Писмо хрватских бискупа патријарху Порфирију: На основу чега сте прибројали светима децу из „прихватилишта“ у Јастребарском и Сиску

Ако се питањима збрињавања деце у прихватилиштима у Јастребарском и Сиску приступа некритички вређа се достојанство понајпре жртава, али и оних који чинили добра дела

Деца заточеници логора Јастребарско (Фото: Танјуг)

 

Бискупи Загребачке црквене покрајине упутили су скандалозно писмо патријарху Српске православне цркве Порфирију које преносимо у целости.

Ваша Светости!

1. Када је на мрежама „Горњокарловачке епархије“ објављена „Молба Светом Архијерејском Синоду“ (датираног од 15. маја 2021) да се „Комисији Светога Архијерејског Сабора за канонизацију нових светих“ достави предлог „да се уврсти празник Светих новомученика – младенаца Јастребарских, који би ушли у Хеортологион и Календар светих“, прочитали смо ту „Молбу“ и посебно њој приложене материјале те остали увелико изненађени, али још мислећи да бројне ту изнесене неистине не могу бити темељ да Архијерејски сабор приступи предложеному чину.

Ипак, из саопштења „Светога архијерејског сабора Српске православне цркве“ од 23. маја 2022. године сазнали смо да су на свом редовном заседању, одржаном у Сремским Карловцима и Београду од 15. до 21. маја 2022, саборски оци прибројили свецима, међу осталим, и „свету децу мученике, јастребарске и сисачке, с датумом спомена 13. маја/26. августа“.

Због тога смо се осетили и позванима и дужнима написати ово писмо, с дубоким поштовањем према патњама људи који су у својој најранијој животној доби морали трпети последице окрутности ратних збивања.

Сабор СПЦ: Изабрана два епископа, деца мученици јастребарски и сисачки прибројани Диптиху светих

Нико нема право превидети бол те деце која су била усамљена, било због губитка родитеља, било због напуштености, остајући приморана живети као сирочад. Једнако тако нико нема право превидети или обесценити пожртвованост људи који су се бринули за њих, борећи се за њихов живот и здравље до крајњих граница својих могућности, исказујући им људскост уз немала одрицања и прихватајући их у своје животе, домове и породице. Нико нема право ни данас повредити њихово достојанство или истину о њихову животном путу, па и страдањима. Коначно, нико нема право прекрити, својим уским интересима или покушајима, да се трагедија деце искористи као средство за неке циљеве који су далеко од било какве забринутости према деци и заузетости за праведност.

С једне стране, дакле, знамо да не смемо ћутати о истини и да треба да дамо глас свима којима је глас одузет или се довољно не чује, а с друге стране нам је жао што уопште морамо иступати на овај начин. Истовремено смо сигурни да ће сваки добронамеран човек, отворен истини, препознати нашу искрену накану тежње за добром.

2. Будући да нам нису доступна образложења те одлуке, из којих бисмо могли разазнати на чему се све темељи “прибрајање свецима” деце која су се током Другога светскога рата налазила у дечјим прихватилиштима у Јастребарском и Сиску, остаје нам закључак да се очигледно одговор на то питање може пронаћи понајпре у самој “Молби” за канонизацију и у споменутим материјалима који су јој приложени.

Тако епископ горњокарловачки господин Герасим у својој “Молби” пише да Епархија горњокарловачка дуже време ради на прикупљању података, али износи и тврдњу са закључком да се радило “о страшним и незапамћеним мучењима недужне деце у логору Јастребарски (сиц!) који је био формиран за време Другог светског рата”.

Списак убијене и уморене деце на територији НДХ – 74.580 пописаних именом и презименом

Осим тога, пише да је “логор био под управом часних сестара конгрегације Светог Винка Паулског” те је тиме директно одговорност за умирање (јасно оквалификовано као усмрћивање) деце приписана и редовницама. У “Молби” се користи синтагма “приложена сведочанства и историјске чињенице”, премда је произишло да та сведочења, с гледишта веродостојности, немају готово никакву вредност, а оно што се назива “историјским чињеницама” с њима су заправо у дубоком нескладу.

Спомињу се архивски документи и бројне научне студије знаменитих историчара које наводно поткрепљују тврдњу да су та деца страдала “само зато што су православне вере”, премда нису наведене назнаке на које се документе, научне радове и историчаре то односи.

3. У прилозима „Молби“, у којима су садржана лако оспорива сведочанства и прикази рада прихватилишта, на четрдесетак се места спомињу часне сестре. Не улазећи у изнесене непрецизности о томе којој су редовничкој заједници одређене сестре припадале, ни у нетачности навођења њихових имена, упадно је да за њих нема лепих речи, него су клеветнички приказане као бешћутне и себичне, штавише – као особе које су деци ускраћивале храну, одећу, обућу, постељину; мучиле их испитивањима, шибале и тукле, терале да певају усташке песме, суделовале у убиствима, па чак и убијале децу те их мртву гурале у претрпане мртвачке сандуке.

Такве се клевете односе поглавито на сестру Пулхерију (Барта), управницу прихватилишта у Јастребарском, сестру Божимиру Хоић, сестру Грациозу (Иваншек), те на сестре навођене именима Бернардета и Лауренција. Споменуте су и неке друге сестре којима, како пише, „презимена нису позната“. Тако се спомиње с. Валдемара (вероватно с. Алдемара Кошчак), затим Винфрид, односно с. Винфрида Шушак, с. Викторија, презимена Кукенбергер, те сестре с наводним именима: Флоријана, Арцоса, Гауденције (sic!).

Милош Милојевић: Трибина „Геноцид у НДХ и страхота дечјих логора“

Свакако треба да има на уму да је реч о образованим особама које су посветиле свој живот Богу и људима у потреби (што је каризма сестара милосрдница), које су дошле у радно и животно исцрпљујуће услове те су, успркос томе, с љубављу и поштовањем часно вршиле дело хришћанске љубави.

На неколико је места у попратним материјалима споменут и надбискуп Алојзије Степинац, и то с тенденциозним описима и негативним призвуцима у тумачењима, као да је и он био учесник неких злодела која су, наводно, почињена у тим прихватилиштима.

Пре четрдесет и седам година надбискуп Фрањо Кухарић (27. септембра 1975, у Цркви сестара милосрдница у Загребу) осврнуо се на тешке оптужбе и оповргнуо клевете које су се тада, очигледно интензивније, истицале у јавности против часних сестара које су деловале у прихватилиштима деце у Јастребарском. Он истиче чињеницу да након рата ниједна часна сестра није позвана на суд нити суђена због свога деловања. Штавише, тада су – кад је надбискуп о томе говорио – неке још биле живе и примале пензију за тај свој рад у служби. Да су учиниле то што им се и данас жели приписати, сигурно би се с њима друкчије поступало. Њима је дата могућност да и након рата делују у том прихватилишту, уз услов да не носе редовничку одећу, на шта оне нису пристале. Надбискуп Кухарић напомиње да су деци медицинску негу пружали лекари који су били „познати по свом уверењу, међу којима је био и Жидов и Србин“.

Сматрамо потребним, дужим наводом, изнети његове речи од пре готово педесет година: „На изречене клевете могли бисмо ћутати. Али кад се ради о неистинама које одјекују далеко и дуго, онда морамо следити Исусов пример кад је војнику који га је ударио рекао: ‘Ако сам криво рекао, докажи да је криво! Ако ли право, зашто ме удараш‘ (Ив 18, 23).“

Душан Јеринић: Страдање деце у логору Јастребарско

Надбискуп Кухарић надаље каже: „У Јастребарском се кани трајно скупљати у будућности млади из свих република. Сваке године имала би им се понављати иста прича о злочинима часних сестара. […] Сваке године нове и нове генерације младих морале би бити отроване мржњом на том гробу. Питамо се: према коме? Према часним сестрама. Али не само према њима! Та мржња би се из тих младих срца нужно ширила и на Католичку цркву! […] Ми гледамо опасност да би се таквим тврдњама могла у младим душама распаљивати и национална мржња. […] Ово нисам рекао зато да било према коме пробудим било какву мржњу. Мржња је проклетство, њу треба гасити. Рекао сам то зато да се такве клевете више не би понављале и да би тако било мање мржње, више истине, више праведности и више љубави“ (Глас Концила од 12. октобра 1975, бр. 21, стр. 3).

4. Гледајући целину тадашњих догађања, посебно је болно данас видети удруживање идеолошке пропаганде из времена југословенског комунистичког тоталитаризма по којој су лекари, медицинско особље, а понајвише часне сестре, као и многи доброчинитељи и удомитељи који су улагали своје снаге и знање, који су се жртвовали у спасавању деце у прихватилиштима у Сиску и Јастребарском, приказани као најгори злочинци. Наиме, ако су та деца проглашена мученицима, морају постојати и мучитељи, а из приложенога се подразумева да су то управо наведени људи који су истински заслужни да је пуно збринуте деце у изузетно тешким околностима преживело.

Уместо да се истичу њихова дела милосрђа, понегде с ознакама истинске светости, и да им будемо захвални за њихове примере, на њихова се имена и дела поновно ставља терет монструозних оптужаба и кривице.

Познато је да су деца, која су 1942. смештена у прихватилишта, била напуштена сирочад, готово гола, изгладнела и оболела од заразних болести, те им је у таквом тешком стању пружена медицинска и свака друга помоћ која је била могућа у тим ратним неприликама.

Требало би бити само по себи разумљиво да податке о великој смртности деце треба сместити у контекст ондашње смртности генерално и у конкретне услове.

Никола Видовић, командант који је ослободио дјечији логор Јастребарско

С једне стране, постоје дивна сведочанства о великој бризи и заузетости становника Хрватске, а посебно католика, који су хранили ту децу и који су усвојили на хиљаде ратне сирочади показујући тако велику кршћанску љубав према онима који су били у потреби. С друге стране – уз сва настојања усмерена да се докаже супротно – не постоје ни документи ни искази на суђењима после Другога светскога рата да је и једно то дете сироче било убијено или мучено. Заиста, није ли чудно да ниједној од часних сестара, које су наводно починиле застрашујуће злочине, није нађена никаква кривица нити је која суђена и осуђена у послератним процесима, за које знамо каквом су „објективношћу и правдом“ вођени? Занимљиво је и то да се не спомињу поступци партизана и њихова деловања, због којих су деца трпела, како пре доласка у прихватилишта, тако и током њихова боравка у прихватилишту и након рата. Истински би допринос био осветлити све видике преживљавања и живота страдалника, као и улоге установа и физичких лица током Другога светскога рата и након њега.

Годишњица ослобађања деце из усташког логора Јастребарско

Католичка црква, на челу с надбискупом Алојзијем Степинцем, учинила је – посебно деловањем „Каритаса Загребачке надбискупије“ – узорна дела љубави према ближњима бринући се за ту децу, при чему су пожртвовност за децу у Јастребарском и Сиску манифестовали посебно католички свештеници и посебно часне сестре, тако да су се неке – негујући болесне – заразиле, а једна је од њих због тога и умрла.

5. Иако смо сигурни да Вам је познато пуно вредних научних радова и прилога, у којима се – методом историјских наука – покушава допрети до што тачнијих података, те до још појединости о збрињавању тзв. „козарачке деце“ и о прихватилиштима у Сиску и Јастребарском, наводимо барем неколико доприноса помоћу којих се о томе може лако разлучити истина од неистине, што већа објективност од злонамерних памфлета.

Понајпре би требало узети у руке рукопис Нарцисе Ленгел-Кризман „Спашавање дјеце“. Вредност је у томе што је ауторка историчарка комунистичке и пројугословенске провенијенције, те њено писање може додатно помоћи при расуђивању које бежи од пристраности и узима у обзир различитост извора.

Божо Видачковић: У дечјем логору у Сиску су нам давали хлеб са туцаним стаклом

Гледајући објављене прилоге унатраг тридесет и пет година, вредно је прочитати шта пише Словенац, католички свештеник, лазарист Станко Жакељ, а шта је објављено у недељнику Гласу Концила (у бројевима 7-13) од 15. фебруара до 29. марта 1987.

Надаље, свакако се не би смело занемарити дело Ћирила Петешића Дјечји дом Јастребарско, Загреб, 1990. У њему се, између осталог, могу наћи драгоцене изјаве и сведочанства др Бранка Драгишића, лекара у прихватилишту, педијатра, професора Медицинскога факултета у Загребу, сина православнога свештеника.

Сигурно да пуно светла долази и из Дневника Диане Будисављевић, Загреб, 2003, као и из дјела Наташе Матаушић „Диана Будисављевић, прешућена хероина Другог светског рата“, Загреб, 2020.

Наташа Матаушић: У Сиску био прави усташки дјечји логор

Јурај Батеља у свом је приказу: Блажени Алојзије Степинац и град Јастребарско, Загреб, 2008. (у III делу: Блажени Алојзије Степинац у Дому ратне сирочади у Јастребарском, стр. 69-120) сажето изнео податке за увид у разна питања повезана с прихватилиштима, с нагласком на деловању надбискупа Степинца.

Посебну пажњу завређује прошле године објављен рад: Игор Вукић – Илија Кузман, Неке спознаје о збрињавању и здравственој скрби дјеце с Козаре у прихватилиштима 1942. године, у: ПИЛАР – Часопис за друштвене и хуманистичке студије, 16 (2021) бр. 31, стр. 67-102. У њему је значајно оно што о медицинском аспекту лечења и бриге у прихватилиштима у Сиску и Јастребарском те у домовима у Загребу, у облику објашњења и закључака пише проф. емерит. Илија Кузман, специјалиста инфектолог с Медицинскога факултета Свеучилишта у Загребу и Академије медицинских наука Хрватске.

Билборд на улазу у Јастребарско (Извор: Твитер)

Дакле, сматрамо да садржај и тих неколико назначених приноса показује да је довољно тога прикупљено, објављено и доступно, те нас позива да отворена ума и срца у нечем што је прозвано злочином и мучењем видимо изузетну бригу и посвећеност спасавању деце.

6. Због свега тога остајемо у неверици и у тузи јер имамо утисак да је „Свети архијерејски сабор СПЦ-а“ у овом питању очигледно прихватио реторику и комунистичку пропаганду која је препуна неистина и манипулација, где се недужнима покушава подметнути кривица за наводна мучења и убијања деце која су у хиљадама, управо љубављу и бригом хрватских католика, спасена од смрти и преживела тешке ратне прилике.

Уз неверицу и жалост, без икакве намере задирања у критеријуме за канонизацију других Цркава, изражавамо своју дубоку забринутост ако се одлука темељи на неистинитим чињеницама. Наиме, такав чин може озбиљно нарушавати међусобно разумевање и заједничко служење Истини између Загребачке црквене покрајине и челништва Српске православне цркве. Дубоко жалимо за умрлом децом, а та се бол повећава када се њихова страдања покушавају искористити на најгрубљи начин.

Сматрамо неизоставним, а са том намером и молимо, да се у погледу недовољно осветљених тема из прошлости односа Хрвата и Срба, католика и православних, одбаце свака суђења преузимања и продужавања неистина промовисаних у комунизму, као и њихово прилагођавање неким садашњим идеолошким и политичким циљевима који су супротни Христову јеванђељу и ширењу небескога краљевства.

Дајана Петровић: Анђели из Јастребарског

Ако се вишесложним питањима збрињавања деце у прихватилиштима у Јастребарском и Сиску приступа некритички, без утемељења на историјским чињеницама и истини, посредно се вређа достојанство понајпре жртава, али и оних који су понижени, због тога што су – што је посве апсурдно – чинили добра дела. Изнесене клевете дају расти стаблу које може уродити само злим плодовима све већега удаљавања између католичких и православних верника, уместо прочишћавања и приближавања снагом Божјега Духа, Духа истине којега је небески Отац, по нашем Спаситељу, даровао својој Цркви.

Молећи Господина да нас чува у љубави, пуни наде да пишемо срцу отвореному Истини, у Господину Вас поздрављамо.

Загреб, 25. јула 2022, на благдан Св. Јакова, апостола

Бискупи Загребачке црквене покрајине:

Кардинал Јосип Бозанић, надбискуп метрополит загребачки, в. р.
Владо Кошић, бискуп сисачки, в. р.
Вјекослав Хузјак, бискуп бјеловарско-крижевачки, в. р.
Боже Радош, бискуп вараждински, в. р.
Милан Стипић, владика крижевачки, в. р.
Иван Шашко, помоћни бискуп загребачки, в. р. и
Мијо Горски, помоћни бискуп загребачки, в. р.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Вечерње новости, 25. 7. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

14 replies

  1. Чуди ме само да у допису нису навели да су у логорима била у ствари хрватска деца која су тамо сакривана од великосрпских хегемониста који су били у „одмаралиштима” , а хтели су да поједу ту хрватску децу . Пародија из хрватске никад доста . По реакцији г . Перића ако уследи ових недеља , сазнаћемо да ли је допис спонтан или је дошао на „ препоруку” из Србије .

    36
    2
  2. Бискуп Дурић није се потписао, он је лично однео писмо господину Перићу. Дирљива је и поп(рок)уларна јавна љубав преточена у екуменистичко слово. Позвати папу франциска на параду поноса и под заставом дугиних боја дати аутокефалност хрватској православној цркви која ће несугласје око календара светих и новомученика преточити у сагласје љубави, мира, толеранције и равноправности…

    28
    2
  3. Његошева, а народна, каже „Нико крупно ка Турчин не лаже“.

    Његош, огледало истине.

    Али ево, дочекасмо време у коме ни народ ни Владика Раде не говоре право.

    Време када бискупи Турке претекоше.

    Превазишли Турке у лажи као што усташе постидеше дахије у зулум-злочину.

    Опет, у (славној) народној, Старац Фочо пророкује „Друмови ће пожељет Турака, а Турака нигдје бити неће“.

    И погоди Старац, јер велики Вожд наш Црни Ђорђије ослободи Србију „од турског ува“, али авај и авај, Србија опет паде у ропство.

    Ропство и терор (усташе, комунисти, НАТО) и од турског горе.

    Толико горе и црње да ће се Србље друмовима придружити — у жалу за Турцима.

    Написано као подсетник онима којима је „руска губернија“ (лажна) ноћна мора.

    25
    3
  4. А та љубав са Загребом деловање бајно…

    18
  5. Nije cudno da nam se ovo dogadja kada imamo ovakav stav prema sopstvenoj istoriji. I to kada jos imamo zive svedoke genocida nad srpskim narodom. Slicno se desava I kada Siptari prisvajaju nase crkve I srpsku kulturnu bastinu. Kada bismo se mi brinuli o svojoj istoriji I redovno obelezavali tragicne datume ne bismo dosli u situaciju da se oni, koji su izvrsili genocid, predstavljaju kao zrtve. Nije ovo pismo upuceno nama vec svetskoj javnosti. Njihova ucestala pisma ili prisvajanja I nas mlak ili nikakav odgovor stvaraju situaciju da je dominantno misljenje u svetu da postoji neko neslaganje oko necega, da obe strane ravnopravno imaju neke svoje argumente I percepcija je da je istina negde u sredini. To je njima dovoljno za prvo vreme a kasnije ce jos upornije zastupati da je cela istina na njihovoj strani.

    Nedavno je jedan citalac napisao da su SANU istoricari nekada objavili pismo na nekom opskurnom Internet sajtu da se ne slazu sa Tudjmanovim brojevima kada je Jasenovac u pitanju. Neverovatno je da neko misli da je to dovoljno. I taj je cak dobio podrsku za svoj stav da u ovom slucaju nije vazan generalni pristup nasoj istoriji. Vec znamo da su oni koji ne nauce nista od svoje istorije osudjeni da im se ona ponovi. To je bio slucaj sa 90-im, a pitanje je da li smo I tada nesto naucili. Takodje smo imali primer srusenog spomenika poklanoj srpskoj deci kod Ohrida koji ni posle 80 godina nije obnovljen pa je I sam dogadjaj zaboravljen I verovatno ostao nepoznat za 99% citalaca. Slicno je I sa verovatno najvecim otkricem u srpskoj istoriji do sada da su Srbi bili starosedeoci Balkana.

    Kakva je reakcija nasih istoricara I nase naucne javnosti? Jos uvek ne vidim da se iko javio. Broj onih koji pljuju po sopstvenoj istoriji je veci nego 4-5 minusa koje obicno dobijam kada to pomenem. Neki cute ne samo zato sto vise ne mogu da se pozivaju na prethodnu, zvanicnu, moronsku verziju, niti imaju neku svoju makar lunaticku, vec zele da se ne dize prasine oko toga, da se sve stisa i sto pre vrati na staro stanje. U tome su sa piscima onog pisma, ne samo autosovinsiticki drugosrbijanci vec I neki koji sebe smatraju patriotama, sa zajednickim ciljem rusenja srpske istorije.

    29
    2
  6. Za sve smo sami krivi. Zašto smo pristali na ćutanje nakon rata? Zašto smo dozvolili da žrtve ostanu bezimene i prećutane, zog „bratstva i jedinstva“ sa krvnicima?
    Ko nas je tome naučio, grdno je pogrešio.
    Nacizam se pritajio a mi kao slepci hodamoi sve ove decenije, i hrlimo u nacističku uniju!
    Da imamo SRPSKU akademiju ovo ne bi bilo prećutano, a ovako, pacifikuju nas i navikavaju na nove predaje i izdaje. Dokle ćemo tako?

    16
    3
  7. Каква невиђена дрскост и безобразлук у извртању истине! Како вас бре, Хрвати, није срамота! Стидите се до бесконачности…

    16
    1
  8. Наставак филма … једна од безброј епизода:
    Пуковник Невен Пендељ, официр Хрватске војске, повратио стан у Београду и скупо продао.
    Живила ЈНА! Живио друг Тито!

    12
    1
  9. Само што су цитирали Игора Вукића, ту су одмах обелоданилил своју намеру.

    Игор Вукић је син Србина, који је био у Јасеновцу. Но то не спречава Игора да се изјашњава као ”Хрват православац” и да заступа тезу да је Јасеновац био сабирни логор а ”никако логор смрти”.

    У случају да нисте пре чули за Игора, он то није изјавио само негде, него је тај његов наступ са том тезом пласирао њега у јавност. Он је чест гост на разним емисијама поводом ове теме.

    14
  10. CRNO NA BELO.

    U svesci Krvatskog Katoličkog Grobara FRANJE ILOVARA, iz logora za Srpsku dečicu JASTREBARSKO u NDH1 a koja se čuva u Muzeju Republike Srpske na Mrakovici stoji ZAPISANO:

    Danas sam ( 22.07.1942 godine ) primio na račun kopanja grobova 10.000 ( tisuća kuna NDH1) za
    100 ” KOMADA DJECE ” pokopane.

    U jednu ” KIŠTRU “( sanduk ) stavljao sam 8 do 10 djece.

    CRNO NA BELO.

    10
  11. Поздрављам ОВО ПИСМО хрватских бискупа !
    И захваљујем им. Из више разлога :

    Злочини НДХ су били дуго прећуткивани . Нарочито у Хрватској, где су кадкад били и негирани. О њима треба говорити. ОВО ПИСМО доприноси да се о њима чује.

    У ОВОМ ПИСМУ хрватски бискупи износе нове или непознате чињенице и моле СПЦ да их узме у обзир пре доношења одлуке о канонизовању деце. Врло је важно чути обе стране, све чињенице и све аргументе.

    ОВО ПИСМО представља дијалог између две сестре исте хришћанске цркве. Уместо да буде поздрављено, изазвало је бројне неумесне коментаре и изузетно безобразне реакције српских и хрватских званичника (на пр Вулина и Милановића).

    2
    17
  12. ,, Не пада снег да покрије брег, него да свака звер покаже свој траг.,, Овде мени нису јасни (ни блиски) коментари,, талибана,, који криве нашег Патријарха што и даље живи Христом и неће да се понаша као звер.

    1
    9
  13. Прођоше дани , Црква још мудро ћути уместо истог момента да им запуши уста . Међутим , Патријарх наводно Православни , слави рођендане ( уместо да саветује народ да греши слављењем личних рођендана ) , па барем он би требао знати чији се дани рођења славе , затим прима разне рокете , хипике у покушају , дозвољава Хабјановићки да буде црквени кум поред живог мужа , пискара по интернету , смушено и немуштим , политичким језиком нешто алудира на септембарску содомитску прославу , прерачунавајући се да ли да јој се придружи и тиме „спасе хиљаде Божијих чељади ” који ето неупућени кренуше тим путем који је по њему легитиман , али можда малкице непожељан …. Громогласно је и ћутање наше „ црквене ризнице свезнања ” . Жмури док све не прође , ипак је лакше тако него замерати се Вучкету …..

    9
    1
  14. Обзиром да се ОВО ПИСМО односи на страдање српске деце у НДХ, треба поменути загребачку грађанку Диану Будисављевић.

    У Републици Српској она није заборављена. У спомен-парку у Градишки, изграђена је градска чесма посвећена хероини која је из логора НДХ спасла око 12 000 деце из поткозарског краја. Пројекат чесме је реализовао Завичајни музеј Градишка и Актив жена. На чесми је постављен бронзани медаљон са ликом Диане, рад вајара Младена Стајчића.

    Ни у Аустрији није заборављена. На њеној родној кући у Инсбруку, прошле године је постављена спомен-плоча са натписом :

    „Диана Будисављевић из Инсбрука, уз подршку других помагача, спасила је неколико хиљада претежно српске дјеце из концентрационих логора фашистичког усташког режима у некадашњој Независној Држави Хрватској.Тек годинама након њене смрти, у њеном родном граду, Дианин хуманитарни ангажман постаје познат. Oвом плочом на кући њених родитеља, град Инсбрук одаје почаст овој храброј жени“.

    Споменик Диани је предвиђен и у Београду, на Савском кеју. Још увек није постављен.

    1
    8

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading