Драган Крстић: Једна слика за портрет енглеске краљице

Кад мали слуга великих сила по извршеном налогу опере крваве руке, обуче одело од енглеског штофа и буде примљен на енглеском двору

Јосип Броз Тито приликом сусрета с енглеском краљицом Елизабетом II у Лондону 10. марта 1978. (Извор: Јутјуб)

10. III 1978. Управо се ових дана одиграва једна од тих фарсичних историјских сцена, са једним те истим рефреном. Фарсични „Председник Републике“, диктатор са рукама до лаката умрљаним људском крвљу, срдачно се већ руковао са енглеском краљицом, са другим краљевима и краљицама, са многим политичарима многих демократских земаља Запада, са председницима САД, и сада је опет на једном таквом путовању, дочекиван са много комплимената. Постављен од стране тоталитарног капитализма (социјализма) и тоталног (правог) капитализма на власт у Југославији, мали аустроугарски каплар (стварно водник) безобзирно је извршавао налоге оних који су га поставили на власт и који су га касније на њој одржавали упркос оружаном отпору српског становништва и пасивном отпору већине других делова становништва Југославије. Тај мали професионални убица међународних организација безобзирно је убијао све око себе који су се на било какав начин супротстављали извршавању налога страних сила – а он је знао да само тако може остати на власти – и сада тај окрвављени мали човек, полуписмен, са неколико фраза у свом језику, без икаквих политичких идеја, тај мали слуга великих сила, који се унапред труди да види где и када треба да буде послушан, без остатка, та историјска перверзија и фарса и фарсица бива дочекивана од тог Запада као репрезент свега, па чак и Србије и њене духовности.

Јован Мирић: Недићево писмо Краљу Енглеске (1944) и претпостављени Краљев одговор (1999)

Ипак је то превише, господо, свеједно што имате лепе манире, што сте глатко избријани, што користите неко скупо after shave средство у new formula саставу, свеједно што сте окружени безбројним дрангулијама, макар како скупе оне биле. Не мислим овде на друге, нарочито не на Србе, који су чудним путевима Господњим постали ваша параноидна преокупација. Превише је то за онај честити свет који би требало да представљате, а који брижљиво заобилази чак и комшије са грубљим манирима, и које ни најљућа невоља не би натерала да се срдачно рукује са убицама, на чијим рукама се пуши још свежа људска крв. Како се осећала енглеска краљица када је срдачно стискала руку професионалног убице, који је осуђеницима Коминтерне из близине пуцао у потиљак, и то из пиштоља малог калибра (6,35), јер већи калибри распуцавају главу, а Јосип Броз је волео своја одела од енглеског штофа, и пазио да се не умрљају, док су му руке ипак морале бити попрскане, али њих је лако могао опрати.

Драган Крстић, Психолошке белешке 1978-81, Балканија, Нови Сад



Categories: Поново прочитати/погледати

Tags: , ,

2 replies

  1. Индикативно је да краљица Елизабета ll за својих 70 година владавине није рекла ниједну неодмјерену ријеч. Ипак, не пада ми на памет да је, попут извјесног Далибора Каварића, називам „добром краљицом” или „њеном свјетлошћу”.

    Треба учити од њеног начина владавине. За разлику од излапјелих стараца, кловнова, ноторних алкохоличара, наркомана, и фанатика који до подне мисле једно, а од подне друго, она је достојанствено владала.

    А о резултатима њене владавине би се могло дуго расправљати. О добру, а нарочито о злу које је даровала васколиком земаљском шару. А посебно нама Србима. Све у бијелим рукавицама. Повлачећи конце иза сцене. Формално само церемонијални владар, била је истински владар Свијета. Можда не и апсолутни, али у сваком случају главни. И најбогатија особа на Свијету. А пара врти…

    Написах ових неколико редака без туге за особом која је дочекала 97 година. Али и без било каквог тријумфализма. Онако неутрално, без емоција, како то једна “English Lady” и заслужује. Без једа и без било каквих жеља. Осим једне. Нека би јој Господ Бог судио праведно. Амин.

    24
    1
  2. Исто је тако убијала озна и удба.. Титов рецепт! Позвони на врата и пита јесте ли ви тај и тај. И пуцају човеку у главу на кућном прагу, окрену се и побегну у мрак… Имали су спискове виђенијих Срба за одстрел.. испричао један стари члан озне као да се хвали. Побио је око 200 људи за време службе😭😭

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading