судите, да га удаљите са епархије, а да овај (Атанасије) тамо разјури све. Шта је то друго него поновно издајство Христа? Исто сте копирали Синедрион, као што су то учинили фарисеји, првосвештеници и садукеји радили.

„Ћути, шта…“, огорчено на Атанасија, на Амфилохија и тако даље, и на Иринеја Буловића. То сам ја казао. Они су јашар капа, не можете да дигнете главу од њих, ви сте сели на столицу пуну трња коју вам је Амфилохије поставио и сви је пунили, цео Београд и што треба и што не треба. Он поче да се жали на Патријаршију и казао сам му ја нисам тако рекао, то сматрам да народ Божији држи веру, а да свештеници и епископи користе ту веру и да од тога узимају ушур и живе на високој нози. Погордили сте се, сваки епископ код нас је римски папа. Ви не држите канонско јединство, не држите литургијско јединство, шта је то, ко ће то да среди, а још узимате и (римокатоличке) уџбенике на факултету да изучавају. „То није тачно. Јесте тачно, мени су доносили правоверни те уџбенике, ја имам те уџбенике, била је код мене једна студенткиња која је конкурисала на „Грегоријану“, а рекли су ми да појединци и епископи, међу њима разуме се и Иринеј Буловић, најразорнији тип у Српској цркви, шаље препоруке тамо, да иду да уче католичке факултете. Ви то радите. Како ћете изаћи пред Светог Саву. Каже „није тачно“. Рекох да је тачно и ако треба доказаћу вам.

Патријарх Иринеј, епископ бачки Иринеј и епископ ремезијански Андреј са „високим гостима из Рима“ (Фото: СПЦ)

Поче он после око мог развода, нисам хтео да му кажем „шта ви знате о браку кад ви сте монах“?! Кажем, мој је брак разорила ДБ, и то ћу вам доказати кад се отворе досијеа, кад се погледамо у очи ко је вера, а ко невера. Ко је какав био. И кад сам казао то, рекох „извините, ја морам да идем“. Он опет.

Шта смо још причали, Бог свети зна. Ево већ заборављам. Каже „ми теби дајемо помоћ а ти нас нападаш“. Рекох, срамота је што ви мени дајете помоћ, ја имам највише школе у Цркви а најмању пензију, и срамота ме је да примам вашу помоћ. Хвала вам што ми дајете помоћ, али ја нисам на продају. Нисам роба на пијаци. Не можете ме уценити тиме. Можете одузети ту помоћ, али онда рачунајте да ћете у мени имати жестоког противника. Помиње треће, ја једно, он треће и тако даље.

(…)

Прочитајте још



Categories: Противу заборава

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Хвала СтС што нас подсећа какав сасуд мудрости, љубави и нелицемерне доброте је био наш драги о. Жарко.
    Оче Жарко, ако сте стекли слободу пред Господом, а верујем да јесте, молите Бога за нас грешне.

    13
    1
  2. ****** *****, од Дачићс и Томе гробара тражио да гоне милионере а они са њима дошли на власт и сами стекли стотине, ***** Артемија подржавао у расколу и прављењу пара цркве. Срамно

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading