Василије Крестић: Косово је под окупацијом, нема потребе да се измишљају нови термини

Украјинци иду истим путем којим су ишле усташе Анте Павелића, изјавио академик Крестић за руску Федералну агенцију новости

Академик Василије Крестић (Фото: ФАН)

Академик Василије Крестић дао је опширан интервју руској Федералној агенцији новости. Најважније акценте из тог интервјуа, за најутицајнији провладин дневни лист Росијскаја газета, пренео је Александар Борисов

„Западне земље, пре свега САД, претвориле су Балкан у зону која издалека угрожава руске интересе“, рекао је Крестић у интервјуу за Федералну агенцију новости.

„Војна база Бондстил на Косову је један од елемената помоћу којих НАТО окружује Русију. Стога је за Москву важна Србија која не прихвата такву политику – она ​​је нека врста оазе за Русију. Другим речима, Србија разбија овај западноевропски блок који је осмишљен да опколи Русију. Зато Србија мора да се сачува од такве политике, од опкољавања Русије НАТО државама.

Мислим да је то суштина читаве геополитике и не чуди ме да је Русима веома важно да Србија буде доследна у свом ставу, да не уводи антируске санкције и не солидарише се у томе са Западом. Београд је увек сарађивао са Москвом и никада није иступао против ње, као што ни Русија никада није иступала против Србије. Према томе, не би било само политички, него и морално некоректно ако би се Србија одрекла проруске политике, која је у традицији српског народа“.

НСПМ: Против санкција Русији 82,1 одсто грађана

Василије Крестић је истакао да је у историји руско-српских односа било и неспоразума.

„Мислим на Санстефански мир“, рекао је он. „Али нормално је да Русија у одређеним моментима мора да се руководи, пре свега, својим интересима, а тек потом и интересима Срба. Ми немамо другог заштитника осим Русије. Зато сам дубоко убеђен да је за огроман број Срба важно да се сачувају добри односи са Русијом. Сем тога, они једноставно не желе да постану још једна база НАТО, чему Запад тежи“.

Украјина

Историчар је скренуо пажњу да Украјина данас има исти циљ као Независна Држава Хрватска (1941-1945).

Изабрана дела академика Василија Крестића: Историја Срба у Хрватској била хрватски забран

„Украјинци иду истим путем којим су ишле усташе Анте Павелића“, упозорио је Крестић. „Као што су у Украјини створили посебну Украјинску цркву, тако се сада многи Хрвати залажу за стварање Хрватске православне цркве. Циљ ове политике је да се од хетерогеног становништва, као што је хрватско, где има много региона, и у Украјини, где има много Руса – створи јединствена хомогена држава, укључујући и у религиозном смислу.Тако да сматрам да се ради о потпуно истом процесу, апсолутно.”

Косово и Метохија

Крестић је констатовао да је „Косово под окупацијом и нема потребе да се измишљају нови термини да би се окарактерисала ситуација. Уколико је оно окупирано, поставља се питање када ће бити ослобођено, када ће бити постигнут споразум”. „То ће бити веома тешко, јер српска политика мора да се заснива на Резолуцији 1244 Савета безбедности УН, према којој Косово припада Србији. Али, Запад то потпуно игнорише, и врши притисак на Србе и Србију, присиљавајући их да признају нелегалну сецесију. Њима ,сметаʻ што је Русија припојила Крим, а овде им не смета што су они уз помоћ бомбардовања отели Косово и Метохију од Србије. То је политика двоструких стандарда: једна правила важе за Украјину, а када је Србија у питању, она мора бити тешко осакаћена, одузимањем 15 одсто територије, која је била српска још од средњег века“.

Епископ Давид: Моментално прогласити окупацију Косова!

Према оценама академика Крестића, у блиској будућности ће бити тешко наћи решење косовског питања.

„Али, надам се да се то може десити ако дође до великих промена у међународној политици уопште. Очекујем озбиљан преокрет после конфликта у Украјини и могуће је да се појави шанса за повратак Косова у састав државе којој оно припада. То је будућност коју бих волео да видим. Не верујем да ће Србија пристати на предложени план Макрона и Шолца. То је принуда да се призна суверенитет једне квази-државе“.

Превео: В. К.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Руска газета/Факти, 6. 3. 2023)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading