Сабор епископа Финске православне цркве: Нетолерантне на глутен причешћивати агнецом од безглутенског брашна

Финска православна црква, под јурисдикцијом Цариградске патријаршије, одлучила и да се врши оцрковљење свих новокрштених беба у олтару, без обзира на пол

Извор: Православие.ру

Архијерејски сабор аутономне Финске православне цркве, која је под јурисдикцијом Цариградске патријаршије, донијео је одлуке у вези са причешћивањем парохијана нетолерантних на глутен. Састанак је одржан 24. августа 2022. године у граду Куопио, преноси сајт Благовест-инфо.ру.

Сабор је одлучио да „тамо гдје постоји потреба за безглутенским Светим даровима, свештеник може у току свете литургије освештати агнец од безглутенског брашна и поступати са њим као са Светим даровима на литургији пређеосвећених дарова, користећи посебан путир.”

Први пут је на Архијерејском Сабору 18. септембра 2020. године разматрано питање причешћа особа нетолерантних на глутен, а затим је одлучено да се проучи пракса таквог причешћивања у Грчкој православној цркви. Забележено је да пацијент са овим проблемом није могао да се причести тијелом Христовим на евхаристији због нетолеранције на пшеничне протеине. Акутни облик болести искључује причешће крвљу Христовом, јер може садржати суспензију пшеничног брашна.

Сабор је такође одлучио да се врати традиционалној црквеној пракси причешћивања мирјана једном кашиком из заједничке чаше. Како се наводи у одлуци, причешће заједничком кашиком неће значајно утицати на ширење корона вируса, а употреба кашика за једнократну употребу више не смањује значајно ризик од инфекције.

Поред тога, на скупу је размотрено низ практичних питања везаних за парохијски живот, а посебно је направљен списак дана црквене године када треба да се служе богослужења у свим парохијама Финске православне цркве и одлучено да се врши оцрковљење свих новокрштених беба у олтару, без обзира на пол.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Етос, 9. 9. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Читам и не могу да верујем . Зар ни зрно вере немају ? Постоје нетолерантни на Тело Христово ???? У ствари кад вратим филм , сетим се и да је руски наводни Патријарх Кирил причешћивао и нетолерантне на Крв Христову , вршећи дезинфекцију лошке ….

    16
    3

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading