Зоран Радовановић: Иако су симптоми благи и корона тест негативан – неопходна изолација минимум пет дана

Код многих заражених је клиничка слика блажа од грипа и личи на обичан назеб, иако то није, рекао епидемиолог у пензији

Зоран Радовановић (Фото: N1)

Благо повишена температура, бол и гребање у грлу, кијавица, кашаљ, неки су од симптома подваријанте омикрон соја корона вируса који тренутно хара Србијом. Ипак, епидемиолози упозоравају да највећи број оболелих нема ниједан од наведених симптома, тако да и не знају да су заражени, а инфективни су и опасни по околину, посебно по старије грађане.

Кашаљ, свраб у носу или благи бол у грлу, прве су назнаке за одлазак у ковид амбуланту и тест на корона вирус.

„Тренутно је ситуација таква да код већине заражених ковидом-19 уопште нема симптома. Када се јаве први знаци вируса, углавном су благи и често их ни тест не детектује, односно буде негативан, а пацијент је заправо позитиван на ковид. Код многих заражених је клиничка слика блажа од грипа и личи на обичан назеб, иако то није. Јавља се благо повишена температура, гушобоља која траје дан или два, а то су све минимални симптоми на које многи не обраћају пажњу”, објашњава за Нова.рс епидемиолог Зоран Радовановић.

Šekler: Maske i vakcine štite, ohrabruje manji broj hospitalizovanih i umrlih

Иако су симптоми благи, тест негативан, изолација је неопходна, минимум пет дана.

„Пет дана изолација плус још пет дана обавезна маска на лицу. Није добро преносити другима ни назеб, тако да чак и ако је тест на ковид негативан, а особа има симптоме који указују на прехладу, треба да се изолује. Најважније је да сада сви пазимо једни на друге, да се што мање људи заражава. Кад се јаве први и благи симптоми, треба отићи у ковид амбуланту и урадити тест, чисто ради провере. Међутим, као што сам већ навео, без обзира на тест, треба се изоловати макар пет дана, да не би ширили бациле међу ближњима” саветује он.

Наслов и опрема: Стање ствари

(N1, 25. 7. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Aaa, to je onaj sto je rekao da osiromaseni uranijum nije stetan.
    Ko je do tada imao neke sumnje u doticnog…

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading