Сергеј Лавров: Циљеви Русије се променили, нису више ограничени само на Донбас

Сада је друга географија. То уопште више нису само ДНР и ЛНР, него и Херсонска област, Запорошка област и низ других територија, а тај процес се наставља, рекао руски министар спољних послова

Сергеј Лавров (Фото: Ројтерс)

Задаци специјалне војне операције Русије у Украјини су се променили и више није реч само о Луганској и Доњецкој Народној Републици. Један од разлога за то су испоруке Кијеву америчких вишецевних ракетних бацача „химарс“, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„Када је реч о специјалној војној операцији и њеним географским координатама, председник (Русије) је рекао врло јасно, како сте га и цитирали – денацификација, демилитаризација у том смислу да не буде никаквих претњи нашој безбедности, војних претњи с територије Украјине. Тај задатак остаје…

Када је у Истанбулу био састанак преговарача, тамо је била једна географија, и наша спремност да прихватимо украјински предлог се заснивала на тој географији, на географији с краја марта 2022. године“, рекао је Лавров у интервјуу за Спутњик и РТ.

„Сада је друга географија. То уопште више нису само ДНР и ЛНР, него и Херсонска област, Запорошка област и низ других територија, а тај процес се наставља, при чему се наставља доследно и упорно“, рекао је руски министар.

Фото: Факти

„Не можемо да допустимо да на том делу Украјине, коју ће контролисати Зеленски или неко ко га замени, буде оружје које ће представљати директну претњу нашој територији и територији оних република које су прогласиле независност, оних који желе своју будућност да одреде самостално“, рекао је Лавров.

Он је поновио да је специјална операција била неизбежна.

Лавров је још истакао да је, према његовом мишљењу, специјална операција била неизбежна и да је много година без одговора било остављено питање становништва Донбаса, као и докле ће трајати ругање Кијева здравом разуму.

„Што се тиче осећања које се јавило, оно што сам осетио кад је већ све било објављено је – неизбежност. Не радост“, истакао је он.

Руска војска добила задатак да избије на линију: Харков-Запорожје-Николајев-Одеса-Придњестровље

„Зато што дуги низ година нисмо могли да одговоримо на питања не само људи из Донбаса, него и многих наших грађана, докле се може дозволити ругање здравом разуму, народу, резолуцији Савета безбедности и свему што је било повезано са тим и што је дрско саботирано“, објаснио је Лавров.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 20. 7. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. “Товариш” Лавров не престаје да прича глупости и мења циљеве “спец. војне операције” у ходу. Првобитно је било: ослобађање ЛНР ДНР, денацификација и пацификација. Значи, са ослобађањем ове две републике, одн. области, дошло би до денацификације и пацификације целе Украјине. Чиста бесмислица. Сада се тврди да би могли да стигну и до пољске границе, и то да би спречили да их гађају далекометним ракетама.При том не каже да им нису уништили темељито саобраћајну инфраструктуру. Нпр. мостови на Дњепру нису порушени. Скоро су били снимци како Укри сербез терају железницом тенкове преко једног таквог моста. Опет претње и то празне. А са којим би то снагама Русија могла то да уради? Баш сам заинтересован да ми неко објасни. Укри имају константно 2-2,5 пута више људства, а сада је пристигло и још ће пристизати модерно западно и далекометно оружје. Русија не сме да ангажује резервни састав, а овај рат је открио и да нема довољно модерних авиона и “беспилотника.”. А имали су 50 млрд. долара за ЗОИ у Сочију, најскупље до тада. Док су се игре играле, запад је задао завршни ударац у отимању Украјине, преко “Мајдана”.
    Руска елита одавно мисли само на себе, а и тако не ради у своју корист. Деценије неодговорног и расипничког понашања, необољшевицима стижу на наплату.За оне који би да добију објективне и брзе информације са ратишта, пратите Телеграм канал Игора Ивановича Стрелкова.

    1
    2

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading