Емир Кустурица: Преко сломљене кичме Срба у Хрватској настављен крсташки поход из средњег вијека

Посљедњи чин погрома над Србима десио се пред нашим очима у савременој Хрватској која, како кажу тамошњи „умјерени“ политичари, нема никакве везе са Павелићевом Независном

Емир Кустурица (Фото: Спутњик)

Акција хрватске војно-полицијске „удруге“ и приватне војне компаније „Мартин Локхед“ из Сједињених Америчких Држава названа „Олуја“, била је војна операција уперена против српског народа – претворена у највеће етничко чишћење од краја Другог свјетског рата.

Нисмо тада ни сањали да су медијски интелектуалци у Западној Европи, називајући ту акцију етничким самочишћењем, наглашавајући како је српски народ сам одлучио да напусти територију Хрватске, започели нови вијек са намјером да се преко сломљене кичме једног народа настави крсташки поход из средњег вијека, у ближој историји назван „Дранг нах Остен“. Лаж да смо сами себе протјерали из Хрватске стоји на супротној страни документоване истине о Старчевићевом програму трећину побити, трећину покатоличити и трећину протјерати.

Посљедњи чин погрома над Србима десио се пред нашим очима у савременој Хрватској која, како кажу тамошњи „умјерени“ политичари, нема никакве везе са Павелићевом Независном. Послије вјере у „вјечну садашњост“ како амерички философ Волтер Сол у књизи „Волтерова копилад“ описује начин на који живи данашњи агностик, предлажем да се у наш дипломатски језик уведе појам „вјечне лажи“. Тиме би у све врсте јавних комуникација увели анатему свих који умањују српске жртве од Другог рата, Јасеновца, Јадовна, Градине или нам каче етничко самочишћење.

Јер, ако је у „Олуји“ Хрватска постала моноетничка, „грађанска“ држава која је почистила више стотина хиљада људских душа, који то савјесни Србин или Хрват може да изговори вјечну лаж да је Павелићева усташија уништила не више од 100.000 људи. Има један тамо у Хрватској, он тврди да није усташа, а да за вријеме Павелићеве Независне Државе Хрватске није страдало више од хиљаду Срба. Таквог човјека је Миломир Марић угостио у свом студију да му каже своју истину, која је, наравно, била лаж. Познати новинар није једини чија жеља за рејтингом и евентуална великодушност ствара политички вашар који код нас, најмрачније странице наше историје релативизује и гура у маглу. Народ који нема консензус о властитом страдању и који не користи социјалну арену да константно изводи истину о свом страдању нема шансу да преживи. Тако је и са „Олујом“.

Вјечна лаж о нашем страдању је жива. Са њом и наша великодушност која, како је већ речено, нерјетко легализује лажи. Некада мислим да је послије „Олује“ у Крајини, одакле су етнички почишћени Срби, а Милан Мартић вођа Срба из Крајине оптужен за етничко чишћење, права слика односа Великих Западних сила према нама?! У будућности неће бити „Олуја“ у Хрватској, али има још територија гдје живе Срби. Олуја ће бити све док нека сила Истока не пресјече „Дранг нах Остен“ крсташки поход, како је речено, давно започет.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Вечерње новости/Искра, 5. 8. 2022)



Categories: Преносимо

Tags: ,

12 replies

  1. Настављамо нашу мисију овде код Кусте. Он прича о лажима које су такође највећи непријатељ дефинисању српског идентитета. Он је један од ретких који су свесни најстарије српске историје и већ је причао о Благотину који је, нажалост, код нас врло мало познат.

    Истовремено, пратимо и питања која се успут појављују и на која треба одговорити (нпр када су Срби постали свесни да су Срби). Такође ћемо одговорити и КАКО. То је читав програм и следећи корак, ја сам већ поменуо једну идеју – први час сваке школске године да се, адекватно узрасту, посвети српском идентитету. Сваки допринос у дефинисању је важан, чак и само изјава као нпр ‘ја не верујем да је Диоклецијан био Србин’), што ће бити подстицај да се објашњење те ставке још више ‘појача’.

    Тренутно имамо следећу верзију српског идентитета:

    [1] МИ, СРБИ, СМО
    [2] ДИРЕКТНИ БАШТИНИЦИ НАЈСТАРИЈЕ И
    [3] НАЈВИШЕ ЕВРОПСКЕ ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ И КУЛТУРЕ,
    [4] СТАРОСЕДЕОЦИ ЕВРОПЕ И БАЛКАНА,
    [5] примогени народ који је први примио хришћанство и
    [6] учинио га светском религијом,
    [7] чији језик је основа Санскрита и
    [8] скоро свих европских језика,
    [9] из чијег се окриља развила словенска и
    [10] ведска цивилизација,
    [11] КОЈА ЈЕ ИЗНЕДРИЛА
    [12] Александра и
    [13] Хомера,
    [14] Спартака и
    [15] Диоклецијана,
    [16] Константина и
    [17] Јустинијана,
    [18] ДУШАНА И КАРАЂОРЂА, СВЕТОГ САВУ И ТЕСЛУ.
    [19] МИ СМО НАРОД КОСОВСКОГ ЗАВЕТА И ЈАСЕНОВАЧКИХ НОВОМУЧЕНИКА,
    [20] ЈУНАКА СА ЦЕРА, КОШАРА И КАЈМАКЧАЛАНА,
    [21] КОЈИ неизмерно ДУГУЈЕ својим прецима а још више
    [22] СВОЈИМ ПОТОМЦИМА И
    [23] ЧИЈА ЈЕ МАНА ДА ЧЕСТО НИСМО СВЕСНИ ТОГА.

    20
    3
  2. Profesore moj svaka reč i rečenica ti je zlatnom niti izvezena.
    Ko da je mlada Srpska devojačka ručica svilenim koncem izvezla.
    Nit’ možeš šta dodati nit’ možeš šta oduzeti.
    Što bi se reklo nema te igle i konca koji ovako tanke ali šareno Srpske niti veze bez Srpskog razboja.
    Profesore moj ti je napomenu metaforom a ja volim i obožavam da je spomenem svaki božiji dan kada se hvala bogu ustanem iz kreveta i kažem:
    Sunce moje se rađa ponovo sa istoka.
    Rodina moja.
    Srbija moja.
    Srpska moja.

    Prirodan redosled sunčevih zraka bez kojeg nema života.

    13
    2
  3. @Дисање на трску
    Господине Диханије,
    Толико сте ме изнервирали да сам изгубио разум.
    Заборавио сам у оном допису на оном скандалозној ниски коментара https://stanjestvari.com/2022/07/28/nikola-zivkovic-o-preciznoj-upotrebi-pojmova/#comment-181529 да додам ово:
    Где је на листи чувена Евсевијева формулација: СРБИ СУ РИМСКОЈ ЦРКВИ ОДНОСНО ЦЕЛОМ ЛАТИНСКОМ ЗАПАДНОМ СВЕТУ ДАЛИ БИБЛИЈУ (Вулгату, Јероним)?
    И то бисте радије препустили хрватима, јер и они то знају само што Јеронима представљају као љуту хрватину? И Јеронима бисте погазили, као „колатералну штету“, и предали га у руке усташама да га закољу као сваког Србина, и као сваку истину – само да Евсевије буде уништен (унижен)?
    Успели сте да ме испровоцирате толико да сам у јуначкој самоодбрани Истине и Србства скоро погинуо (са Стања Ствари) – нећу Вам то никад заборавити и никад опростити.

  4. Господине Диханије,
    Толико сте ме изнервирали да сам изгубио не само разум, него и самоконтролу.
    Па ево чиним што немах намеру – износим на трг и једну ђинђуву тј. ум(јет)ни бисер, не из морја, него из моје уметничке радионице.
    ЈЕДАН ОД 4 ЈЕВАНЂЕЛИСТА И ЈЕДИНИ НЕЈЕВРЕЈИН МЕЂУ ЊИМА, ЛУКА, БИО ЈЕ ИЗ ЕТНОСА КОЈИ СУ У РИМСКОМ ЦАРСТВУ ЧИНИЛИ ПРЕЦИ ДАНАШЊИХ СРБА (староседеоци Тракије и Илирика).
    Да, великим словима, иако је пука хипотеза и ништа се „научно“ не може доказати.
    Али кладим се на њу и као улог стављам цео мој талант, који сам добио од Бога а који ми стоји безбедно закопан, па ћемо видети Тамо да ли је истина (не знам која је квота, Небеска Кладионица није објавила квоте на ово, али сигурно није мање од 2; немам шта да изгубим: тај један талант ионако није довољан за Живот, а са 2 се улази у вечно Алелуја!).
    Али чак и када се само запише као хипотеза, и пободе се србска крсташ-заставица изнад имена Лукиног, онда је терет доказивања да није тако на другима. А доказати да није такође није могуће.

    Име Лука апсолутно није грчко, и први Лука записан у историји је Јеванђелист Лука.
    Био је из необрезања, значи није био Јеврејин, нити прозелит.
    Дакле, није био Грк (како гласи званична верзија), ни Јеврејин, него Римљанин (грађанин римског царства, али „западне“ провенијенције, попут Константина, јер име је дериват из „латинског“ – могуће од Лукан/ус/, или од венетског лоуки, луги /свети лугови/, али то може бити чак и хеленизовано Вукан).
    Јован Златоуст и Теофилакт кажу да он није био онај Лука који је са Клеопом видео васкрслог Христа на путу за Емаус, а са којим га у предању многи идентификују (па имам право да и ја станем уз њихов биологуменон).
    Живео је у Троји (Троади, историјски трачка област и македонска колонија), где га је Павле покупио (зна се ко су били Тројанци и ко данас троји), а не у Антиохији сиријској (где званична верзија из позногрчког житија каже да је рођен).
    У Троји, где бејаше Лука, десила се главна прекретница у Павловој мисији када га је у виђењу „муж Македонац“ позвао да пређе у Македонију и помогне им, и од тог тренутка Лука постаје Павлов сапутник – тј. тачно од часа када се десио обрт: од проповеди Јудејцима (у Азији, где је Павле још „брљао“ са обрезањем, противно одлукама Апостолског сабора – ДАп 16:3), на проповед Римљанима/„Јелинима“/.
    Ново вино сипа се у мехове нове, и Лука је био тај први нови мех Духа Светог у народу римском. Павле је био винар, Македонија винарија, а Ново Вино Христос. А Срби први купци. И прве пијанице, наравно – а њих преварити и увалити им вино које није добро, то је толико немогуће да може послужити као необорив доказ србског првоверја у Небеско Вино.
    Осим тога, једино Срби познаваоци би купили тако скуп производ – који плаћаш тако што све што имаш мораш продати. Није чудо што га традиционално економични Јевреји нису купили. Још мање је чудо то што су га традиционално бекрије Срби купили – ко је још на свету осим Србина у стању да прода дедину њиву и све одмах потроши за једно вече у кафани, остављајући и последњу пару и не размишљајући шта ће му сутра деца јести? И можда најмање чудо је што су га купили Грци, стари трговци – да би га после, освојивши монопол и бренд, вешто препродавали и богатили се.
    Мисионарио је у Македонији и Далмацији, то тврди и званична верзија црквене историје.
    А ко је био, нека сам каже – Тамо, на Постројавању, где ће многи и многи и многи, „сетивши се“ да су Срби, жарко желети да стану у србски Строј. И да пију То Вино.
    П.С.
    Ако неко жели да ово погази, само нека изволи – баш ми се ових дана пријела прасетина.
    (Плиз, плиз, СтањеСтвари, немојте ово разумети као озбиљну претњу, Евс се само шали!!!)
    П.П.С.
    Начи, ако бар овај део, есејчић о Вину, винару, винарији, меху, купцима и препродавцима (није што га је Евс написао – ни он није имао то на уму док га нису зли људи испровоцирали), не заслужује да се појави на првој страни Стања Ствари да га људи виде, онда нек иде све у……С*ање Ствари!

    9
    2
  5. Срби су били чак и у Хрбатској најбројнији комунисти. А сви су знали за Јасеновац. Наравно, мешовитих бракова колико хоћеш. Тита одавно нема, али је изузетно жив колективни елементал који њега представља код свих република…светске спахије помажу у њиховом стварању програмирањем и испирањем мозгова раје…тако раја предаје колективну енергију елементалу…Кустурица Емир, **** **** **** **** ** југославије, југословен, комуниста, ***** **** *** *** нека се бави последицама својих заблуда, које он наравно не сматра заблудама па се с`тога и не бави тиме. И Херцеговина и Босна, као и Југославија, су мртворођене нације, носиоци тих мртворођенчади не могу носити Србију, колико год им удба тај посао поклањала, нигде другде до у садашње стање којем је саучесник Кустурица деценијама.

    5
    5
  6. Ништа од тога што су урадили Хрвати не би могли сами, већ су их већи од њих употребили, да сами не би прљали руке. И то што су постигли, нису постигли за себе, већ за своје господаре. А биће обрисани са лица земље, чим не буду требали – као незгодни сведоци.

    7
    2
  7. O svetom Jeronimu (St. Gerome) sam pisao zajedno sa Tetrarsima. Od njega je u stvari sve i pocelo kada je jedan stranac rekao da proucava Sv. Jeronima, koji je svojevremeno posetio Trijer gde je ovaj studirao a jedan drugi iz drustva se tu rodio I ciji je pra-pradeda igrao sah sa K. Marksom koji se takodje tu rodio. A najvaznije, tu je bila prestonica Konstantinovog oca a posle I njegova gde je izgradio prvu srpsku (legalnu) crkvu.

    On je preveo prvu bibliju na latinski koja je jos uvek u sluzbenoj upotrebi. Jedan je od 4 najveca sveca Katolicke crkve I nije izabran za papu, iako je bio najbolji kandidat, samo zbog svoje nezgodne naravi. Posto jedan od prisutnih nije verovao da je bio Srbin, ja sam mu matematicki, fazi logikom, dokazao da je minimalna verovatnoca 92.5% da je bio Srbin. Sv. Jeronim bi trebao da bude deo potvrde u [6].

    Informacija o svetom Luki je odlicna I planirana je za [5], pa nisam hteo ranije da pominjem da je I on bio Srbin. Misa Dj. je pomenuo predanje da je on izgradio jednu crkvu u Metohiji (valjda na mestu Pecke patrijarsije), a evo I ti si napisao, sto je dobro, I bice pridruzeno stavki o ‘primogenom hriscanstvu’. Cudno je da crkva ni ne pominje to predanje (barem ja nisam cuo).

    Sto se tice ove diskusije o Zelenskom, tu se slabije snalazis posto verovatno ne znas odgovor na ono tamo, vec ranije postavljeno, pitanje. Treba znati razliku izmedju Hazara, Jevreja I Judejaca I da se ne moze tek tako (npr neki Rus) konvertovati u judaizam. To je vrlo tesko I retko, cak je I Ivanka Tramp imala problem da posle udaje predje u judaizam.

    9
    3
  8. Бог НИЈЕ, не чини то сада, нити ће ИКАДА бацати коске РАЗДОРА и глођања своме стаду.
    “Институције” и слични бакрачи, неби постојали нит опстајали, брез мамаца.

  9. Па толико цветају верске и људске слободе у Украјини, Новом Израелу, како то да не може неки Рус – који је коначно схватио да је Јешу Ха-Ноцри син проститутке и римског војника – да конвертује у јудаизам?
    Како не знам (разлику између Хазара и Јевреја), само се, за сврху полемичке иронијице, правим наиван (ко француска собарица).
    А у Аушвиц нећу и не могу да се упуштам, док се Јасеновац не реши.

  10. Skoro svako zna vezu izmedju Hazara I Jevreja (cak I oni koji nisu citali Pavica) ali malo ko zna vezu izmedju Jevreja I Judejaca kao I broj zrtava. A kad bi znali (ili smeli da kazu) onda bi mnoge stvari bile mnogo jasnije ukljucujuci I sve ovo u Ukrajini Ili oko Jasenovca.

    7
    1
  11. И Јевсевије (А у Аушвиц нећу и не могу да се упуштам, док се Јасеновац не реши)…треба да знаш да и о Аушвицу постоји цела наука, под наука; – о Јасеновцу, у замецима, али је скењана апроочом (approach) Срба да како су најстари и ту све најбоље знају, дабоме – дакле ”упустити” се не може било ко коме се ћефне, већ само може неко ко је стекао научни степен из те науке,или неки cridentials… опет дакле Срби: сви о свему свакад и свакако…као народ најстарији – тако и доликује,најпролупанији од старости…да се сусретнеtе на 9 мин.са доаенима науке о Аушвицу, тражилите бисте пиш паузу, верујте ми;

    3
    4
  12. наравно – кад сам већкренуо да и ти додам: цели хабитус којем овде сведочимо CAK NEMA VEZE NI SA TEORIJOM O STARINI I LICNOJ NECIJOJ VEZANOSTI ZA NJU, већ само о комбативо полемичком рефлексу: свађалачком; дакле, овде јесте антрополошки у питању један доста стар (али не најстарији) ген, да га тако назовем – мада су гени с*ање (читајте Флоровскога, ако икога), већ рефлекс, динаркога ега, који је петстотињак година, и мање стар: који се састоји у једној ендемичној врсти антрополошкој егоизма и индивидуалзима. Због тог Срби нису дали ни једног Христа ради канонизовног јуродивога, основна карактеристика срба је – сујета, осећање погледа, и шта ће рећи други; брука и част, како каже један од најинтелигентнијих Срба данањице, Ћирјаковић….далеко сте ви од старине, братијо, ако не узмете у обзир Ћирјаковића и људе који су заиста провели деценије путујући по истински старим континентинама. Аман – Европа је најмлађи континент! Грци – су parvenuses / новодошљаци…не разумемм уоште како се неке елементарне ствари не знају…били су ђикани дивљаци са севера и новаци, у односу на Крићани, микејску цивилизацију; која је можда стара колико и Винчанска – али док је Винча изградила скулптуре дебељушашксихст безглавих жена, Микенска је изумула две трећине утилитија које користимо ми до данас; по попу и тропар – некад старост ништа не значи;

    2
    5

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading