Украјинске библиотеке уништиле 20 милиона књига на руском језику

Тежа је ситуација када је ријеч о научним библиотекама, јер у фондовима просто нема украјинских аналога, изјавила директор Дњепропетровске градске јавне библиотеке Јулија Бардукова

Опаљене књиге из Цркве Св. Владимира, у граду Лaвoв после пожара 3. Фебруара 2019. (Фото: ИН4С/Амбасада Руске Федерације у Црној Гори)

Украјинске библиотеке су у оквиру програма „дерусификације“ током 2022. године уништиле више од 20 милиона књига на руском језику, јавио је украјински телевизијски канал „5.уа“.

Телевизија наводи да су с полица уклоњена „дјела аутора који подржавају руску агресију, као и књиге штампане у издавачким кућама које су под санкцијама и које позивају на међунационално и религиозно непријатељство“.

Према ријечима директорке Дњепропетровске градске јавне библиотеке Јулије Бардукове, сва литература која је објављена у Русији подлеже преиспитивању, а такве препоруке је дало Министарство културе Украјине.

Она је навела да рускојезичну литературу прво изузимају из отворених фондова, а потом отписују и предају на отпад за папир.

– Тежа је ситуација када је ријеч о научним библиотекама, јер у фондовима просто нема украјинских аналога, казала је Бардукова.

Александер Рубинштајн: Зеленски потајно уклонио слику свог тјелохранитеља с хитлеровским симболом на униформи

Државни савјет Кијева је у јулу 2022. године саопштио да је разрађен пројекат одлуке о забрани јавног коришћења било каквог рускојезичног културног производа у престоници Украјине, укључујући књиге, представе и концерте.

Надлежни представник за заштиту украјинског језика Тарас Кремин је изјавио да студенти треба да одустану од руског језика међу зидовима високих образовних установа.

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров је раније изјавио да украјинске власти годинама воде политику агресивне дерусификације и принудне асимилације рускојезичког становништва, преноси Дан.

Опрема: Стање ствари

(ИН4С, 14. 2. 2023)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

  1. Треба ли још неки доказ о природи украјинског режима?

  2. Труде се да ни у чему не заостану за својим узорима!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading