Руси заузели Лисичанск, последње украјинско упориште у Луганску

Руски министар одбране Сергеј Шојгу обавестио председника Владимира Путина о ослобађању Луганске Народне Републике, преносе руске агенције

Чеченски борци у центру Лисичанска (Фото: Политика)

Војне снаге Русије и Луганске Народне Републике преузеле су контролу над Лисичанском, последњим војним упориштем украјинске војске у Луганску.

Украјинске снаге повлачећи се из града уништиле су део зграда градске администрације, градску већницу, укључујући и седиште градоначелника, наводи извештач РИА Новости са лица места.

На тераси разрушене градске већнице у Лисичанску подигнута је црвена застава победе. Више руских канала објавило је снимак подизања заставе, али и изјаве локалног становништва из Лисичанска.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу обавестио је председника Владимира Путина о ослобађању самопроглашене Луганске Народне Републике, преносе руске агенције.

Министарство одбране Русије саопштило је да је Шојгу обавестио Путина о успостављању пуне контроле над градом Лисичанском, преноси Интерфакс.

„Руске трупе и јединице ЛНР се сада боре унутар Лисичанска и у потпуности су поразиле опкољеног непријатеља”, наводи се у саопштењу Министарство одбране Русије.

Министарство је навело да су опкољена села око Лисичанска – Верхњекаменка, Золотарјовка и Белогоровка, као и да је затворен обруч око тог града.

Како руски медији преносе, руске снаге се сада боре са украјинском војском унутар града.

Портпарол руског Министарства одбране, генерал-потпуковник Игор Конашенков је рекао да се за последња два дана на том подручју предало 38 украјинских војника, пренео је Интерфакс.

Стање на фронту 3. јула 2022. (Извор)

Једна мештанка испред разрушене зграде градске администрације је рекла да су Оружане снаге Украјине „све разнеле, све спалиле”.

На друштвеним мрежама објављен је и снимак из ослобођеног града Лисичанска на коме се виде борци из Чеченске Републике, као и борци козачког пука.

„Град Лисичанск је ослобођен. Град је под контролом удружених снага ЛНР и руске војске,” јавио је и извештач Спутњика са лица места.

Напуштајући град украјинске снаге су дигле у ваздух и уништиле низ зграда у којима је смештена администрација града.

Нешто раније представник Народне милиције самопроглашене Луганске народне републике Андреј Марочко изјавио је да су украјинске снаге у Лисичанску, граду на истоку Украјине, изгубиле борбену способност и контролу.

Скраћивање и опрема: Стање ствари

(Политика, 3. 7. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. Naslov iz Politike preko Stanja stvari glasi posrbljeno:

    Rusi oslobodili Lisičansk, poslednje Ukro-naci uporište okupirano od 2014 godine.

    Ukusno i tačka.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading