Невена Милосављевић: Ко је и зашто хришћанима оскрнавио дугу, „завет између Бога и човека да више неће бити потопа”

Господ указује на појаву дуге која ће бити сећање на тај завет. Дуга је одувек била дечија радост,  јер деца су лице Божије и срцем гледају к небу. Остаје питање, зашто је баш морала бити дуга?

Извор: ФБ Невене Милосављевић

Зашто заставе у бојама дуге које носе они који крше Божије законе вређају хришћанска осећања наших људи?

У Старом Завету, у Књизи Постања после потопа који је уследио због кише коју је Господ пустио на људе због њихових грехова: „вода над сводом и вода под сводом“, дуга се појављује као симбол и обећање Господа да на земљи више никада неће бити таквог потопа:

„И рече Бог Ноју и синовима његовим с њим, говорећи: А ја ево постављам завет (савез) Свој с вама и с вашим семеном након вас; и са свим животињама што су с вама од птица, од стоке и од свега звериња земаљскога што је с вама, са свачим што је изишло из ковчега, и са свим зверињем земаљским. Постављам завет Свој с вама и од сада ниједно тело неће погинути од потопа, нити ће више бити потопа да затре земљу. И рече Бог: ево знак завета који постављам између Себе и вас и сваке живе твари, која је с вама до века: ставио сам дугу Своју у облаке, да буде знак завета између Мене и земље, па кад облаке навучем на земљу, видеће се дуга у облацима. И опоменућу се завета Свога који је између Мене и вас и сваке душе живе у сваком телу, и неће више бити воде од потопа да затре свако тело. Дуга ће бити у облацима, па ћу је погледати и опоменути се вечнога завета између Бога и сваке душе живе у сваком телу које је на земљи.“

(Књига Постања)

Европрајд 2022. у Београду (Фото: К. Ђорђевић/Политика)

Господ указује на појаву дуге која ће бити сећање на то обећање и завет. Дуга је одувек била дечија радост, деца су је цртала као нешто величанствено за њих, нешто што су одувек желела да досегну, јер деца су лице Божије и срцем гледају к небу.

Остаје питање, зашто је баш морала бити дуга?

Опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница Невене Милосављевић)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Lep tekst – pohvala. Treba uzeti zastavu, staviti krst na sredinu, povesati svuda i tako oteti oteto!

Оставите коментар