Посланик руске Думе Андреј Луговој: Енглези спремају преврат у Србији

Идејни творац ове стратегије је НАТО стручњак Крис Донели, који је био укључен у нападе на Кримски мост и у процесе који су доводили до распада земаља како на Блиском истоку, тако и у Европи, изјавио Луговој

Андреј Луговој (Фото: Снимак екрана)

Велика Британија спрема државни преврат у Србији, изјавио је посланик руске Думе Андреј Луговој.

Западу није довољно ово што се дешава сада у Украјини, па ће тако наставити и да ради на ширењу русофобије, упозорио је руски посланик, додајући да је у том контексту потребно обратити пажњу и на тренутна дешавања на Балкану.

„Ово што се тренутно дешава нису пуке размирице између Албанаца и Срба. Ради се о провокацији коју припремају Енглези како би збацили актуелну власт у Србији“, упозорава Луговој.

Енглеске Гурке поново на Косову и Метохији, вежбају сузбијање нереда

„,Радʻ Британаца на Балкану траје већ неколико деценија. Од 1996. развијају се програми који су имали за циљ дестабилизацију, а 2017. године Велика Британија усвојила је Националну стратегију за односе са Западним Балканом, за коју се годишње издваја 120 милиона евра. Основни правци рада су формирање лојалног односа према Англосаксонцима, борба против ,руских дезинформацијаʻ, рад на родној толеранцији, слободним медијима и сарадња са елитом како би се идентификовали лојални грађани“, написао је Луговој на Телеграму.

У 11. епизоди његове документарне серије под називом Лични непријатељ краљице говори се и о Србима и Србији. Руски посланик у њој истиче да је Србија данас једна од ретких земаља на Балкану која још увек није у потпуности потпала под утицај Лондона, и додаје да је суверенитет свих држава на Западном Балкану под знаком питања.

На реализацији одредби Националне стратегије Лондона радили су Би-Би-Си, Британски савет и организације ZINC NetworkALBANY те Томсон Ројтерс фондација.

Енглеска: Форин офис финансирао извјештавање Ројтерса и Би-Би-Си-ја усмјерено на „слабљење Русије“

Овом иницијативом требало је скрајнути нелојалне владајуће структуре и припаднике безбедносних снага у свакој од земаља на Балкану, а посебан акценат стављен је на непослушну Србију.

Идејни творац ове британске стратегије је Крис Донели, стручњак из НАТО, који је, како је рекао Луговој, био укључен не само у нападе на Кримски мост од ове године, већ и у процесе који су доводили до распада земаља како на Блиском истоку, тако и у Европи.

Милорад Додик: Енглези највећи национални и државни непријатељи Срба

У оквиру пројекта „Промоција слободе мишљења“ на територији Србије ради читав низ портала и медијских организација, наводи посланик Думе.

За три године, Би-Би-Си је успео да исфинансира 25 медијских компанија, уложивши у то укупно преко 25 милиона евра.

Британски савет (British Council), организација која се бави промоцијом енглеске културе и образовања, имао је посебну улогу у слабљењу Србије, сматра Луговој.

Шта смера Енглеска на Западном Балкану: Нови план за „обуздавање“ Русије

Седамдесет особа радило је на пројекту у оквиру кога је успостављена сарадња са различитим инфлуенсерима у земљи. Креиране су платформе са 750.000 пратилаца, на телевизији су се појавила 174 медијска садржаја који су одговарали плановима Лондона, а коришћено је и 1.200 новинара који су служили интересима Велике Британије, рекао је Луговој.

Пошто је имиџ Лондона у земљама Балкана оцењен као лош – свега два одсто људи оценило је односе региона са Уједињеним Краљевством као добре – Енглези су уложили и девет и по милиона фунти у измену свог имиџа кроз такозване „слободне“ медије, објаснио је руски посланик.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТ Балкан, 16. 12 2022)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

1 reply

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading