Отишао је Драгослав Михаиловић (1930–2023), сведок најдраматичнијег искуства човека 20. века

Михаиловић је високо место у српској књижевности освојио превасходно као аутор прозе у којој је описано оно што је најдраматичније у искуству човека 20. века – логорска страдања, сматра Радивоје Микић

Драгослав Михаиловић (Фото: Sputnik/Дејан Симић)

Одлазак Драгослава Михаиловића није само крај једног сваковрсним невољама и страдањима испуњеног живота.

Oн има и симболички статус – завршила се једна епоха у којој је књижевност освојила тако високо место у култури да су и највиши представници власти имали потребу да, осећајући потенцијалну субверзивност романа „Кад су цветале тикве“, реагују на позоришну представу насталу по овом роману и да иницирају њену забрану.

Овим речима Радивоје Микић, универзитетски професор, критичар, познавалац дела Драгослава Михаиловића и његов пријатељ испраћа вест о смрти великог писца који је свет напустио у 93. години.

Он подсећа да је Драгослав Михаиловић високо место у српској књижевности и култури освојио превасходно као приповедач, романсијер и аутор документарне прозе у којој је описано оно што је најдраматичније у искуству човека 20. века – логорска страдања.

Горан Милорадовић: Голи оток, његове жртве и његови творци

„Појавивши се најпре у књижевној периодици, Драгослав Михаиловић је 1967. године објавио књигу приповедака „Фреде, лаку ноћ“. Ова књига не само што је писцу прибавила висок књижевни углед и Октобарску награду града Београда, већ је, уз дела неких других писаца, постала и јасан знак да је у српску књижевност ушла једна нова поетичка оријентација која је, уз све друго, подразумевала и потребу да се у средиште приче постави онај јунак чије је искуство обележено патњом, искуство које је тај јунак већ у роману „Кад су цветале тикве“ везао и за један особен начин казивања, који, крећући се изван књижевног језика, отвара писцу могућност да причи да аутентичан облик“, подсећа Микић.

Настављач Боре Станковића

И кад је 1975. године Михаиловић објавио роман „Петријин венац“, кад је за главног јунака узео жену која пати и страда, било је логично, додаје професор Микић, да та прича буде уведена у дијалекатске оквире, да буде сведочанство о томе како се једна људска судбина и из ње изведен поглед на свет не могу одвојити од језика којим се та јунакиња служи у свакодневном животу.

„Тако је, у ствари, Драгослав Михаиловић дошао у прилику да настави оно што је започео Борисав Станковић, велики претходник свега уистину модерног у српској прози. Борисав Станковић није сасвим књижевни језик потиснуо говором локалне средине, Драгослав Михаиловић јесте. И зато у српској књижевности роман „Петријин венац“ има тако важно и тако високо место.“

ЕМИР КУСТУРИЦА: Хвала ти драги Драгославе за твоју умјетност

Михаиловић је, подсећа наш саговорник, као изузетан писац умео у својим делима да уђе и у простор фантастике, исписујући неке од најбољих страница у овом жанру,

„Као што је у приповеткама из књиге „Фреде, лаку ноћ“ умео да користи и особен тип фантастике, тако је и у роману „Петријин венац“, описујући силне патње и страдања своје јунакиње, умео да зађе и у сферу фантастике и испише поглавље „Небески свирачи“, једну од најлепших фантазмагоричних целина у српској књижевности. И у приповеткама из књиге „Ухвати звезду падалицу“ и у лирском роману „Гори Морава“, Михаиловић је низ аутобиографских детаља подвргао оној књижевној обради која је аутобиографију претворила у високу књижевност.“

Казивања о патњи и милости

Оно што је посебно важно када је о академику Михаиловићу реч јесте то што је он у пет књига документарне прозе „Голи оток“ – описујући низ логорашких судбина и дајући потресну слику идеолошког насиља над људима – захватио репрезентативно искуство епохе у којој је живео, али је и читаоцу омогућио да види из каквог личног искуства је израсла његова уметничка проза.

Преминуо чувени писац и академик Драгослав Михаиловић

„А пошто је то лично искуство засновано на патњи и страдању, било је сасвим логично да његове приповетке и романи буду, како је његов најбољи тумач Љубиша Јеремић рекао, казивања о „патњи и милости“. Патњи која буди људскост највишег реда и која се преображава у једну меланхоличну визију човековог проласка кроз уска врата историје“, закључује Радивоје Микић.

И за академика Душана Ковачевића одлазак Драгослава Михаиловића представља ненадокнадив губитак, али остаје уверење да је реч о писцу чије ће дело живети. Ковачевић се у дану пишчевог одласка присетио њиховог првог сусрета.

Живеће док је писане речи у Србији

„Упознао сам га почетком седамдесетих година у Атељеу 212 док је долазио на састанке и разговоре са Бориславом Михајловићем Михизом који му је као уредник у Матици српској објавио прву књигу прича „Фреде, лаку ноћ“ и тако га увео у свет литературе. Касније смо се годинама сретали и виђали, дружили и многе године провели у лепим пријатељским разговорима. Научио сам од њега доста, јер сам био млађи и пожелео сам да сазнам неке тајне које су везане за писање“, каже академик Ковачевић и додаје:

Ковачевић: „Кад су цветале тикве“ обиљежиле историју литературе и позоришта

„Оно што је најбитније сада, када је напустио овај свет, јесте чињеница да је иза себе оставио велико и једно од најзначајнијих дела у историји српске књижевности. Његови јунаци живе и живеће док је писане речи у Србији.“

Скраћивање наслова и опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 12. 3. 2023)



Categories: Вести над вестима

Tags: ,

1 reply

  1. Da se ne zaboravi.

    Dragoslava Mihailovića je GROZNI 1951 godine poslao NA MORE o trošku države GROZOSLAVIJE.

    Mesto se zvalo GOLI OTOK.

    Vratio se živ posle 15 meseci KUPANJA U ZNOJU I SUNČANJA NA KAMENU.

    Vratio se živ posle 15 meseci PREVRTANJA SIVIH ĆELIJA 24 časova svakog radnog dana.

    Goli otok je NASTAVAK koncentracionih logora ZA SRBE I SRPKINJE na prostorima
    KOMUNISTIČKE KRVATSKE isključivo namenjen za PREVASPITAVANJE u 99% slučajeva TVRDOGLAVIH Srba i Srpkinja koji su citiram:

    govorili VICEVE o GROZNOM i GROZOSLAVIJI
    iliti
    komentarisali STANJE u GROZOSLAVIJI.

    I naravno OZNA je DOZNALA dali ste za:

    GROZNOG

    ili

    STALJINA.

    Čudna KOINCIDENCIJA je i dan danas.

    Dali ste za:

    IMPERIJU ZLA

    ili

    RUSIJU.

    Knjiga KADA SU CVETALE TIKVE je
    BEZVREMENSKA.

    TIKVU IMPERIJA ZLA koristi svake godine na dan 31 oktobar tako što je IZBUŠI i UPALI SVEĆU.

    TIKVU RUSIJA koristi svake godine na dan 31 oktobra tako što napravi ČORBU i ZAPALI SVEĆU za LUKU SVETOG.

    TIKVA je TIKVA uvek bila.

    ŽUTA.

    ŽUTELA.

    ZVEZDICA.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading