Александар Вучић: Србија неће размишљати о увођењу санкција Русији

Што се тиче санкција, ми смо свој став изнели пре скоро 190 дана одлуком Савета безбедности. Никад се не зна шта може да се деси једног дана, али показујемо своју озбиљност и одлучност, изјавио председник Србије

Александар Вучић (Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић)

Србија не планира да мења свој политички курс у вези са санкцијама Русији, рекао је председник Србије. Александар Вучић у уторак на питање да ли би Београд могао да преиспита свој став и уведе ограничења према Руској Федерацији.

„Што се тиче санкција, ми смо свој став изнели пре скоро 190 дана одлуком Савета безбедности. Ове одлуке су на снази шест месеци и Србија показује своју озбиљност. Никад се не зна шта може да се деси једног дана, али показујемо своју озбиљност и одлучност и своја убеђења. То је наша политика и тренутно не размишљамо о промени наше политике. Мислим да су се политике које смо до сада водили показале као мудре, упркос свим тешкоћама које смо морали да издржимо“, објаснио је Вучић.

Демостат: Осамдесет одсто грађана Србије против увођењa санкција Русији

Српски лидер је рекао да би сви притисци које је његова земља имала у последњих шест месеци по питању санкција Русији могли да послуже као сценарио за књигу или акциони филм. „Могао бих да напишем књигу о томе која би била дебља од Марксовог Капитала. Остаћемо при својој политици“, обећао је председник.

Европски парламент је раније већином гласова усвојио резолуцију којом се од Србије тражи да се придружи санкцијама ЕУ против Русије, као и да потпише споразум са Косовом, које није признато као независна држава, о развијању односа заснованих на међусобном признавању.

Александар Вучић: Живели бисмо десетоструко боље да смо увели санкције Русији

У обраћању нацији после седнице Савета безбедности, Вучић је рекао да Србија подржава територијални интегритет Украјине, али да неће увести санкције Русији. Председник је рекао да ће балканска земља обуставити војне и полицијске вежбе са свим страним партнерима. Он је рекао да Србија Русију и Украјину сматра братским народима, и да жали због онога што се дешава у Источној Европи и да је спремна да пружи хуманитарну помоћ Кијеву. У говору на форуму Глобсек у Братислави, Вучић је рекао да се 77 одсто Срба противи санкцијама Русији.

Опрема: Стање ствари

(Тасс/Печат, 30. 8. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading