Преминуо генерал Божидар Делић (1956-2022)

Учествовао у рату у Хрватској (1991–1992), обављао дужност начелника штаба 715. моторизоване бригаде Војске РС, командант 549. механизоване бригаде Војске Југославије (1995–1999) током рата на КиМ 

Божидар Делић (Фото: Медија центар Београд/Телеграф.рс)

Српски политичар, потпредседник Скупштине Србије и народни посланик, пензионисани генерал Божидар Делић преминуо је у 67. години.

Божидар Делић је рођен 8. јануара 1956. године у селу Петровац код Ђаковице, на Косову и Метохији.

Учествовао је у рату у Хрватској (1991–1992), обављао дужност начелника штаба 715. моторизоване бригаде Војске Републике Српске у време рата у Босни и Херцеговини, био је командант 549. механизоване бригаде Војске Југославије (1995–1999) током рата на Косову и Метохији, а потом командант Београдског корпуса.

Био је српски политичар, народни посланик, пензионисани генерал-мајор Војске Србије и Црне Горе, бивши потпредседник Народне скупштине Републике Србије (2007–2012), некадашњи члан Српске радикалне странке (2006–2008, 2011–2020) и Српске напредне странке (2008–2011).

Генерал Божидар Делић амбасадору Бриљову: Моји борци и ја смо постиђени увођењем санкција Белорусији

Након парламентарних избора 2020. године, када Српска радикална странка није прешла цензус, заједно са потпредседником странке Немањом Шаровићем ушао је у сукоб са председником Војиславом Шешељом, услед чега су искључени из чланства.

Убрзо су основали Покрет „Љубав, вера, нада“, чији је Шаровић председник, а Делић је био заменик председника. У јануару 2022. објављено је да је напустио тај покрет и основао Покрет „Нема назад – иза је Србија“ са којим је наступио на општим изборима у Србији 2022. у коалицији НАДА чији је био носилац изборне листе на парламентарним изборима.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 23. 8. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: ,

20 replies

  1. Упокој Господе у Царству Своме, слугу Свога Божидара.

    18
    1
  2. Вечнаја памјат, Генерале! Био си Божји дар нашег народа!

    20
    2
  3. Вјечнаја памјат, људино!

    23
    2
  4. Својим животом је сведочио веру у Христа: живот свој
    положио за ближње своје, за пријатеље своје – Србски
    народ, Мајку Србију!

    За Цара Славе,
    за Цара Небеског,
    ми борбу водимо,
    зло да покоримо.“

    Старац Тадеј Витовнички

    24
    2
  5. Ljudi, sto lupate gluposti? Kako drug general Delic, moze biti srpski general?? Moze i to, ali kad prvo dokazete da je drug Tito bio srpski marsal i da komunisti nisu bili i ostali najveci srpski neprijatelji! Isti general je javno tvrdio da bi 5. oktobra bez razmisljanja izveo tenkove na srpski narod. Isto bi ucinio i njegov kolega general Tudjman! Dokle ce se komunisti boriti za srpski narod? Vecnaja pamjat, kome? Onima cije rezultat Oluja i Bljesak. itd. Ko to ispoveda Hrista? Ko je to Boziji dar srpskom narodu? Od Srba je lako napraviti komuniste, ali suprotan postupak je NEMOGUC! Vuk dlaku, menja, ali cud, nikada…

    7
    14
  6. Милосе Србине latinicaru! У резултату који смо постигли 5. октобра већ 22 године уживамо. Вама је изгледа Vuk (Драшковић) узор.

    15
    3
  7. Одговор Србину Момчилу. Колико могу да закључим Ви мој коментар нисте разумели. Требало би да знате, да је из српске ћирилице настала савремена српска латиница, којом се ја случајно послужих пишући коментар. Ето, разочарах Вас, али не брините. Већ исправљам грешку. Поздрав и свако добро…
    П.С.
    Морам Вас опет разочарати у вези са 5. октобром на кога се позивате. Тог дана, није се ништа десило! Ко прича супротно, знајте да Вас лаже! То је био перформанс ко га је извео режим С. Милошевића. Како ми једном приликом објасни високи официр КОС-а, 5. октобар је требао ДОС-у. Није ДОС преузео власт захваљујући НАТО-у, као је тврдио и упокојени генерал. Они су преузели власт сасвим легално, захваљујући парламентарним странкама, СПС, СПО, и СРС, чи је члан био поменути гнерал. Они су гласали за ВАНРЕДНЕ републичке изборе иако су и даље имали легалну власт на републичком нивоу! Ни тад ДОС не би победио да није др. Вјекослав Шешељ, (за кога Хрвати тврде да је Хрват), предложио да се измени изборни закон. Уместо 29 исзборних јединица. Србија је постала једна изборна јединица. Том одлуком, промењен је математичји коефицијент, који је омогућио победу лажне опозицоје! Не заборавите да је од 2004. СПС, поново на власти, ступајући у кохабитацију са онима на власти. А ко влада у последњих 10 година? „Криво седи, а право говори…“

    11
    2
  8. @Милош
    Хвала. За овај коментар сте добили плус од мене.

    3
    2
  9. @Милош
    “Није ДОС преузео власт захваљујући НАТО-у, као је тврдио и
    упокојени генерал. Они су преузели власт сасвим легално,
    захваљујући парламентарним странкама, СПС, СПО, и СРС,
    чи је члан био поменути гнерал.”?!
    Да, МиЛОШе!
    ”Криво седи, а право беседи”!?

    Како је пок. генерал Божидар Делић, као виши официр у
    време 5. октобра 2000-е могао бити члан СРС, као активно
    војно лице Војске СРЈ, када војна лица нису могла бити
    припадници било које политичке партије, па ни поменути
    Божидар Делић члан СРС-е.
    Осим што криво беседите, Ви поштено и – ОБМАЊУЈЕТЕ!?
    Шта Вам то треба???
    Срам Вас било!!!
    Повлачим своју реч, једино ако имате увида у евиденцију
    чланова СРС из тог времена, или његову чланску карту.

    Јесте, Божидар Делић је положио војничку заклетву (а сви
    који су служили војску положили су исту такву заклетву),
    да ће бранити уставни поредак, суверенитет и
    територијалну целовитос СФРЈ, братство и јединство
    југословенских народа и народности, соц. самоупуправљање
    и, наравно, ”бесмртног” сина наших народа и народности
    – ДРУГА ТИТА, не жалећи ни свој живот да положе у тој
    борби.
    Божидар Делић је испунио ту заклетву /и не само он/
    у ратовима 90-их до 1999.
    У том периоду није било СФРЈ, соц.самоуправљања,
    братсрва и јединства југословенских народа, територије
    СФРЈ, Друга Тита, и остао је само – НАРОД, на
    територији СРЈ, за који је Он /и не смао ОН/
    пложио свој живот.
    Пок. генерал Божидар Делић заслужује само поштовање,
    дубоки наклон и захвалност својих предака и потомака.
    Ако и када Ви будете положили живот за свој народ,
    као пок. генерал Божидар Делић, свако Вам поштовање,
    захвалност и вечно сећање.
    И да се подсетимо, Дугинове изјаве из једне од тема
    са СтСт, где Дугин каже:
    ”Кошаре, Паштрик.., су ”ТЕРМОПИЛИ” Евроазије…”,
    а пок. генерал је био непосредни учесник у томе.
    О Њему могу говорити и сведочити само Његови
    саборци, а Ви не припадате ту.
    Иначе, осим што је бранио СРЈ, непосредно,
    бранио је и свој завичај, огњиште својих предака,
    – КОСОВО и МЕТОХИЈУ!
    Вечна му памјат!
    Вечно му сећање!

    10
    3
  10. Поштовани господине Славнићу, надам се да ћете, пажљиво прочитати мој одговор. У супротном, то је само губљење времена. На почетку сам дужан да се Вама и осталим читаоцима коментара ИЗВИНИМ, јер сам остао нејасан у једној реченици. Ево, користим прилику, да исправим случајну грешку. Одмах на почетку да нагласим и следеће, да не будем погрешно схваћен, а то ми није намера. Ја ћу, (ЗА РАЗЛИКУ ОД ВАС, Драгане Славнићу), између Вас и генерала Делића, изабрати Вас, Момчила, или било ког другог човека добре воље! То уједно значи да ћу увек између истине и пропаганде, бити на страни истине. Због свог начина размишљања, никад ме није било срамота! У складу са овим, покушаћу да појасним свој став, за Вас али и многе друге, нажалост чудан и неприхватљив! Ако сте већ хришћани, мерите Христовом мером! Зашто сви избегавате његове речи: „По делима ћете их позвати“!

    Током петооктобарских демонстрација 2000. године, генерал Делић је био командант Београдског корпуса Војске Југославије. Јединице Београдског корпуса нису интервенисале у време демонстрација, али је Делић издао наређење за покретање тенкова као меру приправности, због чега је сматран за човека оданог Слободану Милошевићу. Пре пар година, јавно је тврдио да би извео тенкове на српски народ! ПА ШТА? И генарал Туђман би извео тенкове на српски народ, јел тако! Делић није учествовао у легалном институционалном довођењу ДОС-а на власт, али сте Ви, (услед моје непрецизности), тако схватили мој коментар, због чега извињавам! Да ли је у то време гласао, био симпатизер или члан СПС-а, или СРС-а, стварно не знам, али је сигурно морао бити члан Савеза комуниста!

    Спасилац српства, Радован Караџић је јавно претио 9. марта 1991. рекавши, даће, ако се ситуација у Београду не смири, он са још милион Срба прећи преко Дрине! Међу њима би сигурно био и Титов будући генерал Делић. ПА ШТА? И Титов генерал Туђман би радо прешао Дрину, јел тако? А зашто Радован Караџић са Ратком Младићем, Делићем и осталих милион Срба, није кренуо ка Загребу? Ово је легитимно питање сваког Србина, кога у име њих упућујем Вама? Одговор на ово питање је суштина мог коментара!

    Брозов генерал Делић није бранио мене нити било ког Србина, а зашто? Он је СИСТЕМАЦ КОЈИ БРАНИ РЕЖИМ, а то му се јасно види у погледу! Ако ме не разумете, послушајте на ову тему, предавање пуковника Светозара Радишића. Делић је неко ко беспоговорно извршава наредбе, што сте и Ви у Вашем љутитом одговору мени несвесно потврдили, подсећајући, да се Делић заклео, (као и остали), да ће бранити уставни поредак, суверенитет, братство јединство итд. Када се то генерал Делић заклео да ће бранити српски народ? Никада. Е, у томе је поента. У праву сте када кажете да ја не припадам њему и његовој војсци, јер ја сам Србин, а не комуниста са српским именом и презименом. Ваш генерал Делић би без размишљања убио сваког ко је против његовог Врховног комаданта С. Милошевића. Шта год да је урадио Милошевић, имао би безрезервну подршку и апсолутно лојалност генерала Делића и осталих. Да ли је икада генерал Делић именовао издајнике одговорне за “Бљесак и Олују“. Није, а зашто?

    Конкретне последице одбране српског народа на подручју југословенских република у чему је и он као високи официр учествовао, јесу „Олуја, и Бљесак“. Да ли знате да су три пута Срби заузимали Јајце у току рата, и сва три пута је наређено да се повуку? Да није можда Туђман наредио повлачење? Извините, а да ли сам ја можда нешто слагао? Сећам се дежурног официра, који је тих деведесетих година викао на војнике, ако би на телевизору чуо дневник у 19 и 30. „Гасите то чудо, не могу више да их слушам.“ Беше то мајор Штулић…

    Шта је Делић учинио, када је усвојен устав 1974? Ништа. Имао је 18 година, а као питомац Брозове војне академије, клицао је другу Титу, иако је рођен на Косову. Да је нешто тад покушао, он би данас био мој истомишљеник и издајник, а не генерал, а Ви бисте по њему бацали дрвље и камење. Када је требало заштити Србе, на Косову, другови су полемисали да ли је реч о иреденти или сепаратизму. Пре 23 године, тачније 1999. није се могло ништа учинити, јер је дошло до уплива страног фактора. Генерал Делић је је као комадант 549. механизоване бригаде, сигурно био свестан безизлазне војно-политичке ситуације. Лично мислим да није био са обичним безименим смртницима на првој борбеној линији, који су увек били, (бар за мене) једини јунаци ВРЕДНИ ПОМЕНА. Сигурно није био са онима који су се пребацивали на албанску територију, избегавајући дејство НАТО авијације и артиљерије. Ово Вам говорим на основу личног искуства, али и искуства других људи у мом окружењу. Знам за младића који се вратио са Кошара у своје родно село, али се после пар месеци убио. Сахрањен је на локалном сеоском гробљу, а нико о њему не написа ни једну леп реч! Е, ал’ да је генерал… Да је којим случајем поживео и био против Милошевића, зна се како би га третирао Брозов генерал Делић! Не може се служити режиму и обичном народу. И док Ви глорификујете режим и његове експоненте, ја ћу увек бити уз обичне смртнике и пореске обвезнике! Ето, разочарах Вас…

    Генерал Делић је пензионисан 2005. године, а постао је званично члан странке др. Вјекослава Шешеља тек 2006. године, и био је његов посланик и потпредседник скупштине. Са Томиславом Николићем формирао је 2008. Српску напредну странку и истом Шешељу, (за кога је јавно тврдио да би за њега, и свој живот дао), “забио“ нож у леђа! На интернету можете наћи Шешељеве изјаве, поводом формирања наведене странке, да не буде да Вас поштено обмањујем! Поново се вратио у СРС, 2011. године, итд. Ако знате шта је то политика, схватићете да се генерал Делић сигурно није бавио политиком ради добра нас обичних смртника. Наравно, Ви можете прихватити званичан наратив. Да ли Вам је познато, које су обавештајне службе Николићеву странку формирале и финансирале, или наивно мислите, да се то тек тако случајно десило у систему, који се беспрекорно контролише?! Одговор на ово питање можете добити од др. Милана Парошког. Из Ваших коментара закључујем да сте против политике председника Вучића, а не смета Вам чињеница, да је и генерал Делић учествовао у формирању његове странке. Да сам ја био којим случајем учесник у формирању странке напредњака, знам како би сте Ви и остали имали мишљење о мени, јел тако?

    Делићевом лидеру Шешељу, је у Ватикану, (1992. колико се сећам), уручена лента малтешких витезова! Наравно Ви као родољуб ћете рећи: „ПА ШТА“! Да је мени као политичару, иста лента уручена, знам како би сте Ви и Делић и остали реаговали, јел тако? Обзиром да сматрате да поштено обмањујем, слободно питајте др. Милана Парошког за више детаља у везио и са овим догађајем. Срби, апсолутно никакве користи нису имали, од политичког деловања црвеног војводе, за разлику од Туђманове пропаганде? Знам, лакше је веровати Шешељу, него мени. Још је и Александар Тијанић директор РТС-а за Шешеља тврдио, да је дете из ДБ. епрувете! Дејан Лучић јавно истиче да је СРС и СПО, створила ДБ! Иначе четник Воја је са 16. година постао члан партије. Пре рата се певало: „Од Ваљева па до Чачка, гласаћемо сви за Мачка“! Реч је о аустроугарском фелдвеблу Влатку Мачеку и његовој ХСС странци. Данас нема Мачка, али имамо друга Вјекослава, за кога и Хрвати тврде, да је Хрват. На интернету можете прочитати доста текстова о војводином пореклу.

    На крају, на основу чега самоуверено тврдите да генерал Божидар Делић заслужује само поштовање, дубоки наклон и захвалност својих предака и потомака? Те Ваше званичне хвалоспеве, (који су истргнути из ширег историјског концепта), можете само да понудите Брозовим Србима. О њима је још пре пола века беседио др. Јустин Поповић, називајући их бившим Србима. Кажете да је Делић за народ положио свој живот! Нисте ми јасни. Умро је природном смрћу у Москви, као пензионер, а не у свом родном селу на Косову.

    Ваш проблем је у томе што се Ви, али и остали Делићи, борите за интересе српског народа, (ШТО ЈА НЕ СПОРИМ), у оквиру партијских циљева, који су усвојени на 4. конгресу КПЈ-у у Дрездену, који још нису до краја остварени. Логично је да Ви и Делић морате бити родољуби, а ја издајник, страни плаћеник итд, а зашто? Зато што тврдим са безброј необоривих доказа, да је српски проблем комунистички Београд, а тек потом Загреб, Брисел, Приштина итд. Шта мислите како би прошли усташе и генерал Туђман, или шиптари, да је постојала национална српска војска, у правом смислу те речи у којој је и мој деда некада служио? Ако одговор не знате, питајте усташе и шиптаре. Да ли се сећате када је генерал Туђман рекао својим усташама пред почетак сукоба: „Нису то више они Срби из 1918!“

    Не знам да ли сте ме разумели. У случају и да јесте, свој став нећете променити, јер истина Србима не треба. То би се само могло десити, када бих ја дошао на власт, (да Вас мало на крају и насмејем). Још једном се извињавам. Поздрав и свако добро од Милоша.

    12
    2
  11. Поштовани Милоше!
    У свему прихватам Ваше објашњење.

    “Ако сте већ хришћани, мерите Христовом мером! Зашто сви
    избегавате његове речи: „По делима ћете их познати“!“

    Додајем, по Христу: “У чему вас затекнем у томе ћу вам судити.“
    Шта мислите, у чему је затечен Божидар Делић у тренутку
    своје смрти?
    У спорој смрти од (по некима: “лековитог“) дејсатва
    осиромашеног уранијума, од времена његовог пензонисања па
    до његове кончине.
    У току тог тихог умирања имао је 11 опрација.
    Ето, Христос му је то време узео за “откуп“ свих његових, са
    Ваше стране горе побројаних, “недела“.
    Што се тиче Дрездена, никада га не би било, да пре тога не
    беше Декларације о уједињењу свих јужних Словена, у Нишу
    1915. и 1916. на Крфу, а све оставрено кроз “парламентарну “
    Краљевину СХС 1918.
    Што се тиче одговорних за “Бљесак“ и “Олују“, па то није
    обелоданио ни пуковник Светозар Радишић којег помињете,
    а који за себе каже да је – “системац“, као што Ви рекосте за
    генерала Божидара Делића.
    Још једном: прихватам Ваше извињење због Ваше
    “непрецизности“, а извињавам се и ја Вама због (свог)
    брзоплетог одговора.
    СтСт је ту да разменимо мишљења, а не да нас раздваја,
    дели и отуђује.
    Свако Вам добро!

  12. Био сам на Косову,али не под његовом командом,и не знам какав је био официр и човек.Ипак,ово је проверено и боде очи:https://www.blic.rs/vesti/politika/besramni-generali-tuze-drzavu-i-traze-plate-iako-su-u-penziji/1kz0zmw.
    Ово је проверено.
    Сви смо грешни……..Нека му је лака црна земља.

    5
    2
  13. @Сладимир
    ”Како ”BLIC” сазнаје, из позданих извора” ?!

    Нема аргумента, само прича извесне ŽELJKE JEVTIĆ(?!)
    je ”поуздани” извор?!

    Можете ли бар Ви да приложите фотокопије тужби
    ”неморалних генерала” или, ако сте правник, то поближе
    образложите.
    Да нису они, можда, пре времена отерани у пензију, па с
    правом траже заостале зараде, с тим да им не би биле
    исплаћене плате у пуном износу, већ само разлике износа
    од пензије до износа пуне зараде.
    Ако су само усмено обавештени, да им престаје радни
    однос, а нису добили и написмено у примереном року,
    онда су изгубили право жалбе (пропуштен рок) не њиховом
    кривицом, већ пропустом надлежене службе, чиме им је
    нанета материјална штета.
    Да сте Ви на њиховом месту, зар се не бисте жалили?
    Њима су те тужбе написли адвокати, и не би се
    компромитовали да за то не постоји материјални
    основ – нанета материјална штета.
    Ето, видите, ŽELJKA latiničarka је ”дрвени адвокат”
    ”BLIC-а”, ”најпозданији” извор на који се ви ложите и
    поводите.
    Да ли је неморално тражити надоканду за намерно
    нанету материјалну штету?
    Није!
    И Ви бисте тако урадили да сте на месту ”неморалних
    генерала”, зар не?
    Ја бих то свакако урадио, а верујем и свако коме је
    направљена материјална штета, намерним пропустом
    у процедури.

    5
    2
  14. Драган Славнић
    Информација је проверена.Нема везе ко ју је објавио.Пратио сам је веома пажљиво тих дана.Очигледно је да не знате о чему се радило.Није у питању никакав пропуст надлежних служби.Но,то није битно.
    Наравно да је неморално.Господин је тужио државу не зато што је имао материјалну штету,(отишао је у пензију,примао је редовно)већ зато што није испоштована процедура при његовом пензионисању.Није му пало на памет да примљене пензије врати.Док се њеови “саборци” пате и муку муче како да преживе,многи оболели и без примања,почивши генерал покупи још мало новца из буџета ове наше Србије.(Нема назад иза је Србија).Не осуђујем,али потпуно се слажем са Милошевим коментаром.
    О његовом ангажовању у радикалима,па прелацку у СНС,па повратку у радикале,као и о напуштању истих,али тек када су постали ванпарламентарна странка,и изношењу “страшних истина” о “Војводи”,након тога(када се изгубила посланичка плата) сувишно је и причати.
    Још једном,не знам какав је био командант,о томе не могу да судим,али дизати сада неког таквог у небеса…..Не знам.
    Моја је срећа,или несрећа,што сам 98-99,био активни војник на Косову,и видео сам понашање официра,пре рата,за време рата,и после рата……То је……синусоида,
    Огроман већина тих официра су што би рекао Краков,војници за мир…не за рат.То су случајни,авнојевски Срби.У војсци су због плата,бенефиција и привилегија.Током рата су ми говорили да ће после рата напустити војску,и отварати вулканизерске радње.Знам само једног,који је то урадио(водник).

    3
    1
  15. Поштовани господине Славнићу, драго ми је што сте пажљиво прочитали мој одговор. Када се саговорнику укаже икрено поверење, дође се до закључка да они који полемишу, имају доста заједничких ставова. Наш директан разговор би сигурно био много конструктивнији…

    Када је реч о рату на Косову, убеђен сам да је ондашња војска и полиција учинила све што је могла, а посебно безимени војници на првој борбеној линији, на које увек стављам акценат. Међутим нико није ХТЕО да схвати да се ради о Милошевићевој замци, која се скривала иза родољубивих митова и легенди! Добијена је битка, али је изгубљен рат. Шиптари су војно побеђени, а ми смо потписали Кумановски споразум и остали без Косова! Могла је војска да продре и до Скадра и опет би уследио исти сценарио. Зашто? Зато што је све било унапред изрежирано и договорено на много вишем нивоу, а ми нисмо у стању ни данас, да то уочимо, јер нас српски национални интерес не занима у оном ИСКРЕНОМ и правом родољубивом смислу! Питање гласи, зашто смо онда ратовали, кад је све то тако?. Морало је да се све оправда ратним сукобом, да се Раја не досети. Али, неко је погинуо, био рањен, остао инвалид. Па шта? Боли њих брига.

    Зато данас имамо гомиле родољуба који нас убеђују у супротно, а нико од њих неће узети пушку, ако опет дође до сукоба на Косову. Наравно пушку ће узети опет безимени Срби, док ће галамџије Бокани, Лучићи, Дачићи, Вучући и остали, из свој топлих дневних соба у Новом Саду , Београду, Чикагу итд, да вичу јуууриш! Пролетос, гостујући у емисији „После ручка“, на конкретно питање у вези са Косовом, Бокан каже да се он не бори за Косово оружјем, већ молитвом, вером у Бога и љубав, читањем акатиста итд. Докле ће нас овакве нациналне штеточине, и смутљивци бранити? Ако и дође до новог рата како нам прете, то се МОЖДА и неће решити простим разграничењем и прекидом сукоба. Да ли је то опет иста клопка, која се може врло лако завршити уласком НАТО трупа у централну Србију?! Терен је за ову солуцију, увелико припремљен, потписивањем разних уговора, (јавности непознатих), са НАТО пактом, у оквиру „партнерства за мир“!

    Немам ништа против генерала Делића. Живео је како је живео, и све што је радио, радио је онако како је знао и умео. Да сам био на његовом месту, покушао бих да изведем пуч, (наравно не сам), и свргнем Милошевића. Војска би преузела власт, а при томе имала пуну подршку народа који се том потезу нада, ево већ пуних 30 година. Овим преседаном, би се сигурно одложио рат на Косову, а неким новим преговорима, проблем би се решио. Између два зла треба бирати мање, али све зависи од тога, колико смо добронамерни!

    Ја сам неко ко све посматра искључиво из угла интереса српског народа! Зато сам неповерљив, јер Срби једно мисле, друго говоре, а треће раде. Зато и иду где је више војске. Када бих ја или неко сличан мени, био на власти, сви би били Срби. Ако би се повампирио друг Тито, одмах би окренули ћурак наопако! Генерали Делић и Младић, Караџић, Шешељ, Бокан, Драшковић и остала ЛЕВА ДЕСНИЦА нису, део српског националног пројекта!!! Криво седи, а право говори, и због тога ћу рећи и следеће. У ЈНА, било је сигурно официра, људи од поверења, којима се могло указати пуно поверење. На пример заставник, мој комшија Златомир (Голдштајн) Тасић. Он је био једини официр који је носио шајкачу, кад крене у цивилу на посао. Све колеге су га гледале као смрдљив сир, а он их је својом појавом иритирао. Потпуковник Шарановић је војницима персирао, а они су га доживљавали као свог оца. Свакоме би понудио да се из његове канцеларије телефоном јави кући. Он никада није био комадант бригаде, корпуса, армије, начелник генералштаба итд. Његов предпостављени и његов заменик, су били тотална супротност. Од ове двојице су сви зазирали. Нажалост све почива на негативној селекцији, која се свесно подстиче. Наравно, да је и пуковник Радишић системац.

    У складу са написаним цитирао бих Де Гола: „Бесмислено је поставити питање шта ће систем да уради за појединца! Може се само поставити питање, шта ће појединац да уради за систем“! Ово је принцип на коме је изграђен данашњи глобални поредак, а то је буквално принцип функционисања кошнице. Не постоје националне државе, националне владе итд, већ само колоније. Не треба се заносити причама о данашњој квази Русији, јер комунизам нигде није срушен. Зашто би то радили они, који су га и створили? Све је лаж и превара, али нас демагози убеђују у супротно! Не постоји ПРАВА борба добра и зла на том међу државном нивоу сукобљавања, како нас убеђују! Сваки рат има само један циљ. Уништење народа који су увучени у изрежиране сукобе! Сви данашљи лидери су ученици Клауса Шваба, а најбољи његов ђак, како сам каже, је Путин! Ко не верује, нека провери док још имамо струје и интернета. Америка има белу петокраку и дневно профитира од рата у Украјини око 0,8 милијарди еура! Стаљинова Русија има црвену петокраку, и дневно профитира око милијарду еура.( Званични подаци)

    Права борба између добра и зла, одвија се само на једном нивоу! У нама лично. Зато, неће свако да буде системац, демагог, политичар, криминалац, манијак, убица итд!

    Нажалост, сада је буквално касно за све, јер на политичкој европској сцени систем примењује депопулациону агенду “2030“. Људском роду нема ко да помогне, и да га заштити од система, осим ако не дође до спољне интервенције, из неке више димензије. Имаћемо проблем са глађу, а у техничком смислу вратиће нас у аналогни систем раног средњег века! Било би добро, ако у својим проценама грешим…

    Свим људима добре воље од срца желим свако добро.
    Милош Станојевић

    7
    2
  16. Воштаница за покој душе ген. Делића
    http://www.eparhija-prizren.org/?p=109858

  17. Даје се на знање!
    Можда овај говор некога и постиди!

    Чувени говор ГЕНЕРАЛА БОЖИДАРА ДЕЛИЋА упућен
    ратним ветеранима и војницима:

    ttps://www.youtube.com/watch?v=1KNsfi1uSAI

    3
    2
  18. Поштовани господине Драгане Славнићу.

    Извињавам се што неблаговремено, након 8 дана, одговарам на Ваш последњи коментар. Нисам знао, да је у међувремену био објављен. Претпостављам да ће се овим одговором окончати наша кореспонденција, и зато се Вама и осталим читаоцима извињавам и због својих коментара! Ја сам несвесно, износећи разне историске чињенице, анализе и закључке, нарушио Вашу, али и осталих читалаца, концепцију и визију родољубља и патриотизма. Није уопште лако суочити се са истином. Сама помисао, да можда није баш све онако, како се званично тврди, може да изазове посебну врсту мучнине и горчине, али и наговештај преваре. То је једна од последица размене мишљења, која спонтано може да изазове и мржњу и бес и много тога лошег…

    П.С.

    Ваш последњи коментар није ме нажалост, изненадио. Зашто се овако суицидно залећете, и поред два моја одговора, које сте, (ако Вам је веровати), пажљиво прочитали? Нема сумње, да се мени лично обраћете и војнику Сладимиру, учеснику рата на Косову. Да ли сте и Ви били учесник рата на Косову 1999. године? Очигледно имате потребу да нас свесно и подмукло понизите, јел’ тако? Могли сте директно да нас прозовете каоиздајнике српског народа. Чега се плашите? Нема потребе за страхом! Ви и генерал Делић сте родољуби, који би без икакве гриже савести, 5. октобра побили свих 400.000 окупљених Срба у Београду, јер руше државу Србију, јер су против гранд командера Милошевића, а он је и Србија и Косово и све остало! Па шта? Свако, само ради свој посао, јел’ тако? Кад нисте могли 5. октобра, (тог дана се вратих кући схватајући превару), можете сад.

    Ја се ИСКРЕНО Вама извиних, а Ви мени НЕИСКРЕНО, што се доказало овим Вашим последњим коментарем! Слагали сте ме, рекавши, да у свему прихватате моје објашњење! Кад је тако, а чему овај нови коментар? Знам, јаче је то од Вас. Вук длаку мења, а ћуд, никада! Једном системац, заувек системац! Једном уз режим заувек уз режим! Једном уз Тита, заувек уз Тита и Слобу! Ако Вам није јасно, жао ми је. Не могу Вам помоћи. Нисам ни плаћен, а ни овлашћен, иако сам свестан свих Ваших заблуда, јер много боље од Вас познајем систем у коме живимо, ако уопште знате о чему говорим!

    Упорно се хватате у српско коло које, (као бивши Србин, како Вас назива др. Јустин Поповић), не зна те да играте. Жао ми је, али ни Ви, ни генерал Делић, а ни остали Ваши истомишљеници експоненти комунистичког Београда, НИСТЕ ДЕО СРПСКОГ НАЦИОНАЛНОГ ПРОЈЕКТА! Између комунистичког режима и српског народа, изабрали сте режим, као и Бокан, Шешељ, Драшковић, и остали чланови из екипе ЛЕВЕ ДЕСНИЦЕ!

    Да ли треба да се стидим, зато што нисам на страни оних који слепо извршавају наредбе комунистичког Београда? Ако нисте разумели цитирану Де Голову изјаву, ја сам је добро разумео, платио цену својих заблуда и опаметио се!

    Погледао сам Ваш препоручени прилог, који се даје на знање са циљем да се можда неко и постиди!

    Прилог је од 24. марта 2022. године. Делић се обраћа својим истомишљеницима у оквиру предизборне кампање своје странке, која учествује на општим изборима! На лукав и патетичан начин, пун разумевања и саосећања за обичне војнике, генерал покушава да придобије што више гласача! За последњих 30 године, виђено безброј пута!

    Сетио се обичних војника и јунака који су гинули, а за кога? За Делића и његовог “далековидог“ вожда из Пожаревца. Да није било унапред режираног рата 1999. године, Косово би и даље било у саставу државе Србије, Драгане Славнићу!

    У Београду је 13. 0ктобра 1998. године постигнут споразум између Милошевића и Ричарда Холбрука. Између осталог, споразумом је прецизирано,

    ПОВЛАЧЕЊЕ дела снага ВЈ и МУП-а Републике Србије!

    На КиМ се упућује 2000 посматрача ОЕБС-а, под називом веруфикатори!

    НАТО је добио овлашћење да из ваздуха НАДЗИРЕ ВОЈНЕ АКТИВНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ КиМ.! (да одреди и позиционира будуће војне циљеве, аеродроме, касарне, карауле, магацине, разради ратну стратегију, итд ? Вероватно су били глупи, и нису искористили споразум у ратне сврхе. Истовремено се у Македонији граде прихватни кампови за будуће шиптарске избеглице. Да зло буде још и горе, прислушкују се сви разговори Милошевића и осталих из врха власти, без икаквих проблема!

    Споразумом је дефинисано да међународна заједница има НАДЗОР над ситуацијом на КиМ, и да тај надзор спроведе мисија ОЕБС и мисија НАТО! Ко не верује нека провери.

    Зар споразум није акт издаје, којим Милошевић већ предаје Косово и припрема терен за кумановски споразум, Драгане Славнићу?

    Да ли се на овај начин брани отаџбина и српско Косово, Делићу, Лазаревићу, Павковићу, Драгане Славнићу и остали родољуби?

    Имајући у виду све договорено и потписано, постављам следеће питање: Зашто смо ми ратовали родољубе Драгане Славнићу?

    Рат је само био покриће за кумановски споразум! Косово је било под војним комунистичким протекторатом до 1999, да би се у Куманову извршила легална примопредаја територије. Сада је Косово под НАТО контролом! Ратом из 1999. оставарен је део циљева Призренске лиге из 1871. године. То је и била једна од обавеза КПЈ-у према коминтерини, што је званично потврђено усвојеним циљевима КПЈ на 4. конгресу у Дрездену 1928. године! Јел’ тако Драгана Славнићу? Будите сада родољуб па реците, да ЛАЖЕМ и да није тако ко што тврдим! У политици не постоји дисконтинуитет, Драгане Славнићу! Косово се није могло одвојити од Србије без рата, али превару нема ко да схвати, јер се генералу Делићу и осталим системцима, сви диве на јуначком подвигу одбране отаџбине, док се истовремено тврди да је Косово и даље у саставу Србије! Нико од оних који су завршили у Хагу због рата на Косову, неће схватити сву превару политике Слободана Милошевића.

    Новинар, (име сам заборавио) дописник “ТАНЈУГА“ из Рима, први је дошао до информација у вези са бомбардовања СРЈ и јавио нашим народним надлежним органима. Системци који бране српски народ, уопште нису реаговали на достављене информације. Да ли је могуће?
    Револтиран њиховим поиступком, написао је књигу о свему што се дешавало тих година!

    Брозова браћа шиптари и НАТО, добише Косово, а српски народ, мртвачке сандуке, осиромашени уранијум, контаминирану воду, земљу и ваздух и рапидно повећање броја оболелих од канцера, уз огромну материјалну штету. Нема везе, рећи ће Драган Славнић и остали. Важно је да смо победили НАТО пакт и да је Косово и даље у саставу Србије! Слободану Милошевићу и осталима, вечнаја памјат!

    Драгане Славнићу, немојте нас више бранити молим Вас. Ако ће комунисти да се боре за српске националне интересе, шта ће у том случају да ради српски народ? Да Вам кличе, јел’ тако? У свом обраћању генерал каже поштено: „Није нико тад размишљао о томе шта после рата“! А зашто сте ратовали кад не размишљате ниочему другом осим да, слепо извршавате наредбе као и сваки други СИСТЕМАЦ! Тако је то када се учествује у рату који је унапред био изгубљен! Хоће генерал да врати достојанство нашој комунистичкој војсци да то буде опет она поносна српска војска. То је у супротности са његовом војничком заклетвом! Да ли он има овлашћење од коминтерне да то уради! Како се одважно критикује своја држава, када се индоктринирају гласачи и претендује на власт! Да, али када сте у активној служби, е тад мора да се ћути и беспоговорно извршава СВАКА наредба!

    Сви су родољуби, патриоте и хришћани, и сви би да гину за Србију. За мене и остале Србе, нико никад неће узети пушку у руке, али хоће за систем звани отаџбина Србија, која је створена у Јајцу 1943. године! Генерал Делић се није заклео НИКАДА да ће служити српском народу! Тврдио је да ће дати свој живот за Шешеља, (за кога и Хрвати тврде да је Хрват), а не за мене и остале Србе. Паметном довољно!

    Делић је био члан Савеза комуниста, а 2006. као пензионер постаје члан СРС-а! Три године касније учествује у формирању странке напредњака! Вратио се у СРС. 2011. године! Оснива покрет “Љубав вера нада” 2020. године! У јануару 2022. објављено је да је напустио покрет “Љубав вера нада” и основао покрет “Нема назад – иза је Србија” са којим је наступио на општим изборима у Србији 2022. године у коалицији “НАДА“, чији је био носилац изборне листе на парламентарним изборима, а што је у директној вези са препорученим прилогом-обраћање генерала Делића …!

    Очекујем Драгане Славнићу од Вас да јавно кажете, колико је укупно новца исплаћено генералу Делићу као народном посланику? Мени је битна ова информација, да бих знао зашто да се стидим, обзиром да не одобравате то, што критикујем неког ко се борио за “српске“ националне интересе у оквиру партијских циљева КПЈ-у!

    У једном од својих јавних наступа, Делић је тврдио да су Шешељ и Вучић, највећи преваранти у Србији!

    На другом месту изјављује: „Ми имамо лудака на челу државе, који је опасан по цео народ“!

    За првог је хтео дати свој живот, а то значи, био је спреман и да убије, а другом је са Томиславом Николићем формирао странку напредњака. Докле бре више са овом патриотско-политичком плуралистичком “проституцијом“?! Може ли неко нешто да изјави, а да буде доследан свом ставу?

    У првом одговору, поставио сам Вам више питања, на које нисте одговорили. Спасилац српства, Радован Караџић је јавно претио 9. марта 1991. рекавши, даће, ако се ситуација у Београду не смири, он са још милион Срба прећи преко Дрине! Међу њима би сигурно био и Титов будући генерал Делић. Па, шта? И Титов генерал Туђман би радо прешао Дрину, јел тако? А зашто Радован Караџић са Ратком Младићем, Делићем и осталих милион Срба, није кренуо ка Загребу? Ово је легитимно питање сваког Србина, кога у име њих упућујем Вама? Одговор на ово питање је суштина мог коментара!

    Ваш генерал Делић би без размишљања убио сваког ко је против његовог Врховног комаданта С. Милошевића. Шта год да је урадио Милошевић, имао би безрезервну подршку и апсолутну лојалност генерала Делића и осталих. Да ли је икада генерал Делић именовао издајнике одговорне за “Бљесак и Олују“. Није, а зашто Драгане Славнићу? Када ће те Ви именовати издајнике одговорне за “Бљесак и Олују“.

    Срамота је да један такав патриота, попут Вас, таква “бритка сабља“, из чијег ока “живи огањ сева“, није хтео да одговори на претходна питања. Уплашили сте се, а кога. Истине! Да, ћутање је злато! То сваки системац зна, јер не служи свом народу!

    Да искористим прилику, и да Вам поставим исто питање, које сте и Ви мени поставили.

    Шта Вам то треба??? Срам Вас било!!!

    Мени је било потребно ради истине, која Србима не треба, а Вама?

    Да ли сте можда гласноговорник Делићеве странке, па сад по сваку цену желите да искористите његову смрт у пропаганде страначке сврхе?

    Да ли Вас, можда неко плаћа?

    Ако вас плаћају, ко Вас и зашто плаћа?

    Чему толико подилажење комунистичком режиму и бившим Србима?

    Да ли треба да се стидим, зато што сам Србин, а не југословен и комунистa са српским именом и презименом?

    Да ли треба да се стидим, зато што све посматрам из угла српских националних интереса?

    Да ли треба да се стидим, зато што никада нисам био члан КПЈ-у, а ни било које друге странке?

    Да ли треба да се стидим, зато што нико у мојој породици и даљој фамилији, никада није био члан КПЈ-у, а ни било које друге странке?

    Да ли треба да се стидим, зато што не припадам великој већини Срба, која једно мисли, друго говори, а треће ради?

    Да ли треба да се стидим, зато што што се обраћам људима добре воље, желећи им од срца свако добро!

    Да ли треба да се стидим, зато што се трудим да размишљам својом главом, уместо система, који је предвиђен да “размишља“ за мене?

    Да ли треба да се стидим, зато што сам у ту сврху цитирао Де Гола у претходним коментарима?

    Да ли треба да се стидим, зато што се држим народне изреке: “Криво седи, а право беседи“?

    Да ли треба да се стидим, зато што нећу никога да лажем и обмањујем, а при томе сам спреман да се сваком ИЗВИНИМ, ако, (услед незлонамерне и случајне грешке или погрешног закључка), изнесем нешто што није истина?

    Да ли треба да се стидим, зато што подсећам да су, највећи српски непријатељи комунисти и комунистички Београд, па тек потом комунистички Загреб, Брисел, Лондон, Вашингтон итд?

    Да ли треба да се стидим, зато што покушавам да објасним, ко су они који српски народ „успешно“штите и бране, већ пуних 30 година?

    Да ли треба да се стидим, зато што покушавам да објасним заблуде у вези са преваром од 5. октобром из 2000-те године?

    Да ли треба да се стидим, зато што увек стављам акценат на безимене војнике са прве линије фронта, а не на генерале, и вискоке официре, који никад не командују, ЗАМНОМ, а који су због своје “успешне“ заштите српског народа, били унапређивани, одликовани итд?

    Да ли треба да се стидим, зато што сам нагласио да бих, између Вас Драгане Славнићу и сваког другог човека добре воље, са једне стране, и генерала Делића и осталих системаца, изабрао и Вас и обичне људе?

    Да ли можда Вас, (и остале Ваше истомишљенике из групације леве деснице), треба да буде стид, што не поступате и не размишљате као ја, а упорно се представљате као српски родољуби и патриоте, јел’ тако?

    Обзиром да су данас сви Срби и наравно хришћани, а и Ви се позивате на Јеванђеља, имао бих једну молбу за Вас. Постоји нешто што се назива, ђердан хришћанских врлина. Ви имате екслузивно право, да упоредите мој ђердан са Вашим, али и са ђерданом генерала Делића, Милошевића, Дачића, Шешеља, можете и друга Тита, јер и он је био верник, како је потврђено. Суштина ове врсте поређења треба да покаже, колико смо као људи, искрени, добронамерни, добродушни, истинољубиви, правдољубиви, итд. Или, ако Вам је лакше, колико ко смо као људи неискрени, злонамерни, подмукли, злобни, осветољубиви, дрски, безобразни итд. Мени је и ова врста повратне информације битна, да бих знао чега треба да се стидим!

    Надам се да ћете бити мудри и да се више нећете јављати! Ако се већ одлучите на коментар, имате МОРАЛНУ ОБАВЕЗУ према читаоцим, да прво одговорите, али ИСКРЕНО, на свих 32 питања, које сам Вам директно поставио, и да саопштите резултате у вези са међусобним поређењем ђердана хришћанских врлина! У том случају, потрудите се да неко од питања, не прескочите!

    Свим људима добре воље, од срца желим свако добро!

    “Постиђени издајник“ српског народа, Милош!

    5
    1
  19. МилошСтојановић
    ”Свим људима добре воље, од срца желим свако добро!”

    Драган Славнић
    На исти начин, ништа мање, и са моје стране!

    2
    1
  20. У последњем јучерашњем коментару, остао сам дужан читаоцима једно кратко објашњење.

    Бенџамин Дизраели-Дизи био је познати британски премијер у другој половини 19. века и креатотор антисрпске политике, чије последице и сада осећамо на својој кожи. Као политичар, који је био на извору информација и припадао и тајним друштвима, постао је познат по једној својој изјави: „Политика је умеће владања држава и народима путем лажи, превара и обмана“!

    Ако, захваљујући политичару највишег ранга, знамо тачно шта је то политика, надам се да можемо закључити, ко су, и шта раде политичари! Зато је битно не бавити се политиком и не излазити на изборе, јер све је лаж, превара, обмана и наравно политика! Окаљени системац Чеда Јовановић, годинама уназад убеђује јавност, како све од нас зависи. Ма јел’, нисам знао. Ако је веровати Чеди, Дизи је испао будала, која не зна шта изјављује!

    3
    1

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading