СЗО: Раст новозаражених јер се оболели не тестирају, вакцине спасле 20 милиона живота

Омикрон заобилази имунитет код вакцинисаних и прележалих, али ако сте вакцинисани можете очекивати лакшу клиничку слику. Вакцине раде оно за шта су направљене, рекао директор СЗО у Србији Фабио Скано

Директор СЗО у Србији Фабио Скано (Фото: Снимак екрана РТС)

Директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији Фабио Скано каже да се корона вирус убрзано шири јер људи уместо да се тестирају, остају код куће. Истиче да су вакцине широм света спасиле 20 милиона живота. Подваријанте омикрона БА 4 и БА 5 су заразније у односу на претходне, али вакцине смањују могућност тешке клиничке слике, поручује Скано.

Пре само петнаестак дана на болничком лечењу због ковида 19 у нашим болницама је било мање од 100 пацијената. Јуче их је било 143. И број новозаражених последњих дана прелази више од 1.000 дневно.

Иако омикрон сој и његове подваријанте углавном не доносе тежу клиничку слику, стручњаци страхују од убрзаног ширења вируса у свим земљама.

Миланко Шеклер: Симптоми омикрона и за невакцинисане у највећем броју случајева блажи

Директор Канцеларије Светске здравствене организације у Србији Фабио Скано истиче да се у 110 земаља бележи пораст случајева, а ако се упореде мај и крај јуна, реч је о порасту од 20 одсто.

Сојеве БА 4 и БА 5 многи називају и туристичким вирусима, а они су одговорни за пораст случајева Европи.

„До пораста је најпре дошло у Португалији, где је сада стабилније, али се талас креће ка Грчкој, Италији, Француској, Немачкој и даље ка истоку“, каже Скано.

Четири пута повећан број заражених у региону

Од средине јуна бележи се пораст случајева и у региону. Ако се упореде прва и последња недеља јуна, број случајева је четири пута већи.

„И даље смо далеко од таласа из јануара, када су бројке била 20 пута веће него сад, али то говори да се пандемија променила, али никако није завршена“, истакао је Скано.

Симптоми две поменуте подваријанте омикрона личе на летњу вирозу – неки имају високу температуру, неки стомачне тегобе, а неки неуролошке.

Скано истиче да је проблем што многи који имају симптоме остану код куће, а не тестирају се. То је довело до убрзаног ширења.

„Имамо алате да контролишемо пандемију, а нарочито у лето да заштитимо старије, да наставимо са имунизацијом, и примењујемо мере јавног здравства. Ми немамо кристалну куглу, али очекујемо пораст и треба наставити са вакцинацијом и на јесен“, рекао је Скано.

Вакцине спасиле 20 милиона живота

Омикрон успева да заобиђе имунитет код вакцинисаних и код оних који су прележали корона вирус, али ако сте вакцинисани можете очекивати лакшу клиничку слику.

„Желео бих нешто да појасним, вакцине делују и спасавају животе, оне раде оно за шта су направљене. Кад је реч о подваријантама, оне су заразније у односу на претходне и хтео бих да кажем да је тачно да је омикрон веома заразан, али вакцине смањују могућност тешке клиничке слике и спасавају животе”, рекао је Скано.

Израел: Вакцинација без значаја за теже случајеве

За 18 месеци дато је око 12 милијарди доза вакцина – 75 одсто старијих од 65 година је вакцинисано. Сачувано је 20 милиона живота захваљујући вакцинама.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТС, 6. 7. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading