РИА Новости: Србија пристала да се не меша у чланство самопроглашеног Косова у међународним организацијама

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ је, након њихових резултата, рекао да су се стране сагласиле да иду путем нормализације односа који је предложила Европска унија

План за нормализацију односа Београда и Приштине, који је предложила Европска унија, подразумева да Србија неће бити против чланства самопроглашеног Косова у међународним организацијама, произилази из објављеног текста документа који је раније усаглашен, објавила је руска агенција РИА Новости.

„Странке полазе од тога да ниједна од њих две не може представљати другу страну у међународној арени или деловати у њено име. Србија се неће противити чланству Косова у било којој међународној организацији“, наводи се.

Поред тога, план подразумева препознавање регистарских таблица, пасоша и других докумената, стварање представништава и интензивирање односа у различитим областима. Осим тога, ниједна страна не би требало да блокира деловање друге на путу ка придруживању ЕУ.

Текст европског предлога споразума за нормализацију односа Београда и Приштине

Београд и Приштина ће, у оквиру могуће нормализације, морати да створе заједнички комитет под председавањем ЕУ, који ће пратити спровођење тачака споразума.

У понедељак је у Бриселу одржана нова рунда разговора председника Србије Александра Вучића и лидера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија под покровитељством ЕУ . Шеф европске дипломатије Жозеп Борел је, након њихових резултата, рекао да су се стране сагласиле да иду путем нормализације односа који је предложила Европска унија.

Опрема: Стање ствари

(РИА Новости/Србин инфо, 28. 2. 2023)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Павел Тихомиров, наш сарадник и пријатељ, зам. уредника Руске народне линије, овако је на Фејсбуку прокоментарисао ову вест:

    В том числе – касаемые отношения к России. И для того, чтобы “процесс пошёл”, скорее всего, будет укоренена идея о том, что виновником признания Косова является якобы Кремль. Так что нужно сейчас внимательно следить за работой неприятельских органов пропаганды и агитации. Увы, невозможность сербов реализовывать хозяйственную деятельность в кооперации с российскими предпринимателями, а также падение престижа Российской Армии, которое мы наблюдаем в течение прошедшего года, будут способствовать падению авторитета РФ в Сербии.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading