Бивши јапански премијер Шинзо Абе преминуо након атентата

Абе је био један од најутицајнијих јапанских политичара у модерно доба и први јапански премијер који је посетио Србију после више од 30 година

Шинзо Абе (Фото: Википедија)

Бивши јапански премијер Шинзо Абе преминуо након напада у Нари, преноси Ројтерс позивајући се на јапанску државну ТВ НХК.

Бивши јапански премијер Шинзо Абе (67) погођен је из ватреног оружја у груди и врат током говора у предизборној кампањи, у граду Нара, саопштио је портпарол владе, а јавни сервис НХК је известио да га је нападач упуцао с леђа.

Нападач је ухапшен одмах након пуцњаве и није ни покушавао да побегне, а НХК преноси да му је полиција запленила оружје и идентификовала га.

Чули су се пуцњи и видео се мањи облак дима у тренутку када је Абе држао говор за недељне изборе за горњи дом парламента, Дом саветника, испред железничке станице у граду Нара, на западу земље, наводи НХК.

Новинар НХК-а са лица места известио је да су се чула два узастопна пуцња током Абеовог говора.

Абе је био јапански премијер у два мандата с најдужим стажом, а поднео је оставку 2020. наводећи здравствене разлоге, преноси Танјуг.

Премијер Фумио Кишида прекинуо је предизборну кампању након напада на Абеа и вратио се у Токио, преносе медији.

Абе потиче из политички утицајне породице, његов деда са мајчине стране Нобусуке Киши био је јапански премијер од 1957. до 1960. године, а његов отац , Шинтаро Абе, био је министар спољних послова Јапана.

Шинзо Абе је посетио Србију 2018. године, што је била прва посета Београду на тако високом нивоу у последње три деценије, а одликован је на Видовдан ове године орденом Републике Србије на ленти, за изузетне заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа између Србије и Јапана.

Шинзо Абе и Александар Вучић приликом Абеове посете Србији 2018. године (Фото: Танјуг/Драган Кујунџић)

Осумњичени, за кога се наводи да је бивши припадник јапанске морнарице, тренутно је у полицијском притвору, пренео је Ројтерс.

Он је идентификован као Тетсуја Јамагами (41), становник Наре.

Две жене очевици инцидента рекле су за НХК да је мушкарац пришао Абеу с леђа док је држао говор, преноси Гардијан.

Премијер са најдужим мандатом

Бивши јапански премијер Шинзо Абе, који је преминуо данас у 68. години након што је на њега пуцано током предизборног скупа у граду Нара, био је један од најутицајнијих јапанских политичара у модерно доба и први јапански премијер који је посетио Србију после више од 30 година.

Абе, иначе лидер Либерално-демократске партије, био је премијер Јапана са најдужим мандатом, који је политиком „Абеномика” покушао да извуче економију из хроничне дефлације, наводи Ројтерс.

„Ето шта је дисциплинована држава. И атентатор и агент који га обара носе уредно намештене ковид маске. Импресивно“ (Коментар читаоца на сајту НСПМ-а)

Када је први пут ступио на функцију 2006. године постао је најмлађи премијер у јапанској историји од Другог светског рата.

Након годину дана мандата, Абе је поднео оставку наводећи као разлог лоше здравље. Дијагностикован му је улцерозни колитис – хронична упална болест црева.

На изборима 2012. године поново је изабран на ову функцију, када је обећао да ће оживети економију у стагнацији и обновити традиционалне вредности.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 8. 7. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading