Српско биолошко друштво: Лекције за осмаке засноване на науци

Програм наставе и учења биологије за осми разред не одступа од званичног научног става, указује проф. др Мирослав Живић, председник Српског биолошког друштва

Насловница уџбеника из биологије за осми разред за школску годину 2022/23. (Извор: Клет)

Део програма наставе и учења биологије за осми разред за који је министар просвете Бранко Ружић, због ујдурме у јавности, захтевао да се најстручнији поново изјасне, по мишљењу Српског биолошког друштва, не излази из оквира науке.

Сматрамо да је тај део програма у потпуности заснован на биолошкој науци, изричит је проф. др Мирослав Живић, председник Српског биолошког друштва.

– Не постоји апсолутно никаква сумња или бојазан да он по било ком елементу одступа од онога што је званични научни став, да је потпуно јасан и добро дефинисан и да не пружа бог зна какве могућности за слободно тумачење – разјаснио је за „Политику” проф. др Мирослав Живић.

Мирослав Живић (Извор: Биолошки факултет)

У том делу програма, међу препорученим садржајима у оквиру области „Човек и здравље” наводи се биолошки смисао адолесценције (родни и полни идентитет у контексту хормонске активности и индивидуалне генетичке варијабилности), а међу исходима, што је оно што ученик треба да зна на крају разреда, предвиђено је и да ће мали матуранти бити у стању да повежу промене настале у пубертету са деловањем хормона. За достизање тог исхода, како пише у упутству за дидактичко-методичко остваривање програма, потребно је ову тему повезати са хормоналном регулацијом, која се обрађује у области „Јединство грађе и функције”, и са знањима из претходних разреда у вези са променама у пубертету. Ту стоји и да у обради полног и родног идентитета, поред развијања толеранције и прихватања различитости, ученицима треба пружити ширу перспективу генетичке варијабилности, као природног феномена, која не даје основе за предрасуде, стереотипе, дискриминацију и насиље. Сугерише се да се адекватним избором садржаја и начина рада може успоставити веза са садржајима из грађанског васпитања који се односе на теме пол, род и сексуалности.

– Оно што ту јесте шкакљива чињеница је да родни идентитет, поред те своје биолошке компоненте, свакако садржи и психолошку и социолошку. У плану и програму јасно је истакнута биолошка компонента. Тамо стоји, у додатним појашњењима, да би требало да се направи паралела с грађанским васпитањем, што се пре свега тиче равноправног односа полова. Основна црта програма биологије за осми разред, поред заснованости на биолошкој науци, јесте толеранција и борба против дискриминације, ја верујем и уџбеника који су из њега настали. Заиста нисам прочитао све те уџбенике. Друштво биолога се не бави оцењивањем садржаја уџбеника. То раде стручне комисије Завода за унапређивање образовања и васпитања. Међутим, ми морамо да развијамо толеранцију у нашем друштву, и универзитетски професори и наше колеге наставници у школама који су стекли универзитетско образовање. Ако ми не стојимо на бранику толеранције и разумевања између људи колико год да су они различити, ја не знам ко ће – поентира професор Живић.

Он уверава да Српско биолошко друштво чврсто стоји иза јасног и одређеног става да неће одступати од биолошке науке, што им је професионална дужност, и да се неће мрднути с „браника толеранције”, што је, сматра проф. Живић, „обавеза интелектуалаца и високообразованих људи који треба да буду свесни да је толеранција основа опстанка савременог света”.

Часлав Копривица: Дио Запада безобзирно условљава српске власти на попуштање пред политичким хомосексуализмом

Закључак да је део програма биологије за осмаке који је под лупом „у потпуности усклађен с прихваћеним теоријама, чињеницама, закључцима и тумачењима биолошке науке” стоји и у допису који је СДБ, поводом захтева министра просвете да се поново искаже стручно мишљење, упутило Националном просветном савету (НПС).

– Увидом у целокупан програм наставе и учења биологије за други циклус нигде нисмо уочили да се излази из оквира биолошке науке, па чак и када је могуће да у другим областима људског деловања у јавности има другачије исказаних тумачења. Генетичка варијабилност не даје основе за развој предрасуде, стереотипа, дискриминације и насиља. Биолошка сазнања потпомажу развијање толеранције и прихватања различитости младих људи, што је у складу с тежиштем програма биологије у другом циклусу који је усмерен ка јединству живог света и његовој изузетној биолошкој разноврсности. Наведени програм наставе и учења биологије за осми разред је примењен у школској 2021/22. години и, према информацијама од предметних наставника, није било проблема приликом реализације наставних садржаја у вези са овим делом програма – прецизира се у допису НПС-у који потписује проф. Живић, председник СДБ-а, у који је „Политика” имала увид.

Тражи се мишљење свих биолошких факултета

Према сазнањима „Политике”, НПС интензивно организује консултације, обраћа се еминентним професорима почевши од Биолошког факултета Универзитета у Београду до свих департмана за биологију природно-математичких факултета државних универзитета у Србији, да би што пре, на основу целокупног сагледавања ставова струке, донео и саопштио мишљење које се с нестрпљењем ишчекује.

Став Српског биолошког друштва, иако јасан и недвосмислен, није и довољан да НПС донесе мишљење „о томе да ли је део програма наставе и учења биологије за осми разред основне школе који се односи на разноврсност биолошке основе пола и полних карактеристика, које укључују понашање и индивидуални осећај припадности неком од родова, усклађен са прихваћеним теоријама, чињеницама, закључцима и тумачењима науке”, што је тражио ресорни министар Бранко Ружић.

Национални просветни савет: Биологија за осми разред заснована на научним чињеницама, као и лекције о родном идентитету

– Сматрам важним, а верујем и да ћете се сложити, да се при доношењу става консултују и катедре биолошких факултета у Републици Србији и тиме заузме став струке на ову тему, који ће бити основ за даље деловање око уџбеника за биологију – последња је реченица коју потписује Ружић у допису Радивоју Стојковићу, председнику НПС-а, којим министар званично тражио да најстручније тело преиспита програм биологије за осмаке и донесе коначан суд на основу усаглашених ставова свих релевантних институција.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 16. 9. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

8 replies

  1. ” Биолошка компонента родног идентитета ” ?!?!?!
    ” Браник толеранције ” ?!?!?!
    Којом апокарпијом се ви, јадници и изопаченици научењаштва, размножавате ?! Да ли је тај убод у вашу мождану масу која порађа овакво ” научно мишљење ( *****) ” из арсенала ****** *****, што вашу мождану масу измешта – где ?! Муве ће вас појести, али смрад остаје…

    24
    1
  2. Колико можемо да приметимо изгледа да су “варварске ЕУ вредности” дубоко продрле у просветне структуре тако да се тамо брани и неодбрањиво.
    Очигледно ће бити потребна та либерална друштванца детаљно прочешљати и лустрирати.
    У ствари сада постаје много јасније зашто многи родитељи сумњају да нешто није у реду са наставним планом и програмом основних и средњих школа и то не само из биологије.
    Изгледа да је неопходно прочешљати све уџбенике али и све наставне планове и програме. Треба потражити длаке у јајету јер ако их има (длака у јајету) то ће значити да је кока варала петла са неким западним шакалом па је у јајету залутала и нека шакалова длака. А такве превртљиве коке треба преваспитати тако да им не падне на памет да се сексају са шакалима.
    Такође треба се захвалити на поверењу многим “стручњацима” који нам децу кваре ненаучним и псеудонаучним ставовима о многим питањима.
    У суштини Србија је нападнута варварским ЕУ вредностима које у овој фази изгледа имају за циљ тоталну дезоријентацију српског друштва доводећи га у стање “когнитивне дезоријентације” а то је у суштини колективна шизофренија. У суштини симптоми колективне шизофрениује су веома присутни у Србији и у суботу смо били сведоци болних манифестација тог тешког обољења.
    Пошто смо се са таквим делатницима сретали и у прошлости изгледа да је потребно да се српско друштво додатно мобилише и да пружи снажан отпор варварима са Запада који кидишу на Србе и Србију. Варварски догађај одржан 17.9.2022. је показна вежба које дно ,можемо очекивати ако одлучно не прекинемо са варварзиацијом културног и политичког простора СРбије. Деца су веома збуњена показаним дивљаштвом дугиних боја а родитељима је тешко да објасне лицемерје и превару полиитчке елите Србије која се за шаку дугиних пара продала и подала. Изгледа да су представници власти добили у гузицу поприлично дугиних западних вредности. Машала.
    Сваки промотер варварских западних вредности у Србији је у суштини после објаве рата пристојној Србији 17. септембра легитимна социолошка и културолошка мета.

    16
  3. Шта ћу кад волим да слушам радио у колима и да истражујем истраживаче који дају занимљиве изјаве а посебно (алергијски) одреагујем кад Политика баци коску (и не само то).

    Када неко нпр. рече да је “основна црта програма биологије за осми разред (поред заснованости на биолошкој науци) толеранција и борба против дискриминације (вјерују и уџбеника који из њега исходе) онда човек просто мора да се запита које ту црте, сурутке ти, још постоје?.

    Па кад настави: “ми морамо (без другарице и другови) да развијамо толеранцију у нашем друштву, и универзитетски професори и наше колеге наставници у школама који су стекли универзитетско образовање. Ако ми не стојимо на бранику толеранције и разумевања између људи колико год да су они различити, ја не знам ко ће …

    Откад ово (без другарице и другови) нисмо чули, овако огољено?

    Да се “… чврсто стоји иза јасног и одређеног става да неће одступати од биолошке науке, што им је професионална дужност, и да се неће мрднути с „браника толеранције”, што је „обавеза интелектуалаца и високообразованих људи који треба да буду свесни да је толеранција основа опстанка савременог света”.

    Да није гос’н Председник случајно члан још неког удружења/организације па му се отвориле карте?

    Елем, у оваквим случајевима, као и сваки школовани шофер који је видео света и културе ченчеловања, морам да потегнем за биографијом па шта искочи:

    Област истраживања (https://www.bio.bg.ac.rs/osoblje/zivic-miroslav)

    Мембранска биофизика, карактеризација јонских канала у ћелијској мембрани гљиве Phycomyces blakesleeanus.
    Пренос сигнала у биолошким системима – калцијумска сигнализација,
    Биоенергетика гљива, карактеризација респираторног система гљиве Phycomyces blakesleeanus, промене у њеном енергетском метаболизму током развића и метаболизам ванадата.
    Биотехнологија – развој технологија за производњу прехрамбених емулзија на бази сурутке.

    Не бих више о бранику и опстанку савременог света али шта и у чије име ради Политика, коме прави блокаду за отворен шут тако што дотичног и његову потпуно небиолошко-(б)идеолошку изјаву представља као изјаву и став Српског биолошког друштва? Колико је круова НАТО пакла довољно? Све се, наравно, ради у броју од петка тако да ћемо вероватно у неком од овонедељних издања сазнати има ли биолога у биолошком друштву.

    18
  4. “Osnovna crta programa biologije za osmi razred, pored zasnovanosti na bioloskoj nauci, jeste tolerancija i borba protiv diskriminacije…”. Znaci, biologija kao nauka je nedovoljan sadrzaj za nastavu biologije. Kako ce u tom vasaru od gradje ucenici da steknu saznanja o predmetu kojim se odredjena nauka bavi, da ne pricamo o specificnim metodama. Gubitak autonomije nauka vodi ka manipulativnoj zloupotrebi i napustanju pojma “factum nauke”. Takav retrogradni hod siguran je put za zaglupljivanje masa.

    14
  5. Хвала претходним коментаторима на запажањима, а ево и ја да убацим још мало.

    Друг стручњак за гљивице и сурутку признаје да није прочитао уџбенике које брани (“Заиста нисам прочитао све те уџбенике.”), али сматра да је родни идентитет у потпуности заснован на биолошкој науци (“Сматрамо да је тај део програма у потпуности заснован на биолошкој науци…”). Молимо друга стручњака за гљивице и сурутку да нам да списак научних радова (peer reviewed, наравно) у којима се доказује биолошка основаност родног идентитета.

    Друг стручњак за гљивице и сурутку такође рече да се Српско биолошко друштво “…неће мрднути с ‘браника толеранције’, што је… ‘обавеза интелектуалаца и високообразованих људи који треба да буду свесни да је толеранција основа опстанка савременог света’”.

    Друг стручњак је гледе заборавио госн. Дарвина и његове увиде о природној СЕЛЕКЦИЈИ. (Можемо да игноришемо теорију еволуције када говори о постанку врста, али увид о селекцији стоји.) Елем, друга реч за селекцију је дискриминација. Управо супротно тврдњи да је толеранција основа опстанка света, што је потпуна бесмислица; дискриминација је основа опстанка света, сада и увек. Дискриминација у свему: шта се једе а шта не, шта се ради а шта не, где се иде а где не, са ким се дружи а са ким не, са ким се венчава и праве деца а са ким не, и тако у бесконачност.

    Наравно да не очекујем од друга стручњака за гљивице и сурутку да призна недоследност својих ставова, јер му од те недоследности зависе ухлебљење и грантови. Знамо да је српској квазиелити важнији пун стомак од образа.

    За оне које занима зашто је Дарвинова теорија немогућа са тачке гледишта математике и вероватноће, овај интервју на енглеском (са два филозофа и једним математичарем) је одличан увод: https://www.youtube.com/watch?v=noj4phMT9OE

    17
  6. Кључно је мишљење СЗО, а оно даје за право ЛГБТ+ захтевима.
    Наравно, ја као и већина људи на планети мислим супротно.
    Са обзиром да се ни биологија ни медицина не убрајају у сасвим тачне науке (веома често мењају ставове до потпуне супротности претходним), било би коректно их истицати свуда где је то присутно, са све разлозима и чињеницама.
    Не само по овом питању, него и у вези креационизма – Дарвинизма, …

    Јел неко истраживао застрањивања званичне биологије и медицине у време нацизма у Немачкој и тако редом?

    13
  7. Несумњиво су сојеви испод објектива микроскопа свеснији свог идентитета , од несоја изнад окулара , који свој идентитет одређују калкулацијом искључиво ради будуће толеранције сопственог интереса …

    12
  8. Друг жутокљунац, Гљивица од Сурутке, очигледно је ник’о ко печурка, ***** **** ****. Но томе се нема шта замерити, али му свакако треба замерити што преписује говоре неких чланова ЦК СКЈ из нечијих мемоара које је нашао негде поред неког контејнера.
    ПС: Господину који се пита да ли има биолога у биолошком друштву желим да скренем пажњу да се овде не ради о длаци у јајету: ми смо бруталном силом доведени у ситуацији да тражимо јаје међу длакама. Зато и овај ***** малиша може да буде врло опасан. Има их на хиљаде. И добро су распорођени.

    11

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading