Ајмон МекКини: Ратни плен

Стратегију данас актуелног сукоба скицирали су у Корпорацији Ранд још у мају 2019, под насловом „Пренапрезање Русије и њено избацивање из равнотеже“, настављајући хладноратовски начин размишљања

(Фонд стратешке културе, 25. 9. 2022)

„Ратним пленом“ се уобичајено сматра оно што се од непријатеља одузме током самог сукоба или после њега. Међутим, у светлу најновијих открића претпоставка да се пљачка у рату обавља само према „непријатељу“ требало би да буде темељно ревидирана. Док је Украјина, претпостављени „савезник“ Империје, већ припремљена за то да је западни финансијски моћници после рата размонтирају и опљачкају, чини се да ни сви њени расположиви ресурси ипак неће бити довољни да задовоље незаситу грамзивост америчке Империје. Недавно процурели документи америчког труста мозгова, Ранд корпорације (Ранд корпорација је ове документе демантовала у саопштењу на својој страници – прим. Стања ствари) јасно оцртавају следећу фазу испланираног разваљивања Европе, где и непријатељи и пријатељи представљају ловину за коју не постоји ловостај, а све да се задовољи неограничена похлепа Кабале.

Корпорација Ранд настала је 1946. као један од низа трустова мозгова којима америчке владе сопствену потребу да саме о нечем размисле „аутсорсују“ (outsourcing – издвајање твог посла да га неко други уз накнаду обави уместо тебе – прим. прев.). Познатим их је учинило цурење „Пентагонских папира“ за време рата у Вијетнаму, а њихова улога у планирању, операцијама и продужавању тог геноцидног сукоба није оставила пуно сумњи о томе чијим су интересима и тада служили. Њихови најважнији оснивачи били су првенствено Пентагон, Армија и Ваздухопловство САД. За себе тврде да не раде за интересе било које од владајућих партија, што значи да без обзира на то која је странка тренутно на власти, они остају у служби перманентне владе, тј. дубоке државе.

Стратегију данас актуелног сукоба су у Ранду скицирали још у мају 2019. Њен наслов је „Пренапрезање Русије и њено избацивање из равнотеже“ (Overextending and Unbalancing Russia), а она се наслања и наставља на хладноратовски начин размишљања којим су својевремено успели да Совјетски Савез доведу на руб банкротства, а на крају и до самог распада. Пре свега другог у њој се тврди да „Русију треба напасти тамо где је најрањивија, а то је извоз гаса и нафте, на чему почива читава њена привреда“. А за постизање тог циља „треба искористити комерцијалне и финансијске санкције, док истовремено треба учинити све како би европске земље натерали да смање увоз руског гаса, и те количине замене америчким течним природним гасом“. У томе, дакле, нема никаквих супротстављених интереса, зар не?

Џорџ Фридман: Главни циљ САД увијек био спречавање савеза Њемачке и Русије (2015)

Наставља се тиме да се „обезбеђивањем смртоносне помоћи (lethal aid) Украјини искоришћава руска рањивост и присиљава их се да плате високу цену за рат калибрисан тако да Русији сасвим довољно науди, али да ипак не изазове шири сукоб“. Нема ту ни помена о било каквој „цени по људе“ (human cost) коју би било ко у вези са овим планом требало на крају да плати. За социопатолошку Корпорацију Ранд колатерална штета тек је један од прихватљивих „трошкова пословања“ (cost of doing business). Душевно ограничен поглед на свет какав Ранд промовише ретко у обзир узима и готово извесну закономерност могућих нежељених последица, попут руског уништавања више од 2.000 војних база које је Запад током претходних осам година свог боравка у Украјини изградио. У том плану су у потпуности потцењене руска војна моћ и стратешке способности, па је корпорација на крају била збуњена  и остала разочарана чињеницом да се Русија у том рату није борила на начин какав је Ранд за њу предвидео. Нити су њихови планери предвидели чињеницу да ће већина народа света одбити да се придружи америчким санкцијама, које су уместо да Русији науде њу само уздигле до неслућених висина. Изгледа да је у Вашинтону дозвољено да себе и даље називаш „трустом мозгова“,  чак и пошто се увелико докаже да је све што си раније смислио у ствари наопако предвиђено.

Но, корпорација Ранд  наставља да негује и веће и шире визије. У још једном недавно процурелом извештају из Ранда даје се опис планова САД за профитирању од беде која ће  погодити Европу. Под насловим „Ослабити Немачку, ојачати САД“ (Weakening Germany, Strengthening U.S.) успоставља се претпоставка да је „неопходно потребан прилив ресурса из иностранства да би се економија, а превасходно банкарски сектор (Америке – прим.прев), одржала на садашњем нивоу“. (Напомена Стања ствари: Корпорација Ранд оповргла је аутентичност извештаја.) Даље се наглашава да „једино европске земље, притиснуте обавезама које имају према ЕУ и НАТО, могу то обезбедити без значајнијих војних и политичких трошкова с наше стране“. И поред свих упорно наметаних слика о блиским везама између ЕУ и САД, Американци постају све више забринути око сопствених способности да своје европске „савезнике“ држе под строгом контролом. У одсуству британских утицаја унутар ЕУ после Брегзита, забринули су се да би Европљани, а нарочито Немачка и Француска, могли почети размишљати о независности,  те да би се с временом могли „преобразити у америчког такмаца, како у политичком, тако и у економском смислу“.

„Обуставом снабдевања из Русије могла би бити створена системска криза са поражавајућим последицама по економију Немачке, па онда посредно и на економију читаве Европске уније као целине. Једини начин на који је могуће постићи да се Немачка сама одрекне руских енергената јесте да буде увучена у војни сукоб у Украјини“. То тврди Рандов извештај, па им се мора признати да бар то збиља јесу погодили. И тако сад ратоборна Немачка полако и послушно шепа у правцу свог предстојећег колапса, разваљивања, а на самом крају и пљачке. Та некада поносна земља са динамичним и успешним индустријским сектором сада допушта да је даље предводе будале, издајници и идеолози, од којих ниједан нема кичму да устане, супротстави се и заузме се за истинске интересе немачког народа. Гасовод Северни ток 2 је направљен зато да би служио немачком народу и економији, а немачки политичари не пристају да га отворе да служи сврси због које је направљен само зато што им је Америка рекла да баш тако треба да буде. Немачка без лидера је прва виђена да буде опљачкана и као жртва принета на олтар „америчких интереса“. А с друге стране, и даље нам се чини да ни тако енормно богата Немачка сама неће бити довољна да засити огромни амерички апетит.

Џорџ Фридман: Њемачка влада ће платити високу цијену за Сјеверни ток 2

Који ће после Немачке бити следећи амерички „савезник“ који ће искусити топлину загрљаја америчког пријатељства? Француска? Холандија? Италија? Било која земља са ресурсима за које би Америка могла да помисли да би јој могли помоћи да подупре своју посрнулу економију вероватно већ и јесте на нишану америчке грамзивости. Америчка финансијска политика већ је обезбедила да све нације за које је она сматрала да су у зони њеног интереса морају да трпе при надолазећој пропасти (coming meltdown). Јапан, Јужна Кореја, чак и  удаљена Аустралија, све те земље имају овакве или  онакве ресурсе, природне или друге врсте, који би се могли очерупати само да се Америка спасе од банкрота, а да се све узето тим земљама плати по багателној цени. На крају крајева, овако добра криза не би смела да се баци, па се не сме догодити да ова шанса пропадне, поготово кад се зна да је криза управо због тога и била изазвана.

Пре много година Хенри Кисинџер је рекао: „Америка нема ни сталне непријатеље, ни сталне пријатеље, има само сталне интересе“, а ти интереси о којима је надобудни Кисинџер тако говорио дефинитивно нису интереси америчког народа, и самог већ увелико опљачканог до голе коже. То су корпоративни и финансијски интереси, исти они због којих се и воде и водили су се сви амерички ратови и интервенције. Та „јединствена и незаменљива нација“ („indispensable nation”) за коју је свака друга нација заменљива као потрошна роба, сматра да је све што угледају ту само зато да би она имала шта да присвоји.

Америка је потценила Путинову Русију, а због тога ће Европа као целина морати да истрпи поражавајуће последице. Али они су потценили и саме Европљане. Ако мисле да су сви Европљани исти као и њихови шепави и тупави представници из европске политичке класе, чека их велико изненађење. Године слабости и политичке апатије бациле су народе ЕУ у стање обамрлости и тупости које је корумпираним владајућим класама послушника и идиота омогућило да се домогну политичке моћи. Ефекте сукоба у Украјини сада већ осећају и на властитој кожи, што производи бес, који ће расти како температура буде падала. Некад питоми Европљани данас су љути, веома љути, а Ранд корпорација и њене газде и заслужују да ускоро схвате да и поред свих њихових покушаја Европа још увек није слабашна земља трећег света потпуно неспособна да им се супротстави и одупре.

Др Ајмон МекКини је познати синолог ирског порекла, са преко 40 година искуства пословања с кинеским предузећима изван Кине. Оснивач је (1985) и  извршни директор CBN (China Business Network) глобала, компаније која је учествовала у више од 300 кинеских пројеката у иностранству. Пише за престижне публикације какве су Фајненшел тајмс, Економист и Далекоисточна економска ревија (The Far Eastern Economic Review). Живи у Кини више од 12 година, у граду Ћингдао

С енглеског посрбио и белешку о писцу приредио: Стеван Бабић


ИСПРАВКА: Ранија верзија овог чланка садржала је текст „и те количине замене америчким ТНГ-ом (течни природни гас)“ који је замењен текстом „и те количине замене америчким течним природним гасом“ (30.09.2022. у 13:50).



Categories: Посрбљено

Tags: , , , , ,

4 replies

  1. Ratni plen.
    NE u toku rata i za vreme trajanja rata.
    NEGO pre početka rata.

    Kako.???

    Evo ovako. Jednostavno.

    Zadnjeg kvartala 2021 godine i prvog kvartala 2022 godine u jednoj zemlji zvanoj J.b.m te Kolumbo što je otkri, veliki igrači čitaj;
    Banke
    Multinacionalne korporacije i
    Investicioni fondovi
    su kupili na “tržištu” FJUČERSE.

    Šta je TO.???

    To je staro dobro pravilo koje kaže:

    Kupiš jeftino a prodaš skupo.

    Primer sa strujom.

    U tom periodu je struja u mnogim zemljama takozvane Evrope kupljena za period od godinu dana za 100 evra (+ – 15 evra) za određenu količinu kilovata.

    Od marta februara 2022 godine se prodaje po ceni od 500 evra (+ – 50 evra).

    Posrbljeno.

    PLJAČKA.

    Ko pljačka.

    Ona ista zemlja i ljudi koji su to radili već zadnjih 120 godina ( oteli Teksas, Arizonu i Floridu Filipine od Meksika i Španije) i zemlja i ljudi koji su to radili zadnjih 300 godina ( oteli istovremeno Gibraltar i Malvine-Folkland od Španije).

    To se danas MODERNO zove FJUČERS.

    To se danas MODERNO zove BERZA.

    To se danas MODERNO zove PRODAJEM ono što nije NIKADA bilo MOJE drugima.

    To se danas MODERNO zove:

    PLJAČKA.

    Kako se uostalom UVEK i zvala.

    Samo se to danas na engleskom jeziku zove
    moderno i praktično i kulturno:

    FJUČERS.

    E sada to isto povežite sa:

    Naftom
    Gasom
    Zlatom
    Žitom
    Voćem
    Povrćem
    Vodom
    Drvećem
    I svim ostalim prirodnim metalima i lepotama prirode ( turizam ).

    FJUČERSI PLJAČKAJU FJUČERSIMA.

  2. Kada smo vec kod ratnog plena, ruski sajt, ne samo o oruzju, vec politici, ekonomiji…, topwar.ru donosi tekst o najnovijem ruskom oruzju koje je postalo ratni plen SAD. Pisao sam o tenku T-90M i sredstvu za protivelektronsku borbu “Hibini” (jednom delu dok sredstva, aktivnom ometacu), a u ovom tekstu se spominju raketa “Kalibar”, H-101 (H-102 ima nuklearnu glavu) i H-59. Americke analize govore da se na ovim raketama koriste stari i uvozni poluprovodnici i (komercijalni) cipovi sa kraja devedesetih i pocetkom dvehiljaditih. Inac, SSSR se sam odrekao razvoja ovih tehnologija svesno iduci na kopiranje (o ovome su izlazili ogromni tekstovi na pomenutom sajtu). Ameri smatraju da bi sankcije na ove visokotehnoloske proizvode mogle da dovedu Rusiju u poziciju da vise ne moze da proizvodi visokotacno oruzje. E, sada, i SSSR je celu svoju istoriju bio pod sankcijama posebno na visoke tehnologije, pa je uspevao da nabavi sta mu treba (masine iz Japana i Norveske su bile odgovorne za revoluciju u izgradnji sovjetskih podmornica. Medjutim, ova odluka jedne supersile, da bude ovisnik od drugih u pogledu tehnologija buducnosti, SSSR je sam sebe navukao na naftnu i gasnu iglu, uz gubitak ideje (ideologije) koji se ogledao u prihvatanju “Helsinske povelje” i “ljudskih prava” koja su za komuniste morala biti samo ideolosko prikrivanje, pa sve do Gorbacova i reklamiranja pice, stvorili su utisak da su sovjetski komunisti prihvatili da ce svet vecno biti isti (moj drug je hteo da kupi delo cuvenog istoricara, manje poznatog kao bitnog stratega zapadne politike, Pola Kenedija “Uspon i pad velikih sila od1500 do 2000” i onda nadje Kenedijev referat za Reganovu administraciju, pisan negde sredinom osamdesetih, o odnosima SAD i SSSR do 2050-e, i tu odustane od kupovine, kaze da ako ovaj nije video ono sto mu je ispred nosa, sta zna o silama sesnaestog veka:))), da ce SSSR kaskati za Zapadom, ali da ce kopiranje tehnologije sa Zapada biti dovoljno za paritet u oruzju. Ova inercija je postojala i kod nasih komunista koji kao da nisu bili svesni da je SFRJ moguca samo pod jednim uslovom – da postoje oba ideoloska pakta. Ovome se vracamo na kraju. Ovu inerciju kao da je nasledio i Putin igrajuci se sa zapadom saradnje, ne diverzifikujuci privredu, ne diverzifikujuci nafto i gasovode, ne vrseci “импортозамещение”, cak i u kljucnim vojnom tehnologijama, dopustajuci dva “Majdana”…Putin se namestao SAD da im bude glavni rival, nista ne cineci da ima bazu (vojnu, ekonomsku i politicku) za tako nasto. Zeleo je da Rusija bude sila priznanjem Zapada (u onom “duhovitom” tekstu o ponudi Zapada Srbiji oko KiM, pisalo je da nam Zapad nudi da priznamo KiM, a za uzvrat oni ce nas priznati kao regionalnu silu, dakle da damo deo teritorije, pa da budemo sila:))))), a ne iz sebe same, iz svoje realne moci. Tako se privid stvaran u unutrasnjoj politici, preneo na spoljasnju. Posledica je ova brljotina u Ukrajini i obnavljanje utiska, da se ovo, kao i Hladni rat, ne shvata ozbiljno i da je vec stvorena retoricka matrica koja spaja “rat za zivot” sa svakodnevnim hokejaskim utakmicama, mobilizaciju i odlazak ruskih hokejasa u Severnu Ameriku…

    Ovaj rat je mogao da uzdrma Zapad kao nista u istoriji zapadne dominacije. Ovo je bila milenijumska prilika. Traljvost, oduzivanje operacije, stalno pozivanje na pregovore, sve vise ljuljaju pozicije Rusije medju “saveznicima” Kazahstanom, Jermenijom, Lukasenko je i ranije igrao na sve strane…I, opet, Rusi deluju neozbiljno, kao da je sve igra, da ce se sve vratiti na staro, kada rat “prodje” (ja ne vidim da ce proci, sve dok postoji deo teritorije koji se zove Ukrajina).Fali MRZNJA. LJUBAV PREMA OTAZBINI je ocigledno nestala u ruskom potrosackom drustvu, ali mrznja, kako vidimo na Zapadu, radi posao! Najgora je tupost u koju smo zapali i Rusi i mi.

    Ne tako davno sam kuckao da Hrvatska nema teritoriju, da je ona pojas (sto govori da je tek u nastajanju ili nestajanju, a s obzirom da joj ni njeni “saveznici” iz devedesetih nisu dali da kontrolise BiH, bez koje, sto su znali svi hrvatski ideolozi, ona nije drzava, ovo drugo je verovatnije (takodje sam sugerisao da je dekompozicija Hrvatske mnogo vaznija od dekompozicije BiH koja nas nista ne priblizava moru, a daje Hrvatskoj priliku da preuzme kontrolu nad ostatkom BiH i dobije neku dubinu)), dakle pojas koji se ne moze braniti i da promenom istorijskih okolnosti Srbija, Madjarska i Italija mogu da podele Hrvatsku za par dana (tu se javio neki “humanista, da je strasno govoriti na taj nacin…”:))))). Evo, sada se u “hrvatskom tisku” pojavio tekst koji predstavlja Vucica, Orbana i Melonijevu sa hitlerovskim brcicima i naziva ih fasistickim susedima. Dakle, vec sada postoje uslovi za ono sto sam pisao. Da su Rusi bili imalo inteligentniji, sada bi situacija za Zapad, na zapadu i na Balkanu bila mnogo “aktivnija”. Sada je sve, nazalost, na Rusima, od njih zavisi i da li se ova situacija sa Madjarima i Italijanima ponoviti (od nas zavisi gde cemo biti u tom trenutku, da li na braniku EU i LGBT vrednosti, sto nam je I DALJE STRATESKO OPREDELJENJE, kao sto smo branili SFRJ i socijalizam, kada vise nisu postojali, ili cemo docekati spremni)!!!

  3. Ne znam zašto se uporno koristi reč kabala??? Da li znate šta je uopšte kabala?
    Ovde se radi o reči kabal, a to je nešto sasvim drugo. Ili nema veze, zaboravite…

  4. “Da su Rusi bili imalo inteligentniji…”

    To je nemoguće. Oni su geopolitički idioti, a imaju sreće da su nemci još veći idioti. Inače bi pocrkali do sada…

    2
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading