Бранислав Матић: Руске службе безбедности морају да буду на висини искушења кроз која пролази руска и словенска отаџбина

Поводом саопштења руске ФСБ да је решила убиство Дарје Дугин

Дарја Дугина (Извор: ИН4С)

Право речено, ово је горка опомена. Није задатак ФСБ да сутрадан реши убиство, него да га претходно спречи. И сам Приљепин наводи да су им на исти начин убили десетак важних људи, укључујући ратне команданте и политичке вође ДНР.

Те вечери у близини Москве, на Приљепиновом имању, било је 20-30 веома важних људи руске културе и руске идеје.

Замислимо да је ту активирана бомба: масакр елите.

А жена-убица била је унутра, на истом скупу…

ФСБ: Убиство Дарје Дугине организовале украјинске специјалне службе

Руске службе безбедности морају да се уозбиље. Овако неће бити на висини искушења кроз која пролази руска и словенска отаџбина.

Није ово рат против дрогираног глумца-педера, него против најопакијих сила света.

(…)

Александар Дугин је наш истински и самосвесни брат. Упознао сам га још 1992. Објавио сам његове прве књиге  на српском, још деведесетих („Хиперборејска теорија“, „Мистерија Евроазије“, „Ново хиперборејско откровење“). Права нам је дао бесплатно. Никада нам није рекао „нећу“, никада „не могу“.

Александар Дугин (Фото: Снимак екрана)

(…)

Сада ће му бити потребно срце Мајке Југовића и снага велика као Русија. Дајмо му до знања да смо сада уз њега.



Categories: Противу заборава

Tags: , , , ,

23 replies

  1. Нисам стручњак за Русију, а поготово не за службе безбједности. Али сваки посао захтјева озбиљност, професионалност и посвећеност. И углађеност. Са осмјехом све лакше пролази. И стварање повољног окружења.

    Под окружењем мислим стварање пожељних навика код становништва. У англосаксонским земљама, полицајац ће вам прићи с осмјехом и замолити да поступите по његовој инструкцији. До у детаљ. Не дао вам Бог да му се супроставите. И најмања неодмјерена рекција вас води у катастрофу. Тући ће вас параграфима. Али неријетко и физички. Ако им само дате повод. Све мора тећи по процедури.

    А на Истоку Европе, Срби (поготово Црногорци), Бугари, Украјинци (а претпостављам и Руси) су врло бахати. Ово се односи како на полицајце, тако и на контролисане особе. Ту фрцају варнице. Возач (или друга контролисана особа) никако да схвати да је та контрола и због њега. Па ако је чист, не би се требао ничег плашити. Ни бунити. А полицајац би морао прихватитити чињеницу да он само спроводи закон. Дакле, ако нема супростављања, све би требало тећи рутински.

    Ово све је био предуги увод. Поента је да полицајци избјегавају провести процедуру контроле. Односно, према свом нахођењу, према једнима се понашају бахато, а према другима снисходљиво. А неке, само због њихове површне процјене, ослобађају контроле. И резултат изостаје.

    20
    12
  2. Не да нису спречили, већ је атентаторка дошла у Русију , пратила је месец дана, живела у истој кући са жртвом, обавила задатак и са украјинским таблицама мирно отишла у Естонију. Бојим се да се не ради о неозбиљности, већ да је у питању тежак немар. Цео систем је дотрајао, зрео за демонтажу. Невероватна је констатација аутора да службе треба да се уозбиље. Морао сам да се насмејем. Наивно је очекивати да ће се ствари решити тако што ће да се уозбиље. Колико то још треба да погине, па да се службе уозбиље? Очигледно да не постоји стандарди квалитета и правилна селекција, одговорност, контрола… Из речи Приљепина, видимо да се њима ово већ догађало.Због катастрофалног рада безбедносних служби, доживели су и крах на почетку “СВО”, на кијевском и харковском ратишту.
    “Русская служба новостей (https://vk.com/wall-108437289_573784): Спецслужбы и пограничные службы потерпели сокрушительное фиаско. Только вдумайтесь. Военнослужащая азова занесенная в открытую базу, приезжает в РФ, меняет многократное количества раз номера на машине, следит месяц за Дугиным живя в одном доме с его дочкой. Взрывает машину и спокойно уезжает из РФ на украинских номерах в Эстонию.“
    Чекам да нам @Посматрач из бирцуза објасни да нисмо правилно разумели, већ да су руске службе, надахнуте патриотизмом, надмудриле западне.

    17
    3
  3. Атентаторка је тренутно у Аустрији.Надам се да ће се колико-толико искупити и доћи јој главе.

    13
    2
  4. @револуционар
    Пошто сте ме прозвали да дам скроман коментар.
    Очигледни су пропусти безбедносних структура РФ. Можемо говорити и о немару али и о нечему другом а то је и о преоптерећењу истих. Колико се из медија може закључити већ је спречено више атентата и терористичких аката. Без обзира на јавно доступне чињенице ми немамо све информације да би смо доносили закључке где је направљена грешка. Вероватно ће се протоколи безбедности мењати. У суштини сви грађани из Украјине би требали барем једном недељно да се јаве у полицијску станицу на контролу док траје СВО а и базе података безбедносних структура РФ треба повезати. Вероватно ће се то и десити.
    У суштини атентаторка је могла да на скупу активира експлозивну направу али није, такође је могла да неактивира експлозивну направу када је видела да у ауту није Дугин већ Дарја али није. Закључак је да је Дарја била мета. На први поглед Дарја није могла да буде мета јер се бавила новинарством и њено извештавање је било одмерено професионално. Разлоге због чега је она била мета треба тражити у њеним текстовима и наступима у последњих шест месеци али и у контактима које је остварила у том периоду. Њено интересовање је била и Турска а колико сам схватио познавала је лично Ердогана и још неке турске функционере. Изгледа да је била на трагу нечега што није требало да се зна и да су је неке структуре препознале као опасност јер је Дарја на свог оца имала изванредну моћ запажања детаља и нешто је приметила што нико није приметио осим ње. Чини ми се и да је Дугин после њене смрти почео да схвата праве мотиве њеног убиства и зато је дао изјаву која је врло емотивна али веома промишљена. Идентификована атентаторка је само извршилац а много је важније ко је наручилац а то није баш најјасније јер то што је атентаторка радила за неке украјинске структуре не мора да значи да је примарни наручилац из Украјине јер и тамо су свесни да ако су они дали наређење онда је то доказ да су терористичка држава тако да ми се чини да су и они затечени тиме. Њен (атентаторкин) боравак у ЕУ указује на неке потенцијалне наручиоце. Пошто атентаторка (можда) зна ко је стварни наручилац а не само онога преко кога је добила инструкције за Даријино убиства вероватно ће бити трајно склоњена као незгодни сведок.
    У суштини све ове дилеме указују на тајне службе једне острвске државе у њиховом прокси деловању по стандардима тајних операција њихових служби. Изгледа да ће им и овога пута све то пресести јер сада иде детаљна анализа свега везаног за Дарјино убиство.
    У суштини тек ће се писати о реченом убиству јер је сувише тога нејасно у вези позадине убиства без обзира што ефикасност у проналажењу атентаора просто изненађује.

    30
    1
  5. Ах, као и обично, зна наш човек све! И шта треба да раде руске службе, тера их у ред и објашњава шта и како треба да раде, са све детаљним упутствима, шта је та несрећна девојка вероватно разговарала с Ердоганом и слично! Наравно, очигледно ју је коментатор лично познавао, јер прецизно оцењује њене особине упоређујући је с оцем! Једном речи, благо нама, само што се нешто баш не види у животу овдашњем какве ми све зналце, мислиоце и видовњаке имамо!

    16
    13
  6. Цела прича има неколико озбиљних нелогичности, нешто између”сестре Милке” и “лажне заставе” у перспективи. Дугин је син официра ГРУа(“породичне фирме” као и овде) , Приљепин активни припадник исте на чијем имању се скуп наводно и одржава, ФСБ ништа не зна, али после седамдесетдва сата након “дешавања” све зна? На крају и отац у последњем тренутку(sic!) одлучи да иду у различитим возилима(послао ћерку возилом за које се зна да припада њему, а он кренуо “анонимусом”, уместо обрнуто, и тако је свесно жртвовао, ма дај) ? На снимку(ко је снимио? ) се види теренац који гори, но да ли је Дарија у њему или неко други, да ли уопште има неког у запаљеном возилу, не знамо, а живот се опет опуштено настави са новим идентитетом. Западни медији пишу о Дугину као “идеологу Кремља” и “новомРаспућину”, али откад су то идеолози медијски експониране личности, кад по правилу раде “из сенке”(“дубока држава”) . Док с друге стране, медији у Рф описују Дугина као некога чији би аналози у Србији могли бити Лучић, Бокан, Алечковић, Несторовић, Богосављевић и армија сличних. Тако.. 😏 Добро, политички трилери јесу мој најомиљенији филмски жанр, али све је могуће. Дугин нема ту “тежину” у Рф која му се се овде приписује, тако тврде оданде, а “руски партизани” су тек прича за себе.. 😏

    7
    16
  7. @Limes
    Аналитичари су људи са богатом маштом а ми аналитичари у покушају је имамо у изобиљу при чему не морамо никоме да полажемо рачуне јер за то не примамо новце а то значи да можемо и да помало фантазирамо. Или неки ставови које сам изнео нису ни маштарија ни фантазија већ сам погодио суштину која је требало да остане неартикулисана а то значи ван јавне перцепције као могући сценарио дешавања.
    Мада понекад не треба имати богату машту већ само треба бити информисан.Телеграм канали су богати са информацијама о целој ситуацији па ако се човек потруди може да направи очас посла беседу у стилу Дејана Лучића или Џон ле Кареа.
    И тако …

    13
  8. Svaka čast za „revolucionar-a“, sve ste u pravu!

    3
    3
  9. @морава
    Пиштовани,
    из Вашег коментара јесте очигледно да сте опсједнути политичким трилерима. Не желим да побијам Ваше спекулације. Али ћу Вам поставити пар питања:

    Кажете да „Дугин нема ту ,тежину’ у РФ која му се овде приписује“. Па зашто би се онда руски ДБ уопште трудио да направи операцију „лажне заставе“ како Ви инсинуирате?
    Колико је мени познато, лажном смрћу и каснијем мијењању идентитета су били подвргнути људи који су већ починили (не)дјело. Односно, чија је животна улога већ била завршена. Који су били, или бјегунци пред законом, или у страху од освете. Било би логичније да склоне Дугина, који је својим дјелима и ставовима изазивао противнике. А не његову кћер на почетку каријере. Реците ми, на који начин би она у том случају градила каријеру јавне личности. А из илегале.

    На треће питање не очекујем одговор. Али ћу га ипак поставити.

    Шта Вам је био циљ, када сте изнијели своје претпоставке?

    Није ми намјера да са Вама улазим у неки дуел, јер се са већином Ваших претходних коментара слажем. Ипак ме је овај Ваш коментар изненадио и испровоцирао моја питања.

    7
    2
  10. @Limes
    Очигледно да нисте схватили нашег “бирцузлију”. Само да “наштелују” протоколе и почну да раде свој посао и све ићи као хладна вода. А најбоље се учи на својим грешкама, не на туђим. Сво време, не само овде, он покушава да нам објасни да грађевина звана бољшевички режим и после 100 година владавине стоји на чврстим темељима. уопште се не бавећи коренима руског режима и његовом природом. То је као да зида од крова. Тако се не стиже нигде.Није проблем заварати људе, ако они у нешто желе да верују. А људи верују да је руски режим патриотски, прогресиван, и лако ће прихватити свако објашњење у том смислу. Као што рече М. Ломпар, људи верују да ће се ствари развијати добро, јер они у то верују. Тако и “бирцузлија”: Русија је на добром путу више од 100 година, грешке техничке природе се у ходу исправљају. А носи га и јака фантазија, тако карактеристична за квалитетне аналитичаре.
    Службе безбедности у Русији су увек биле сила изнад друштва и владале њиме. Затворен систем, без друштвене контроле и одговорности, сам себи довољан. Тачније, они и партија-бог и батина. А на челу државе аутократа. Могу да се прену из самозадовољства и самодовољности само ако је угрожена служба као целина и режим. А тада се плаћа висока цена. У таквом амбијенту, не примењују се ни објективни критеријуми за пријем и напредовање у служби. Руско друштво није конкурентско. Конкуретност је пут до квалитета. Мотивација за квалитетан рад и напредовање не постоји.Као ни демотивација у супротном.Чувена морално-политичка подобност и лојалност партији и вођи, били су и остали доминантни критеријуми.Не можете једноставно мирно упловити из комунизма у капитализам, а да се друштво, посебно државне службе, битно не трансформишу. Поготову не можете очекивати да људи старог система и кова сами себе, одн. безбедносне службе, реформишу. Јер да су знали добро да раде, не би урушили систем. То ће, пре или касније, изазвати велике ломове и друштвене потресе. Што су изазови већи, као што је овај цивилизацијски сукоб, и ломови и потреси ће бити већи.

    4
    4
  11. И мени је све ово помало чудно . Сваки отац би јурнуо према возилу у таквом тренутку , то је урођен инстинкт . Он релативно мирно све ово подноси . Затим, невероватно ми је да би Руске службе направиле овакав пропуст . Реална је могућност да је процењено да би могли да нападну Дугина и да су предухитрени . Не смемо заборавити да је већина људи око Путина , а и он сам КГБ . То је моје гледиште ако искључим емоције . С друге , емотивне стране , надам се свим срцем да је све тако и да није истина да је Дарија била у колима јер је ужасан губитак детета и у том случају најискреније саучешће породици .

    11
    2
  12. @револуционар
    Ако мало пажљивије пратите Путинова излагања а и излагања лидера из његовог окружења видећете да су они веома упознати са веома напредним техникама системског мишљења што није случај са водећим лидерима такозваног Запада који у јавним наступима не уливају неко поверење јер не успевају да прикрију своје шупљине у занњу. Системско мишљење је неопходно за управљање сложеним и веома сложеним системима да би сте своју пажњу могли да концентришете на детаље не губећи из вида целину.
    Оно што је познато је да је 80их и 90их година прошлог века било неколико веома обимних истраживања управљања великим/сложеним и веома великим/ултрасложеним ситемима у СССРу односно РФ. Ако се погледају аутори тада објављених монографија и научних радова то су веома крупна имена руске науке али и безбедносних структура а посебно КГБ/ФБ, војске односно ваздухопловнокосмичких снага. Став руске научне мисли у управљању великим системима је да орган управљања мора да буде сложенији/комплекснији од система којим се управља да би се обезбедио опстанак и развој тог система. Такође имате и став да не морају све управљачке структуре да буду отворене (доступне јавности) да би управљање било ефикасно, чак напротив …. На први поглед то је очигледно али почетком 90их перстројка је довела до тога да је систем управљања РФ био једноставнији (мање сложен, мање структуриран) од система којим се управља и то на захтев Запада.
    Не улазећи у детаље треба рећи да је одмах почело да се формира интелектуално језгро за промене у форми више независних интелектуалних клубова који су се испотиха повезивали правећи веома сложену мрежу у тада разваљеној Русији. До реалних промена је дошло довођењем Путина на власт и распоређивањем чланова тих интелектуалних клубова да управљају јавном перцепцијом у Русији а још више у иностранству којом ће се прикрити рад на неколико стратешких пројеката чији се развој протегао на неколико деценија. И то је у потпуности успело јер су “партнери” са Запада потпуно изненађени жилавошћу и виталношћу РФ у скоро свим битним областима њеног функционисања. Ти стратешки пројекти нису били само у области наоружања што је намерно наметнута перцепција од стране Русије већ знатно више у сфери концептуалног супротстављања колективном Западу (информационо ратовање, економско ратовање, технолошко супротстављање колективном Западу, дипломатско супротстављање колективном Западу, ….). Пропуста свакако има али када се погледа целокупна слика то је сасвим у границама подношљивог.
    Сви гледају Путина па заборављају да он има неколико окружења које припремају одлуке и координирају активности. Све информације се пажљиво анализирају, међусобно укрштају и пажљиво слажу у мозаик за тактичко и оперативно поступање. У контексту наше приче јасно је да Дугин није из првог круга Путиновог окружења али је такође јасно да Дугин својим радовима и размишљањима има директан утицај на кључне људе из непосредног Путиновог окружења. Па ви у суштини имате да неколико десетина интелектуалних кругова широм Русије обрађују (анализирају) скоро сваку тему од значаја за Русију и онда се у првом кругу Путиновог окружења то синтетизује у виду ставова председничке администрације о неком питању. Посебно су интересантне обраде неких тема на Савету безбедности РФ од којих су нека разматрања и јавно доступна.
    Нормално је да је у ситуацији СВО посебна одговорност на безбедносним структурама и када се деси “ситауација” сви бацају дрвље и камење на њих али треба рационално сагледати све аспекте ситуације.
    Ако ћемо поштено можемо написати и “Службе безбедности на Западу су увек биле сила изнад друштва и владале њиме. Затворен систем, без друштвене контроле и одговорности, сам себи довољан.” и ова изјава је апсолутно тачна и проверљива посебно у САД и УК. Никакво шминкање у јавној перцепцији (пропаганда, агитовање да је истина другачија, итд.) ову више пута доказану изјаву не могу да промене. Све повезане изјаве са овом изјавом у суштини описују сличне системе с том разликом да су кључне манифестације које обезбеђују надоградњу, одржавање и стабилност система ипак изгледа у бољем стању у РФ него на такозваном Западу ако ништа друго онда због тога што је систем који гради РФ у многим аспектима млађи, виталнији, у успону, са богатом ресурсном базом, …. за разлику од Западних система који су старији, оронулији, у стагнацији, са скромном или без ресурсне базе, ….
    Сви системи а посебно велики имају своје успоне и падове. Најопасније је када због унутрашње ентропије неки систем дође до терминалне фазе и када постаје опасност за све око себе што се, по свему судећи, дешава на Западу јер би се у супротном боље носио са глобалним проблемима а посебно са “сировинском пумпом Запада” односно са Русијом. Испоставља се да је Запад на сировинској игли завиности од сировинских (енергенти, минерали, …) база у неким земљама које не припадају Западу. И то није било каква зависност, то је фатална зависност због које на крају баладе Запад има да потпише безусловно капитулацију по бројним питањима. Игри се ближи крај.
    У суштини анализа Русије и њених управљачких структура увек полази од либерних вредности Запада (западоцентрични приступ) при чему се заборавља да Русија није Запад и да је историјско и цивилизацијско искуство Русије слично Западном али не идентично а у неким аспектима није ни приближно слично. Другим речима западни либерални алати за анализу Русије и њених управљачких структура су потпуно погрешни и закључци а тиме и активности донете на основу тих закључака увек промаше мету. Нормално да Русија нема потребе да “партнере” исправља у њиховим погрешнмим закључцима и поступцима јер такви “партнери” увек ојачају руску позицију на своју штету.
    У суштини @револуционар и други аналитичари у покушају где спадам и ја пишући ово у свом омиљеном бирцузу увек промаше мету (некад више а некад мање) јер смо под јаким утицајем западне либералне мисли пошто нам недостаје руско историјско и цивилизацијско искуство у довољној мери да коригујемо своје западоцентричне либералне алате за анализу.
    И то неће скоро да се промени и поред тога што сам ја рецимо свестан да је погрешно/неадекватно користити западоцентричне/либералне аналитичке алате за ситуације и теме у Русији. Руси ће нам се увек осмехнути на наше анализе као детету које тек прави прве кораке да разуме сложени свет око себе. Друга је ствар што ће наша ароганција да дође до изражаја па ћемо сматрати да Русију боље знамо него Руси.
    Позната ситуација. Зар не? Арогантни смо у свом незнању тврдећи да знамо више него што је то објективно случај!

    12
  13. @Посматрач из бирцуза
    Што сте се Ви осетили прозваним? Нема разлога, наравно да свако има право, може и треба да размисли, процени и закључи о свему по својим уверењима, критеријумима и укусу! Нешто је друго проблем – што се нагађа, претпоставља и, како и сами рекосте, просто фантазира, а на основу свега тога доносе закључци, (ма какве закључци?), пресуде! Што се Дејана Лучића тиче, човек је послован, направио је каријеру, али је опасно што се њему и сличнима верује. Надам се да се слажете да је народ јако лаковеран, мало зна, па се може брзо у свашта убедити, а то је опасно!
    Уосталом, у Вашем одговору Револуционару могу да се сложим са сваком речи, чини ми се да је то потпуно подударно с мојим кратким коментаром, бар у оном основном, што ми је драго, јер ценим Ваше коментаре!

    5
    1
  14. @Посматрач из бирцуза
    Политика, као и економија, су интереси. Наука и струка су ту само “помоћни алати”. Неспорно да некрунисани црвени цар има приличан простор за аутономно деловање због природе положаја. Међутим, ограничен је интересима владајућих служби безбедности и тајкуна. Да ли ће од тих аналитичких кругова нпр тражити да разраде модел враћања природне ренте народима Русије, што тражи академик Љвов? Наравно да неће, јер то угрожава тајкуне. Колико је режим отворен за дијалог говори и чињеница да се пред скоро сваке изборе хапсе они који могу бити претња за власт, чиме се онемогућавају да се кандидују. Ту је погрешио са Сергејем И. Фургалом, али га је ухапсио пошто је постао губернатор Хабаровског краја. Пред једне губернаторске и изборе за Думу чак се побунио и део свештенства због тих хапшења. Толико колико воли да чује критичко мишљење. Или пример сељака из Краснодарског краја, који су кренули тракторима за Москву, јер им тајкуни отимају земљиште. Сви су похапшени, без пардона.Још свежији је пример једног руског оперског певача који је осуђен на 10 год. затвора, јер је позивао на отпор корона закључавању. Изузетно, он ће деловати против оних тајкуна који су претња систему који их је створио (Ходорковски). Генерално, мали ћелави бољшевик није дирао у тајкунску економску елиту, само их је мало прикочио у њеној похлепи. То је претило да изазове тешке потресе. Тако данас имамо да војском управља Путин, а економијом пета колона (Валентин Катасонов). То се очитује кроз неолиберални приступ у економији, који није добар за Русију. А када говорите о нашој ароганцији и непознавању Русије, цела њихова историја је ланац самодржавља, бахатости, неодговорности, силног и непотребног проливања крви народа Русије. Док су западне империје проливале крв народа у колонијама, руски и друге народе су убијали деспотски режими.Могу они да се подсмевају нама колико хоће, да нас сматрају незрелим. Они су себи највећа претња. Боље им је да се узму у памет док још није касно.Њима прети катастрофа: “В результате Россия всё время оказывается во власти деспотических режимов, кровавых катаклизмов. Доказательство — эпохи Грозного, Петра I, Сталина.” Управо то тражење самобитног руског пута води у пропаст. Ево шта каже опет Игор Р. Шафаревич у “Русофобији”: “Главная опасность, нависшая сейчас над нашей страной, – возрождающиеся попытки найти какой‑то собственный, самобытный путь развития – это проявление исконного «русского мессианства». Такая попытка неизбежно повлечет за собой подъем русского национализма, возрождение сталинизма и волну антисемитизма. Она смертельно опасна не только для народов СССР, но и для всего человечества. Единственное спасение заключается в осознании гибельного характера этих тенденций, в искоренении их и построении общества по точному образцу современных западных демократий.” Дакле, образац, није говорио каква суштина треба да буде. Сунце западних демократија је у сутону. Међутим, у зениту је било док је комунизам био јак и претио “светском пролетерском револуцијом”. То се заборавља. Њихова демократија траје преко 100 година. Русија је није имала никада и то је пут који треба да прође.

    1
    4
  15. Момчило Хвала! ‘Ајмо редом. Алфа и омега целе приче је да држава, ако јој је посебно стало до нечије безбедности, штићени “објекат” “покрива” 24/365, што овде очигледно није случај. Отац и ћерка немају “реалну тежину” у политичком животу тамо, али имају медијску, доста људи је чуло за њих, неки знају и шта причају, што је у овој ситуацији, када јавност у великим градовима постаје све нервознија и поставља све незгоднија питања(оставите ви званичну статистику о подршци председнику за ово што ради, имају и они свој “РИК и Миладина Ковачевића” ) , сасвим довољно за “мртвог хероја” који ће бити експресно одликован са највишег места, а с циљем “освежавања” подршке поменуте јавности “исправним” одлукама вође и утишавања критике. По мени постоји неколико сценарија, први, ФСБ све зна, али не предузима ништа, треба им то због претходно побројаног, а и да упру прстом на извршиоце, Украјинце, ружно, али оправдано “вишим интересима”. Други, безбедношћу Дугинових се не бави нико, лака мета, порука оцу, извођачи Украјинци. Трећи, ситуација на истоку се не одвија у жељеном правцу, вођа мења циљеве, отац жели да сачува ћерку и закључује да је најпаметније, да она “нестане”. Приљепинова “фирма”даје логистику за ово. Четврти, “шумови на везама” између војних и цивилних “структура”, неко није задовољан нечијим радом, или како су се десантњики “провели” на Гостомељу и неки други још понегде, по некима због нечије аљкавости. Дарја као “колатерална штета неспоразума”. “Криви Украјинци”(“лажна застава”) Пети, најбенигнији и највероватнији, ГРУ направио позоришну представу за јавност, сви “заинтересовани” добили што су желели, Дарја ухлебљена у неком институту, негде у дубокој провинцији велике земље. Да, и “криви Украјинци”.(“лажна застава”) Приљепин помиње у истом контексту Гивија и Моторолу, Гиркин, Приљепинов колега, да је поменуте стигао” метак с леђа”, што опет не искључује да су по завршетку посла кренули Дарјиним стопама. Колико би их људи препознало у Хабаровску или Петропавловску, осим њих пар по службеној дужности. Ако ништа од поменутих (мојих)”теорија” није тачно, онда је то катастрофа која све више личи на Србију деведесетих(а и касније). Да потсетим(и мало нашалим), овде су убили министра одбране Булатовића(покушали ликвидацију министра полиције, ликвидирали два генерала полиције(Баџу и Буху), генералног директора националног авиопревозника(Жику), Кундака и Борку “банкарку”), е сад замислите да неко убије у кафани Лојда Остина, па ови из његовог окружења би се одмах обесили да не мора Бела кућа, да им шаље “свилен гајтан”. Наравно, имали су и они својевремено Кенедија и Освалда, Србија три деценије касније горе побројано, а Рф ево сада, три деценије после нас. Види се тај цивилизацијски “прогрес”, ко је на челу, а ко на зачељу. А то што је чича гекнуо с бајса јер је заборавио да има и другу ногу и чему служи, то је предизборна кампања. Да сам га ја обезбеђивао, нема бајса.. 🤣😂 Мислим, има, ал’ ништа на реч, већ црно на бело, поштујемо процедуру, потпиши да преузимаш на себе одговорност, па седи и у формулу 1 ако хоћеш, поломи се, немам ја ништа с тим, сам пао, сам се убио.. 🤣🤣😂 Толико. Хвала и свако добро..

    6
    3
  16. @Посматрач из бирцуза
    Чиме је то Русија задужила европску цивилизацију у политичком и економском смислу? И још један аспект, са становишта расположивих ресурса, који су огромни, Русијани живе лоше, чак бедно.
    По неким анализама, Русија се сада налази у предреволуционарном периоду. Вршено је поређење са ситуацијом пред октобарску револуцију, 1917. године.

    3
    7
  17. @Посматрач из бирцуза
    Све што су градили – срушило се.Градили царизам, па га срушили. Градили комунизам, па га урушили. Сваки пут крећу безмало из испочетка.И они ће неком да се потсмевају. Сметају им западни либерални алати. Сметају они сами себи. Надмени људи.

  18. @револуционар
    Превише се пецате на западну либералну пропаганду. И ја сам својевремено покушавао да верујем у којешта из неких западних либералних кухиња али сам онда мало одрастао и почео да читам разне изворе научивши и руски језик поред енглеског па се испоставило да је медијска перцепција Русије и руског света која нам се са запада намеће велика лаж.
    Да наведем само неке примере:
    – тврди се да је СССР крив за штошта а посебно зато што је потписао мировни споразум са Хитлеровом Немачком 30их прошлог века али се заборавља да су пре тога скоро све веће Западне земље у Европи то већ урадиле.
    – окривљује се СССР да је окупирао Пољску 1939. после немачког напада али се заборавља да се каже да је Црвена армија ушла у Пољску 1939. тек када се пољска влада распала и самим тим није било власти на терену а совјети су се само ушетали да би успоставили власт и контролу тог простора мада је то био део договора између Хитлера и Стаљина али је линија фронта 1941. била хиљаду и више километара даље од граница СССРа што се одразило на темпо напредовања Немачке војне силе 1941.
    – окривљује се СССР за галодомор у Украјини тридесетих година прошлог века али се заборавља да је у САД у тим тридесетим умрло око 7 милиона људи од глади према њиховим званичним подацима јер је била економска криза и неколико узастопно сушних година. Вероватно је и за тих 7 милиона умрлих од глади у САД крив Стаљин или чак можда Путин. Ни Краљевина Југославија није била поштеђена глади у тим тридесетим јер је према неким изворима умрло неколико десетина хиљада људи. Замислите да следеће две године у Европи буду сушне као ова? Па за две године милиони људи ће умирати од глади али и од хладноће у ЕУ. Једина нада народа у Европи ће тада бити Русија.
    – Стаљин се осуђује за све и свашта али се заборавља да је за 30 година његове владавине просечан животни век совјетских грађана повећан преко 20 година, да је просечна годишња стопа привредног раста у тих 30 година његове владавине била преко 11%, да је у СССРу било дупло мање политичких затвореника него у САД тих 30их и да је било и мање извршених смртних казни, итд.
    – намеће нам се лаж да нам Русија никада није помогла а чињеница је да је модерну српску државу практично створила Русија Букурештанским мировним споразумом 1812. када је Русија победила у Руско-Турском рату (када је уосталом створена и Бугарска и још неке државе) а да је такозвани 2. српски устанак био фарса јер је у суштини највећи део онога што је Милош Обреновић испословао у преговорима са Турском било у Букурештанском мировном споразуму, да не причам о 1914. и о руским лађама на Дунаву са храном и другим потрепштинама захваљујући којима је српска народ (и српска држава) преживео другу половину 1914. и прву половину 1915.
    А ако кренемо да набрајамо разне проналаске испоставиће се да је Русија крајем 19. и почетком 20. века била земља са веома високом стопом иновативности да не причам да је крајем 19. и почетком 20. века једна од највиших стопа економског раста била у Русији захваљујући бројним реформама. Друга је ствар што западноцентричан поглед инсистира на томе да је све вредно у савременој цивилизацији створено негде на Западу што не одговара стварности. Да наведем само Мендељејев периодни систем који је значајно унапредио хемију. Тада је изграђена и трансибирска железница и штошта још. Руски универзитети су и тада и сада били веома јаки са врхунским наставним кадром.
    А о руској култури и уметности 18. и 19. века не треба трошити речи јер је изузетно богата.
    У 20. веку совјети су успели да земљу која је била претежно пољопривредна да претворе у суперсилу. Јесте да су 30их година совјети журили са индустријализацијом и изградњом војноиндустријског комплекса због изгледног рата у Европи али су и грађани видели бољитак у свакодневном животу јер се животни век продужио, побољшана је исхрана, образовање, наука је грабила корацима од 7 миља, итд. Не треба заборавити да је Русија остварила значајне резултате у освајању космоса али и у нуклеарној енергетици.
    А колико демократије и људских права има у либералним западним државама можемо се уверити ових дана када стално стижу вести о забрани руских писаца, о малтертирању људи само зато што су Руси, о забрани рада руских медија, о пљачки руске имовине под покровитељством “правних” западнолибералних држава, итд. као и друге лепоте и красоте “цивилизованог” Запада. Сачувај ме боже њихове цивилизованости и њихових људских права која су само за њих а за дивља племена где убрајају и Србе нису.
    У суштини Руси ће изгледа да кажу да је велика привилегија и част да њихове ресурсе могу да користе ЕУропљани који се понашају веома непријатељски па ће једно десет година допустити само пријатељским земљама да имају привилеговани статус у коришћењу истих а непријатељским ће то бити забрањено. После тога имаћемо да ЕУропљани има да иду у Русију да надниче за шаку пиринча и неки балон са гасом да им се огреју породице.
    Па о западним вредностима се можемо уверити и ових дана када се западна господа својски залажу да понизе дивље (за њих, за ЕУропску западну господу) балканско племе Срба инсистирајући да кршимо своје законе и своје обичаје и вредности реализацијом дегутантног ЕУпрајда.

  19. @Посматрач из бирцуза
    Све што Ви наводите није никаква новост. Међутим, кажете да је Русија крајем 19. и почетком 20. века била земља са веома високом стопом иновативности и да је крајем 19. и почетком 20. века једна од највиших стопа економског раста била у Русији захваљујући бројним реформама. Све је то мени познато. Зашто су онда срушили тај систем, уместо да га унапреде? Желели су да буду суперсила, па су решили да униште царску Русију и крену суперсоничном брзином у развоју? Фактички су кренули из пепела. Авантуристи који су изазвали катастрофу у погледу десетина милиона погинулих или умрлих од глади, а зарад светске пролетерске револуције. То су велики потреси, то је дисконтинуитет. Први премијер Чешке, К. Крамарж, је о октобарској револуцији рекао: “Люди видят, куда ведет не только ошибочная политика власть имущих, но и демагогическое разнуздание грубейших инстинктов широких народных масс, к какому печальному концу для государства приводит безоглядное осуществление социалистических лозунгов и теорий. Было бы страшным преступлением для России, если бы на русской катастрофе поучались бы все, кроме самих русских.” Друштво које је било у успону, уз велике штете, а она у погледу људских жртава је ненадокнадива, креће од почетка. Западне земље тако нешто нису имале. Да не говорим о неприпремљености за обрачун са нацистичком Немачком. А који су то њихови алати којима мере успешност својих политичко-економских система? Не наводите ни један. Не постоје ни западни ни источни алати, већ критеријуми који су првенствено економске природе (рентабилност, ефикасност, продуктивност), али у функцији људских права и животног стандарда. Колика је Русија сада, колико има становника, која јој је површина, а какво је стање било пре Октобарске револуције? Игноришете златно доба западних демократија. Нису главе летеле у Француској револуцији да би се наудило Русима. Достигнућа из тог периода су цивилизацијска, јасно је и која. То што запад пропада, је последица напуштања темељних вредности које су их некада красиле. На њима су и однели победу над СССР.
    А ово Вам је најјаче: мање политичких затвореника него у САД, мање смртних казни. Ма шта кажете? Да, да, крајње толерантан политички систем, са све процесним гаранцијама: право на адвоката, право на јавно суђење, претпоставка невиности, јавност рада, право на жалбу, контрола рада служби од слободно изабраних народних представника у вишестраначком парламенту. Није било административних хапшења, изнуђивања признања, слања у радне логоре у Сибиру, стрељања без икаквих суђења? Или мислите да је то било у занемарљивом броју? A можда су “смекшали”, јер су већ побили милионе “кулака” и осталих непријатеља револуције? Имао је апсолутну власт. Психолошки профил “друга” Џугашвилија можете да прочитате код Ериха Фрома. Користите анимозитет код пратилаца овог сајта према западу, да ревидирате ту изразито мрачну страну комунистичке историје. Некада је боље одћутати. “Стопа раста била 11%”. Наравно када су кренули од нуле. Ви се не питате која је цена тога била? Е па у те високе стопе раста уткане су кости милиона несрећника који су умрли у тим радним логорима.

    2
    5
  20. @револуционар
    Не бих да улазим у детаљну расправу само бих рекао следеће:
    – западна друштва су имала периоде када су се међусобно брутално обрачунавали. Скоро цео феудални средњи век а богме и рани капитализам су препуни бруталних обрачуна и крајње нетолеранције према другачије мислећима. Срећа Русије је да је била сувише велика и сложена за њихове краткорочне циљеве а и када би кренули увек су кретали прерано занемарујући одлучност Руса да сачувају домовину.
    – не треба сметнути с ума какав је однос западних друштава, пре свега англосаксонаца, био према колонијама. Па људи су умирали од глади поред препуних амбара житарица које су они произвели (пример Индије у 19. веку када је 30 милиона људи умрло од глади поред амбара са житом које је било спремљено за извоз). Да не причамо о односу колонијалних господара према народима Африке. Такве примере бруталности нећете наћи у Русији (ни за време Руске империје, ни за време СССРа ни данас). Чак су и фашисти били мање брутални од енглеза, француза, шпанаца и белгијанаца у колонијама. А о братоубиствима, сестроубиствима, оцеубиствима, инцестима и другим феноменима западне елите нема смисла ни говорити јер је то опште познато.
    – што се тиче СССРа треба рећи да је двадесетих година прошлог века тамо био грађански рат потпомогнут Западом и да је тек сламањем троцкиста од стране Стаљина СССР почео са озбиљним развојем. А Троцки је инспирисан својим газдама са Волстрита хтео да спроведе светску револуцију која би потпуно сломила СССР и довела до разбијања Русије на двадесетак области. Зар то није познато јер слично сада траже неки кругови са Запада?
    – што се тиче хуманости, људских права, права на адвоката, јавно суђење, претпоставка невиности, право на жалбу, итд. можемо видети ових месеци на примеру односа према Русији и Русима у земљама ЕУ. Сведоци смо да су људска права, право на адвоката, право на јавно суђење, претпоставка невиности, право на жалбу, итд. ових дана укинути у већини ЕУ земаља. Ако си Рус онда си сигурно крив за нешто. Неће бити да су они то тек тако одлучили тек сада. Пре бих трекао да је то њихов стандардан поступак у ситуацијама када крене хајка на неку државу и неки народ па се онда керови утркују ко ће више да угризе и одгризе од ловине. Додао бих да је посебно ЦИА посвећена хуманости, људским правима, праву на адвоката, јавним суђењима, претпоставци невиности, праву на жалбу, итд. Питајте затворенике у бази Гвантанамо колико је то тачно.
    – Зар мислите да у земљама Запада никада није било административних хапшења, изнуђивања признања, слања у радне логоре, стрељања без икаквих суђења? Понашање колонијалних власти је препуно наведених примера у колонијама у обимима који никада нису били присутни у СССРу или Руској империји. Погледајте садашње понашање и ту уиграност у административним и неадминистративним хапшењима, изнуђивању признања, итд. у земљама Запада. Очигледно су њихове администрације или веома талентоване или су се сетили неких корисних искустава својих очева, дедова и прадедова како да се обрачунају са другомислећима или просто како да опљачкају неку социјалну групу.
    Што се тиче већине мислилаца Запада када анализирају Русију не треба заборавити да је то западоцентична либерална анализа у функцији оправдавања понашања њихове елите а то значи да је реч о најобичнијој пропаганди написаној мало учтивијим речником (усмеравањем перцепције на одређене аспекте а изостављањем перцепције неких других аспеката) који може и образованог човека да наведе на погрешне закључке.
    Ако се погледају анализе неких “фундаменталних” радова западних мислилаца практично увек можете да откријете елементе чисте пропаганде у сврху оправдавања поступака њихове елите. А неки пропагандни “урадци” су на неколико стотина страна. Па највећи западни “мислиоци” су у суштини њихови највећи пропагандисти који формирају такозвани западни либерални поглед на свет. Чисто испирање мозга за оне који нису у материји. Па зар мислите да би могло другачије у друштвима која брутално протерују људе само зато што су Руси, која забрањују право на адвоката Русима, итд. и другим красотама демократије на западњачки начин.
    И да додам. Међународно право је увек обичајно право а то значи право јачега.
    И то нису измислили Руси већ англосаксонци у модерном смислу те речи.
    Друга је ствар што се понекад у одређеној мери обичајно право кодификује док се не нађу баје да то промене.
    1999. Клинтонова екипа је променила кодификовано обичајно право у виду документа УН, па је наставио Џорџ Буш млађи, па Обама, …
    Русија се понаша у складу са нормама које је наметнуо Запад и Запад се сада љути јер није у позицији јачег да он диктира правила понашања у међународним односима.

    4
    1
  21. Понешто знам о овој ствари. Нема те службе која може да сачува мету од озбиљних атентатора.

    5
    3
  22. @Коста Дори, naravno da ne znas.
    Da je tako, odavno bi mnogi nestali sa lica zemlje

  23. Одлично запажање г. Матића! И сама сам поводом овога намеравала да напишем један текст за СС. Моћи реконструисати убиство само дан након што је почињено, а не моћи га предупредити, доиста је тешко разумљиво. И неопростиво! Иначе, све друге могуће верзије догађаја (о некима је било речи и у претходним коментарима) чине ми се мање вероватним од званичне.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading