Владан Вукосављевић: Двадесет три жеље за срећну 2023. годину

Жеља и предлога свакако има још, али верујем да би и остваривање ових учинило Србију значајно бољом државом за живот. Срећна Српска нова година!

Министар Владан Вукосављевић (Фото: Танјуг)

Свака нова година изазива код људи потребу да другима и себи пожеле нешто и да изразе своја надања у лични, породични и општи напредак.

Ни ја нисам одолео да уочи дочека Српске нове године, пожелим да Срби постану свесни тежине изазова који нас чекају и да смогнемо снаге и памети да свој општи историјски положај побољшамо или бар да покушамо да учинимо колико можемо с тим у вези.

Иако на брзину урађен и углавном поједностављен, тематски скоковит, скраћен и подложан допунама, посебно из економске области, ово је списак мојих замисли како да нам можда буде боље као заједници у вихору времена у које улазимо. Жеља и предлога свакако има још, али верујем да би и остваривање ових учинило Србију значајно бољом државом за живот.

Гласао бих за сваку странку или појединца који би понудио платформу засновану на оваквим или бар веома сродним принципима и решењима. Волео бих да и што већи број људи тако размишља али томе могу само да се надам.

Желим свима добро здравље, чврст карактер, здрав разум, оптимизам и већу међусобну солидарност.

Срећна Српска нова година!

Да се ми питамо: Десет тачака за Србију

    1. Прекинути све преговоре у вези са КиМ ако се нуди или намеће било које решење изван оквира високе аутономије за покрајину.
    2. Ако уследе нови притисци на Србију, прогласити окупацију наше јужне покрајине од стране НАТО и заузети став сличан оном који има Грчка у вези са Кипром.
    3. Прекинути све бесмислене преговоре са ЕУ и понудити економску сарадњу свим државама на равноправној основи.
    4. Појачати сарадњу са земљама БРИКС
    5. Трајно се обрачунати са свим остацима отровних идеја југословенства и титоизма, у свим областима, а посебно у образовању и култури
    6. Усвојити нове националне стратегије у областима просвете и културе. Драстично смањити број приватних факултета и виших школа. Онемогућити монопол страним издавачима уџбеника.
    7. Вратити обавезно служење војног рока и повећати број професионалних војника.
    8. Што је могуће брже излазити из колонијалних канџи ММФ.
    9. Потпуно деполитизовати правосуђе и полицију и спроводити најоштрије мере против корупције у тим областима, уз усвајање нових строгих прописа.
    10. За НВО и медије увести обавезу јавног истицања података да ли се и у којој мери финансирају из иностранства. Привести намени РТС и унапредити квалитет свих програма. На другом програму РТС непрестано емитовати емисије које се баве раскринкавањем титоистичке верзије историје српског народа и афирмисати истину о његовом страдању у XX веку.
    11. Трајно и званично одустати од било каквог директног или индиректног чланства у НАТО.
    12. Вишеструко појачати све видове сарадње и интеграционих повезивања са Републиком Српском и Србима у Црној Гори, Хрватској и Македонији.
    13. Забранити сваку врсту пропагандистичког наметања геј и џендер идеологије у школама.
    14. Улагати већа средства у развој производње хране и воде и раскинути све штетне међународне споразуме у области пољопривреде.
    15. Повећавати порез екстрабогаташима и та средства користити за бољу социјалну и здравствену заштиту сиромашних.
    16. Прекинути државно финансирање професионалних фудбалских и кошаркашких клубова и стратегију спорта усмерити ка побољшању спортске инфраструктуре намењене грађанима.
    17. Низом активности, прописа и другим мерама враћати углед и статус, професијама просветних и здравствених радника, војника и полицајаца.
    18. Смањивати утицај и присутност у јавном простору баналне индустрије забаве и стимулисати квалитетне уметничке садржаје у области филма, музике и сл.
    19. Драстично пооштрити казне за трговину наркотицима. Забранити рекламирање кладионица и коцкања.
    20. Афирмисати и стимулисати, етички и материјално, породичне вредности и рађање деце.
    21. Тражити одштету од Хрватске и Ватикана за незапамћени геноцид над Србима у Другом светском рату и законом забранити у Србији негирање тог геноцида.
    22. Укинути титоистички административно-политички ентитет “АП Војводина” и Србију организовати по другачијем, регионалном и децентрализованом принципу.
    23. Издвајати за културу минимум два процента од укупног буџета.

Опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница Владана Вукосављевића)



Categories: Преносимо

Tags: , ,

9 replies

  1. Aко уз велику муку сузбијем своју сујету и покушам да гледам чиста срца на предлоге Вукосављевића у светлу њихове конструктивности, онда је важно да их Вукосављевић формулише тако да су изводљиви. Дође ми да му нарежем на цд и пошаљем епизоде серије Yes minister и Yes prime minister.

    4
    8
  2. Има ли јавно објављеног податка које предлоге је министарство „за вакта“ састављача „списка замисли“, било уобличило у законе, стратегије, програме? Које је од тих предлога, стратегија, итд. Влада разматрала? Ако није, зашто није? Да ли је програм Владе чији је члан састављач списка био, бар неку назнаку ових мера садржао па је на његовом министарству било да их операционализује? Постоји ли неки српски новинар да са њим разговара на ове теме и то мирним тоном уз узјамно поштовање?

    11
    5
  3. Свака част г.Вукосављевићу ! Међутим, не вреди чекати да се појави таква странка или покрет. Потребно је да се удруже људи који слично томе мисле, оставе по страни сујету, пренебрегну могуће ризике свог ангажовања, жртвују свој комфор зарад добра народа и државе…

    8
    4
  4. Ne zanimaju me vaše želje, bili ste u vlasti (ničim izazvano) desetak godina i pevali ste drugu pesmu.Sad bi da se vratite, ali vas niko neće. Narod ne voli lukavce i prevrtljivce. Do viđenja.





    4
    4
  5. fb – glasilo potrošenih





    4
    3
  6. А док сте били на власти ништа од овога. Надате се повратку? Тешко, памтимо.

    3
    5
  7. ПРЕДЛАГАЛИ СМО ТААДАШЊЕМ МИНИСТРУ ВЛАДАНУ ВУКОСАВЉЕВИЋУ ДА С ЛИНГВИСТИМА УРАДИ НОРМАЛАН ПРАВОПИС У ВЕЗИ С ЋИРИЛИЦОМ, АЛИ ЈЕ ОН ТО ОДБИО

    Пре познате Вучићеве иницијативе да се донесе посебан закон о употреби српског језика и ћирилице (закон је донет на брзу брзину 15. септембра 2021. и данас сви видимо да је тај закон апсолутно у складу с оним “џабе смо кречили”, јер је тај закон вишеструко неуставан и, доказали смо, још “вишеструкије” апсурдан у европским и светским оквирима и није ни на нивоу Законика цара Душана из 14. века за обећани спас ћирилице) “спасавањем ћирилице” био се почео бавити (чини ми се 2016. или 2017. године, Владан Вукосављевић (када је био министар културе), и то у некаквом “Културном плану” за једно “десетлеће”. Део посвећен ћирилици у том “плану” био је тако смушен ад смо ми у “Ћирилици” видели, и о томе одмах писали, ад у том плану до ћирилице нема ништа. Мало тежом муком убедили смо министра Вукосављевића ада нас из “Ћирилице” прими на разговор о томе. Примио нас је на брзину и ми смо му одмах казали: “Добро је што сте ћирилици посветили пажњу, али то што сте предложили неће моћи ништа да помогне ћирилици. Предлажемо Вам да затражите од лингвиста у Одбору за стандардизацију српског језика, пошто Министарство културе већ учествује у издањима (штампању) Правописа српскога језика Матице српске да се у Правопису нормира на познат начин у свету кад је реч о решењу питања писма у језику (једноазбучје) јер је то једино и у складу аса ставом првим Члана 10. Устава Србије. Имате права да то од лингвиста захтевате по најмање два основа: зато што, прво, плаћате народним парама објављивање Правописа и, друго, што сте и Ви дужни да плаћате само оно што је у складу с Уставом. Тражили смо му да нам да Предлог закона о ћирилици који прави с лингвистима. Није нам одмах дао, али смо, довитљивошћу касније измолили тај Предлог од једне његове сараднице. Он нам је напоменуо да прави с лингвистима посебан закон за употребу ћирилице. Рекли смо му да је то добро што ради с лингвистима на закону, али би било много боље да с лингвистима уради нормално решење питања писма у Правопису од решења у закону, јер “деца не уче из закона које је српско писмо, него из Правописа”, а у Правопису пише да “ћирилица није угрожена” (стр. 15) и да “није штетно по српску културу” то што само Срби имају “шизофрено решење питања писма” (оцена проф. В. Ђорђевића).
    Није Владан Вукосављевић хтео да разуме шта му предлажемо па нам се “одбранио” од тога овако: “Не може све одједанпут.” Одговорили смо му да може то
    одмах јер то налаже народ у Уставу Србије.” И додали смо му: “Ви знате да су честе смене с власти и пошто ни Ви не знате када ће Вас сменити, урадити то с Правописом и бићете по томе заувек упамћени.”
    Није пристао да буде (у)памћен, није успео да се усвоји закон који је радио с лингвистима, јер власт није хтела да га упути Скупштини. Није хтела, највероватније зато што еј тај спремљени Предлог закона био најмање троструко бољи од овога који је усвојен по иницијативи председника Вучића. Владан је био ускоро стварно замењен, а да није успео да га ни по чему вредном УРАЂЕНОМ памтимо.

    5
    1
  8. Nažvrljano na kafanskom stolnjaku.





    2
    1
  9. nemao sreće dok se ne izvineš ljudima koje si nepravedno ignorisao, nipodaštavao, maltretirao… *** ** ***

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading