Мило Ђукановић: Обавеза председника да дигне глас против насилничке СПЦ

Нисмо у српској провинцији него у грађанској и европској Црној Гори, са хиљадугодишњом државном историјом, чије је важне странице исписала Аутокефална православна Митрополија у Књажевини Црној Гори-Црногорска црква, наводи Ђукановић

Мило Ђукановић (Извор: Снимак екрана/РТЦГ)

ПОДГОРИЦА – Председник Црне Горе Мило Ђукановић изјавио је данас, поводом реаговања Митрополије црногорско-приморске СПЦ на његов интервју за РТЦГ, да има обавезу као председник да говори против оних који, како каже, тврде да је Црна Гора исто што и Шумадија и да дигне глас „против насилничке праксе цркве Србије“.

Митрополија је у среду оштро критиковала наступ Ђукановића на јавном сервису у коме је Ђукановић рекао да нема сумње да ће СПЦ бити инволвирана у политички живот и подсетио да је Европски парламент ове године усвојио резолуцију у којој спомиње СПЦ као промотера Русије у региону и поручила да не могу да прећуте његове исказе „надојене нетрпељивошћу и лажима“.

Тим пре што се, навели су из Митрополије, ради о политичару који на разне начине утиче на животе и опредељења одређеног броја грађана и о институцији која треба да буде гарант чувања демократских стандарда.

Митрополија црногорско-приморска: Не можемо да прећутимо исказе предсједника Ђукановића надојене нетрпељивошћу и лажима

Председник Црне Горе у данашњем саопштењу одговара да „Уставотворци” из Митрополије црногорско-приморске, како каже, нису убедљивије могли да потврде његове оцене о бесправном, вансистемском, демократском и мултиверском друштву непримереном односу цркве Србије и последње две Владе Црне Горе од августа 2020. године.

Поручио је да је обавеза председника државе, да говори о сваком ко покушава да негира државни, национални, културни и верски идентитет државе на чијем се челу налази.

„Да говори против оних који тврде да је Црна Гора исто што и Шумадија, да су Црногорци комунистички накот и копилад, да у данашњој, дакле грађанској Црној Гори Срби живе лошије него у Павелићевој НДХ, те да је цркви Србије у Црној Гори данас теже него под Османлијама“ да, како је навео, „дигне глас против насилничке праксе цркве Србије да злоупотребом државног апарата силе брутално руши најсветије вредности друштва“ и „освајачки, хеликоптерима Војске Југославије гази вишевековни међуетнички склад на Румији и хеликоптерима ‘жалосне’ Владе Црне Горе гази достојанство и понос Цетиња и Црногораца.

Председник, како каже треба предано да ради и против свих који покушавају да украду историју Црне Горе тако што ће наводно уз свесрдну помоћ две последње Владе Црне Горе и њихових фалсификата – Закона о слободи вероисповести и тзв. Темељног уговора данас отети културно, историјско и сакрално наслеђе Црне Горе.

О. Дарко Ђого за ИН4С: Изјава никада образованог ђилкоша за искључење из политичког живота нормалног друштва

Ђукановић се позива и на то да је обавеза председника да ради против оних који како тврди за свеце проглашавају „зликовце и кољаче невиних жена и деце-Мацу Вукојичића и Слободана Шиљка“ и каже да и данас Црна Гора већину православних свештеника увози оптужујући СПЦ да су њихове препоруке за богослужење „претходна искуства из БИА, 63. падобранске дивизије или неке n-те геноцидне, из ратова 90-их“.

Ђукановић наставља даље са оптужбама тврдећи су они националистичким залуђивањем „несрећни народ протерали са вековних огњишта из разних крајева бивше домовине, а да, након што су незаслужено уточиште нашли под мантијом цркве Србије у Црној Гори, сада тим истим „отровом трују и смерни народ грађанске Црне Горе“.

„Неће моћи“, поручује и наводи да нису у српској провинцији него у грађанској и европској Црној Гори, са хиљадугодишњом државном историјом, чије је важне странице исписала Аутокефална православна Митрополија у Књажевини Црној Гори-Црногорска црква“.

Уз саопштење Ђукановића приложене су фотографије свештеника, међу њима и фотографије епископа СПЦ снимљене током 90-их.

(Танјуг, 14. 7. 2022)

Погледајте још

Изглед ове вести на сајту листа Danas

Извор: Снимак екрана

 



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. ‘ајде мило, мојне да си сиса, дај твоју листу “ клати се и ваљај “ песама, испрси се пред Перићем да је монтенегро уживо видео и чуо џегера, водите љубав популарним песмама, а не рат речима. Ионако су ти дали православну цркву црне горе, а ти хејтујеш и мрачиш… Проваљен си, ето тебе на служби у црногорској цркви, певаћеш тропар од џегера – “ симпати фор д девил“ и кондак “ … на мојој страни „. Шиптар дритан, рок критичар Перић,сумаседши вучић, сви имају и деле исту “ задовољштину „. И твоја је, нашто бедак како немаш “ сатифацију “ ?

    5
    2

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading