Пол Крејг Робертс: Вашингтон хоће уништење Русије, а Кремљ наставља да му иде наруку

Званичник турске владе изјавио је да Путин не иде на побједу у Украјини, већ на „нову велику нагодбу са Западом“, с циљем да наново испреговара равнотежу снага између Москве и Вашингтона

Пол Крејг Робертс (Фото: Факти)

Преглед руских удара по Украјини од 10. октобра

(Страница Пола Креја Робертса, 10. 10. 2022)

Инфраструктура петнаест већих и неколико мањих градова оштећена је у данашњим руским ударима. Најбољи преглед дат је овде, под насловом Русија почела озбиљно ратовати.

Вјероватније је, међутим, да је у питању завртање руке због напада на Кримски мост. Да Кремљ ове нападе сматра дијелом рата, они би се наставили и појачали док Украјина на кољенима не буде молила да се преда. Досад нема назнака да је Кремљ спреман да учини неопходно да се сукоб оконча прије него што прерасте у општи сукоб са Западом.

Руска копнена интервенција вјероватно никад није ни била неопходна за заустављање украјинског напада на Донбас. Кремљ је могао уништити цивилну и војну инфраструктуру у Западној Украјини и непрестано изводити нападе док се Украјина не потчини или не буде уништена. Сукоб је могао трајати седмицу дана без иједне руске жртве.

Кремљ је, пак, изабрао копнено тактизирање у источној Украјини. Од почетка је било очигледно да је у питању груба грешка чија спорост омогућава Вашингтону да развуче рат и подржи Украјину новцем, оружјем, војном обуком, обавјештајно и навођењем на циљеве на терену. Одлука Кремља да сукоб ограничи на Донбас спријечила је руску војску да утиче на способност Украјине да води рат. Није било удара на владине и војне канале везе и инфраструктуру у Кијеву, омогућавајући Украјини да учествује у сукобу неокрњена, чиме су руске снаге саме себи учиниле медвјеђу услугу. Изгледа да је ова безумна војна политика имала за циљ да покаже да Русија хоће да спасе Донбас, а не да освоји Украјину. Другим ријечима, Кремљ је дозволио да му мишљење Запада ограничи војне операције.

Пол Креjг Робертс: Лаврову би требало рећи да преговоре тражи онај ко губи, не ко побјеђује

Зато је, разумије се, Украјина одбила да преговара с Путином.  Ништа је не подстиче на преговоре. Путин је свео рат на руске области, остављајући Украјину нетакнутом. Гину само руски цивили и уништавају се само њихови градови, док се Украјина понаша као да рата ни нема.

Руска политика према Украјини нема смисла још од 2014, кад је Кремљ прихватио да му Вашингтон створи непријатељску неонацистичку власт на руској граници. Ако су данашњи удари само завртање руке, испоставиће се контрапродуктивним – поспјешиће пропаганду Запада, олакшавајући Вашингтону да додатно прошири сукоб и појача одлучност у Украјини.

Званичник турске владе изјавио је да Путин не иде на побједу у Украјини, већ на „нову велику нагодбу са Западом, нови дил“. Према његовим ријечима, Путинов циљ је да наново испреговара равнотежу снага између Москве и Вашингтона.

Путин хоће „велику нагодбу“, каже Ердоганов савјетник (Извор: RT)

Ако је тако, онда Кремљ машта. Вашингтон хоће уништење Русије, а Кремљ наставља да му иде наруку. Ако Кремљ није у стању да се суочи с чињеницом да је Запад објавио рат Русији и намјерава да је уништи, сукоб ће се отргнути контроли. Потребна је брза и одлучна руска побједа која би окончала сукоб и показала вашингтонским вазалима у Европи шта ће за њих значити рат против Русије. Само то може зауставити даљу ескалацију рата. Преговори су потпуно импотентни, што је Кремљ извјесно досад и увидјео.

Већ три десетљећа ни једни једини преговори са Западом нису били у интересу Русије. Зашто настављати с приступом који ништа не доноси? Власт која на пријетње одговара захтијевима за преговоре ствара слику о себи као о власти невољној за борбу, што подстиче даље провокације, док најзад не буде притјерана уза зид. Неразумност руских власти тако подстиче Вашингтон да настави истим путем – до армагедона.

С енглеског посрбило: Стање ствари



Categories: Посрбљено

Tags: , , ,

6 replies

  1. Како само блати “друга” Путина. А он главу даје, Русију не даје. Не разуме он да је некрунисани црвени цар само човек, није Бог, да није видовит, и да као такав греши. Да му не помаже ни “системско мишљење”. Шта Робертс зна, требао је да консултује дежурне “бранитеље” са овог сајта: оног царског вазала, бирцузлију, Јована П, “духовника”… Бујна машта – блажено незнање.
    Навалите на човека са критикама, као смрт на бабу.
    П.Н.
    “Духовнику”, тј. Марку Еугеникосу, послаћу линк због коментара који га је уврстио у ово одабрано друштво. Ха, ха, ха…

    10
    6
  2. @револуционар

    Ма потпуно пропаде Русија без савета и умовања Пола Крејга Робертса.

    Оно кад се неко разуме у нешто, па умисли да се разуме у све и онда сваком дели савете на било коју тему… пуни су српски медији таквих, а очигледно ни у Америци их не мањка. Е сад да ли је ПК Робертс америчка верзија војводе Шешеља, или др. Несторовића, или друга Бокана, или неког седмог, то тек треба да одлучимо.

    4
    9
  3. ПЦР је доследан. Он размишља западњачки и верује једино у брзу и разорну победу. То саветује већ годинама. РФ ратује другачије. ПЦР не верује да се тако може победити. Руси верују.

    13
    4
  4. Цитат из најновијег текста Пол Крејг Робертса:

    “Лаж је веома тешко исправити. Историјске књиге, историјски романи и филмови их штите и чувају. Професори штите свој људски капитал држећи се за њих. Много је лакше сваке године држати иста предавања него припремати нова. И људски ум штити лажи. Оно што су људи научени, они и даље сматрају истином и бране „истину“ како су их научили од праве истине за коју је обично потребна једна или више генерација да би се успоставила. До тренутка када се сазна права истина, већина оних који су у то време били укључени су већ мртви, а новије генерације не разумеју њену релевантност.”

    Узевши у обзир претходно, не треба се чудити онима који тако агресивно и фрустрирано регаују када кад им се каже права истина. Они не само да неће да је знају већ неће ни да је чују. Много им је комфорније да буду у топлом и да им само нос вири изнад површине да могу да дишу и упијају арому те топлине.

    20
  5. Дакле, то је било овде: https://stanjestvari.com/2022/05/27/sojgu-rusija-je-usporilaspecijalnu-operaciju-da-bi-manje-stradali-civili/

    „Марк Еугеникос
    31. маја 2022. • 01:14

    @револуционар

    Неозбиљно је цитирати Стрелкова/Гиркина као ауторитет, јер њега озбиљни руски војни аналитичари сматрају за кловна.

    Неозбиљно је да Ви сада овде прозивате Лаврова и Шојгуа, и да нам причате како се Ваше мишљење слаже или не слаже са њиховим, јер они о ситуацији знају све што се може знати, а Ви не знате ништа, и Ваше мишљење може да занима само Вашу маму док Вам доноси нову чинију кашице.“
    Моји коментари су ишли за тим да Путин покушава да се нагоди, одн. тргује са Западом.
    А „кловн“Гиркин беше у праву, још тада. Ни кловнови нису што су некада били. „Духовник“, не само да је ходајућа енциклопедија, већ је и шампион културе дијалога („Ваше мишљење може да занима само Вашу маму док Вам доноси нову чинију кашице.“).
    И није то једина ситуација где „духовник“ будно чува пламен комунистичке револуције. А подсмехује се на мој надимак. Нека су нам „другови“ живи и здрави, али пламен револуције никада се угасити неће. Онај исти што је спалио царску Русију и угасио Совјетски Савез.

    7
    2
  6. @револуционар

    Хвала на подсећању, баш сте ми сте наместили јер иначе не бих знао како да пронађем тај стари коментар који сте Ви очигледно сачували.

    Елем, на моју претходну опаску да је “неозбиљно … цитирати Стрелкова/Гиркина као ауторитет, јер њега озбиљни руски војни аналитичари сматрају за кловна” (приметите: руски војни аналитичари, не ја), сада још мирније душе могу да додам да је још неозбиљније цитирати ПК Робертса као ауторитет по овом питању.

    Нема потребе да сумњам у добронамерност ПК Робертса, али човеку је очигледно досадно у пензији па онда пише о свему и свачему, не схватајући ограничења свог знања и аналитичких способности. Постао је стручњак опште праксе, сврставајући се тиме у групу (да не помињем опет имена) српских пензионера који не избивају из студија ТВ-а са националном фреквенцијом, и који су ради да причају о свему од кувања и моде па до геополитике и ратовања.

    Колико знам, ПК Робертс не зна руски, што значи да не може да прати руске медије, нити је војник (по струци је економиста), нити има приступа било каквим поверљивим информацијама било које државе, поготову Русије, нити разуме руски менталитет. Заиста не схватам зашто би било ко њега сматрао за ауторитет у било чему што није везано за Америку или економију.

    Претпостављам да не знате шпански. Е то је као када би Ви почели да пишете о Аргентини, и давали савете Аргентинцима како треба да организују друштво и државу, а на основу тога што сте прочитали у енглеским и америчким медијима. И онда још неко из Колумбије почне да Вас сматра за ауторитет по питању Аргентине. Апсурд.

    А што се Ваше опсесије Путином тиче (црвени цар, кефало, итд), он је у Русији популаран јер је за време његове владавине Русија напредовала по свим мерљивим параметрима: и економским (БНП, извоз, девизне резерве, итд) и по социјалним (животни век, криминал, стандард, плате, пензије, образовање, сигурност, итд) и по сигурносно-безбедносним, а и по духовним. А Вама ако се то не свиђа немојте причати нама на овом сајту, јер не верујем да је ико овде држављанин Русије па да може да гласа за или против Путина. Идите лепо у Русију па убеђујте тих око 120 милиона Руса који подржавају Путина (80% становништва) како су они у криву а Ви сте у праву. Па нам јавите како иде та работа.

    Што се мене лично тиче, већ сам признао на овом сајту да сам Стаљиниста. Молим, нема на чему.

    6
    4

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading