Миодраг Србљак: Како се пензионисани новинар Бошко Јакшић потписао испод туђег текста

Није спорно копање по изворима кад је усмерено на објективизовање сазнања. Спорно је кад се плодоносно паразитира на туђем копању, без навођења аутора и извора и кад се епигонски следи туђе усмерење

Извор: Снимак екрана

Основно је правило да иза садржаја мора да стоји аутор, ако је имало озбиљан, како бисмо знали коме да се дивимо или од кога да се оградимо. Судећи по садржају текста „После Украјине Балкан” („Политика”, Погледи, 26. август), читаоцима „Политике” је подметнуто кукавичје јаје. Наводни аутор наведеног садржаја – Бошко Јакшић, у ствари је само корисник изворног садржаја колумнисте Дејвида вон Дрела ( – прим. Стања ствари) на енглеском језику, објављеног у „Вашингтон посту” 22. марта 2022. године, који је и присвојио. Наиме, више од 80 одсто садржаја је скоро дословно у преводу преузето од изворног аутора, чије име се нигде не помиње у тексту нити се користе наводници, изузев неколико цитата идеја и дела Александра Дугина.

Бошко Јакшић (Фото: НСПМ)

Трагедија породице Дугин је од 20. августа ове године присутна на страницама „Политике”, каткад можда и непримерено поводу. Интересовање за то није још пресушило. Једни трагају за починиоцем злочина. Други Александра Дугина представљају као великог пријатеља Срба и Србије, кога одликује слобода мишљења чија је логика емпиријски потврђена („Медији и смрт Дарје Дугине”, „Политика”, 25. август). Трећи нашироко сликају Александра Дугина као политичког филозофа, идеолога руског експанзионизма, екстремног десничара, фашисту, Путиновог духовног инспиратора који припрема руски долазак на Балкан (у Србију и БиХ), пошто заврши рат у Украјини („После Украјине Балкан”, „Политика”, 26. август). Ови трећи су се посебно истакли у копању по свим могућим изворима: од младалачких интересовања Александра Дугина за мистичне доктрине, чланства у подземним организацијама, наводних симпатија према фашизму, преко његових објављених књига, до политичких и обавештајних веза у деловању против Запада.

Миша Ђурковић: Медији у Србији и смрт Дарје Дугинe

Није спорно копање по изворима кад је усмерено на објективизовање сазнања. Спорно је кад се плодоносно паразитира на туђем копању, без навођења аутора и извора и кад се епигонски следи туђе усмерење. Јасно је с којим намерама се „открива” толики мрак око Александра Дугина. Није, међутим, сасвим јасно зашто и с којим правом пензионисани новинар „Политике” изиграва аутора текста „После Украјине Балкан”, осим ако му је Дејвид вон Дрел позајмио ауторство.

Текст Дејвида вон Дрела (Извор: Вашингтон пост)

Неприкосновено је право новинара да слободно износи своја мишљења и тумачења уз објективизацију веродостојности; да бира новинарско и политичко опредељење, али не сме заборавити основно новинарско правило: употребу наводника или ознаку извора када преузима туђе. Не изненађује произвољност и субјективизам новинара Бошка Јакшића, није први пут, али је овакво позајмљивање ауторства сасвим неочекивано.

Миодраг Србљак,
Краљево

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 9. 9. 2022)

Прочитајте још

Бошко Јакшић је био дугогодишњи дописник „Политике“ из иностранства, а у пензију је отишао 2014. са места уредника Спољнополитичке рубрике. Сада је коментатор који се бави домаћим и спољнополитичким темама, из пензије. Током извештавања из Рима, написао и чувени акростих. Отац му је био предратни париски ђак и послератни генерал ЈНА. Можда је ипак најпознатији по чињеници да је његов „фасцинантан текст о Косову“ био похваљен директно из Стејт департмента, из уста/пера Данијела Фрида, ондашњег заменика секретара САД за Европу и Евроазију. Занимљиво је да уредништво „Политике“ и даље објављује овог „пензионера“ и вредно поставља сваки његов прилог на (ограничено) Интернет издање. У фебруару 2015. године написао текст „Зашто не понудити Косову столицу у УН?“. У Надзорном одбору је Ист-вест бриџа, члана Трилатерале

Неколико његових последњих текстова пренетих на Стању ствари бави се Русијом и Српском православном црквом:



Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

5 replies

  1. Шта је неочекивано? Заиста не знам чему се Ви чудите, човече! Зар не знате Јакшића?

    20
    1
  2. Поштовани господине Србљак,
    Заиста сте пажљиви и обзирни, када сте Јакшића назвали „корисником изворног садржаја колумнисте Дејвида вон Дрела“! Није он личност коју је требало штедети! Као дугогодишњи новинар одлично зна како ствари стоје с тим, а начинио овако вриштећи јасан плагијат! О свему је имао, а још увек мисли да има шта да каже, са супериорном сигурношћу! Треба умети на време заденути за појас, како је давно већ речено у овом, и поред свега ипак мудром, народу! Али вероватно је тешко одрећи се медијске славе, удари то човеку у главу, а вероватно и још по нечега!

    20
  3. Тек сте зачепркали, наставите да истражујет5е. Б.Ј. једини Политикин колимниста који за сваки текстић добије новац.

    18
    1
  4. Ех, а шта сте иначе очекивали од БЈ?

    16
    1
  5. Распитајте се како му се отац “снашао” на Сутјесци 43е да би сте га разумели…а и та диплома Економ.фак.је на дугоме штапу…

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading