Бугарски митрополит: Охридска архиепископија носи ово име са додатком – Бугарска и за Бугаре

Проживјећемо горчину сукоба, у коме се преплићу интереси у вези са историјом Бугарске православне цркве. Нешто од ове горчине прихватићемо, нешто нећемо, рекао митрополит Серафим

Митрополит неврокопски Серафим (Извор: doxologiainfonews.com)

Митрополит неврокопски Серафим (Неврокопска епархија БПЦ је Пиринска Македонија) одговорио је на питање водитеља Бугарског националног радија да ли БПЦ губи осјећај историјске истине због чињенице да је васељенски патријарх признао Православну цркву Сјеверне Македоније под именом Охридска архиепископија.

Према ријечима Његовог Преосвештенства, „историја је јасна и категорички је познато да је Охридска архиепископија настала и носи ово име са додатком – Бугарска и за Бугаре. И тако је било током веома дугог историјског периода”.

„Проживјећемо горчину сукоба, у коме се преплићу интереси у вези са историјом Бугарске православне цркве. Нешто од ове горчине прихватићемо, нешто нећемо. Вријеме ће показати, али ми морамо да подржавамо историјску истину”, казао је он.

Сада долази на ред признање МПЦ од свих помјесних цркава, па ће стога „доћи вријеме и згодан тренутак када се изнесу несугласице у погледу назива или територијалне локације нове аутокефалне Цркве“. Владика Серафим вјерује да је могуће „смирено разговарати и решавати питања прошлости и будућности: у вези са именом, територијом и свим осталим што ће се сада успоставити. Неопходно је тражити начин да се очува историјска истина и, сходно томе, дођу до добрих, нормалних, не само људских, већ и братских међухришћанских односа. Прије свега, ми смо једна православна породица“.

Опрема: Стање ствари

(Етос, 13. 6. 2022)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

12 replies

  1. Историја је “јасна и категорички позната” кажу Булгари – туркијско-монголско племе које је дојахало из Казахстана и Каспијских степа, и сада се представљају као Словени, док у исто време себе и даље зову Блгарима.
    Матерњи језик им је искварени србски дијалект (дакле индо-европски језик), а зову га блгарским (што значи туркијским, потпуно друга језичка фамилија, монголска, као са друге планете) – то може једино да подразумева да су им мајке славјанке (Србкиње, /Т/Рашчанке), али су им очеви који су их направили Булгари (Туркијци). Што показује да су савршено сачували свест и духовне законе азијатске степе: када турчин (туркик) тури језик у страну жену, и њен језик има да аутоматски буде турски.

    То је отприлике овако: као кад би екипица Земунаца отишла у Енглеску и тамо у Енглескињама направила децу (ок, хипотетски, прави Земунац се никад не би спустио тако ниско); деца говоре само енглески (са земунским акцентом), зову себе “ми Земунци” (иако не знају ни да покажу Мунзе на карти), у исто време инсистирају да су Енглези, али да је прво царство свих Енглеза у ствари Земунско царство; те да је цела Енглеска са Великом Британијом у ствари Земун (до Фолкланда); и да су им матере Енглескиње, али да се њихов матерњи језик, логично, у ствари не зове енглески него земунски језик.
    И сви Енглези и цео свет кажу: ок, наравно – па то је категорички јасно, подразумева се.
    Је л’ може неко да замисли такав свет?
    Е, у таквом свету и у таквој “једној православној породици” ми живимо. И још нам говоре: “морате да прихватите реалност”.
    Када би неко у интервјуу на психолошком или психијатријском прегледу (за возачки нпр.) аналогно представио свој идентитет, аутоматски би добио халоперидол.
    Иначе, “историјска истина” о којој говори овај вулгаризовани србин када каже “нешто од ове горчине прихватићемо”, јесте да је Охридска АЕ једно време имала мање или више фиктивну западну границу у Бањој Луци – тј, све то до тамо је било “блгарско”, и “за Блгаре”, и та се “историјска истина мора очувати”.
    Благо нама с таквом “православном породицом”.

    15
    1
  2. Брате Евсевије,

    Не знам чиме се бавиш у нормалном животу, али ако ти све досади можеш да пишеш скечеве за стенд-ап комедију (стенд-ап, како се то каже на Српском?).

    Како би се на том Земунском Енглеском (ако се добро сећам, називи језика се пишу великим словом) рекло “мунзе конза?”

    Такође не знам шта је халоперидол, али дефинитивно треба увести психијатријске прегледе у процес добијања возачке дозволе, у циљу значајног смањења гужве на путевима.

    Немој баш тако строго према Енглескињама, нису ни оне све одвратне. Јес’ да Лиз Трас изгледа као да су је извукли испод рушевина месец дана након земљотреса, али на сваких сто или хиљаду Лиз Трас нађе се једна Кејт Бекинсејл или Розамунд Пајк. Вредело би такве евакуисати пре него што се острво претвори у језеро радиоактивног стакла.

  3. @Evsevije

    Genetika Srba i Bugara je maltene ista. Jedino što su ime ”Bugari” preuzeli od zanemarljivog broja originalnih Bugara koji su ili imali Slovensko (Skitsko) poreklo ili, ako su zaista bili Turski narod, nisu ostavili skoro nikakav genetski trag.

    Zapadni Bugari su u govoru nekad imali tri padeža kao i veliki deo Srba. Tek je u 19. veku u procesu sprečavanja stvaranja jedne južnoslovenske jedinstvene pravoslavne države došlo do stvaranja i nametanja ”srpskog” i ”bugarskog” ”književnog” jezika koji je nametnut kako Srbima tako i Bugarima.

    U suštini situacija na Balkanu je slična onoj u Rusiji ( da ne kažem ukrajini), samo što su nas uspeli mnogo ranije da zakrve u opštem ratu protiv pravoslavlja.

    2
    3
  4. Брате Евгениче,
    1. Евакуисати репрезентативне примерке Енглескиња „пре него што се острво претвори у језеро радиоактивног стакла“?
    Јеси ли ти сигуран да знаш за кога радиш? Па да се после опет размноже и сачувају ингланд генетику?
    Једино евентуално у Земун – једини српски топос који има пристојан асимилациони капацитет; тамо су сви и искључиво Земунци (тамо нема Црногораца, Босанаца, Личана, Војвођана…).

    „Мунзе-конза“ се не преводи на енглески, наравно, пошто би сигурно нешто погрешно разумели (у питању су умно сиромашни људи који ни немају реч за земуницу, него је зову „ископина“). Дакле, иде директно у химну, без превода, и за две генерације сви лепо певају „Год, саве тхе Мунзеконза“, и „Глори, глори, Мунзеконза“. Са десницом на срцу и срцем у Земуну. А на прво место имена пабова у ГБ излази „Голден Земун“.
    Нисам имао намеру да се шалим, онај коментар сам написао мртвоозбиљно – нисам ја крив што су браћа блгари толико апсурдни да трагични грех трансцендира у смех.
    Најновију шизофрену булгарност управо видех: Синод Блгарске ПЦ, осуђујући намеру државе да организује параду ЛГБТ-рориста „снажно потврђује да је у питању потпуно свесна и грешна промена од Бога датог родног идентитета“.
    Али када су им прамаме и пратате учинили то исто, у чему и они сами данас стоје, тј. потпуно свесну и грешну промену од Бога датог родног идентитета – од србског/трачанског рода и имена у туркијско-монголско име и трансидентитет – то је национална гордост и слава православних.

    Брате Шопе,
    Наравно, знам да је генетика безмало иста, нарочито западних. А Шопи су сушти Срби, најкласичнија „стара сорта“, најаутохтонија, ја мислим да су и они били елитни војници Аце Великог.
    То што су Блгари примили/преузели име од турко-монголског окупатора им није оправдање, него управо суштина пада – у имену је духовна сим-болика, оно што свезује земаљску реалност, са њеним небеским идеалом (нпр. Србију са Небеском Србијом…). То што им се десило је као када би се ми Срби данас назвали „Европљанима“ (мада, ако ћемо право, ми и имамо највеће право да се тако зовемо, и да делимо другима лиценце).
    Блгари су баш зато и примарно криви за то што су успели да нас „раније закрве“ – када изгубиш име и идентитет, даље се бориш у име лажи, и за лажно име, то јест за лаж. И кољеш онога ко је баштиник истине, не знајући шта радиш.

    Здравствујте!

    8
    2
  5. Евгениче, заборавих и ово – кад сам рекао да је Земун једини српски топос са пристојним асимилационим капацитетом, хтео сам да додам:
    Не знам које су ти оне две Енглескиње које би хтео да спасаваш (мрзи ме да гуглам, а и да се не саблазним), али знам да би изван сваке сумње тамо одмах постале Роземун Пајк и Кејт Мунказе.

    5
    1
  6. @Евсевије

    Дотичне су глумице; слободно гуглај, нећеш се саблазнити јербо нема ничег непристојног. Не мислим да су се појављивале разодевене у филмовима. Кејт Бекинсејл говори Руски и Француски и има коефицијент интелигенције преко 150, што би је, статистички гледано, сврстало међу 500 најинтелигентнијих људи у Београду, изнад већине професора универзитета.

    Било је у историји више него довољно Срба по избору, значи оних који су по родитељима били пола Срби или не уопште Срби, али им то није сметало да за Србију крваре. Писао сам мало о томе у једном коментару не тако давно. Када су у питању тако изузетни примерци као ове две (добро, ствар укуса), ваља се потрудити око асимилације.

    3
    1
  7. Подоста коментара, али не баш прецизних! Бугари јесу азијског порекла, нису словенског, утопили су се потпуно у затечено словенско становништво, али наметнули им своје име. Језик им е словенски, а не покварени српски, а савремени бугарски језик је готово идентичан македонском. Не тако давно, када су оба језика стандардизована, Македонци су изабрали дијалект који се највише разликовао од оног којим су говорили Бугари. Не знам поуздано, али претпостављам да су разлике и данас мале, отприлике онакве као између варијаната бившег нам српскохрватског, данас српског, хрватског итд. језика, с тим што се временом сви труде да их повећају! Сличних случајева, али са различитим последицама било је још у нашем суседству. И Мађари су били племе азијског порекла, досељено у словенско море. За разлику од Бугара, они су успели да одрже и свој језик и име. Генетски и по изгледу, они су одавно изгубили везу са својим првобитним пореклом. Мађарски језик спада у групу угро-финских језика, у Европи само још фински, турски и естонски. (Називи језика се у српском језику не пишу великим словом)…
    И, немојте побогу, с тим да су сви били Срби, који су се однародили! Наравно и нажалост, било је много таквих, али нису ипак сви били Срби! Бугари сигурно нису бивши Срби! Да нас је било толико, не би нас ваљда свако ко наиђе могао тако лако освојити и асимиловати! Противречни сте с таквим ставовима! И, немојте преузимати од Македонаца теорије о Александру Македонском, или о томе да су Срби ратовали пре коју хиљаду година против Кинеза, а можда и Рамзеса? Нека нас и мрзе, али је најгоре када почну да вам се смеју! И да вас жале! А ако кренемо македонским путем у погледу Александра Великог, то је онда то!

    3
    4
  8. @Limes
    Важи.
    А Илири су Шиптари, наравно.
    И њихово, Илирија, је на запад све до Илирске Бистрице, а на север до Дунава и Драве. Само су из неког разлога бечки доктори, кад су их пробудили из коме у 19. веку, заборавили да им то кажу, па су им објаснили да је Илирија само до Подгорице и Ниша.

    Срба није било „толико да би нас свако ко наиђе могао толико освојити и асимиловати“?
    Али нас је било толико да смо могли освојити Илирију, коју Рим није могао покорити вековима, и асимиловати Илире; а које је асимиловао тако да кад су се назвали у исто време и Илирима и Римљанима/Ромејима, одмах су постали цареви Римског Царства (будући елитни војници антике).
    И Тракију, и асимиловати Трачане, који су били „најбројнији народ на свету“ по тврдњама античких историчара (који нису знали о свету у коме су живели, наравно, па како су и могли знати кад нису имали ни интернет ни википедију?).
    Али не само да смо покорили Илире, него смо им и траг истражили, па их није било до друге половине 19. века кад су, чудом божјим, васкрсли из мртвих.
    А Трачани (транс-чани, а не ТРашчани како неки тврде) су се претворили у Блгаре, па ни њих више нема као да их никад није било.

    А то што су антички Грци од Трачана примили и веру (мистерије…), па се код њих, варвара, од тада до данас религија, вера, побожност називају речју трискија (тј. трачкост), јер другу ни бољу нису имали да опишу свој духовни идентитет, и то је само дезинформисаност древних грчких историчара, философа и теолога, који нису довољно знали ни етимологију свога језика а камоли своју историју.

    Ја сам коментаре писао за своје, са ове стране лимеса између добра и зла, истине и лажи.
    А то што ће они преко да ми се смеју, или да ме жале, то је комплимент и баш забавно – отприлике, као кад у зоолошком врту видим да мајмуни показују људске емоције, просто разгаљује (+ подстиче на философска размишљања о томе чиме се ми људи у суштини разликујемо од њих).
    Али да ми се демони смеју и ругају, и да се помоћу мене ругају Истини, Христу, е, то нећу никад дозволити.

    8
    2
  9. @ Евсевије
    Јао, Евсевије, па ко каже да су Шиптари Илири? Али Ви сад управо кажете нешто слично, о Србима и Илирима. Кад је реч о граници, што не помислите да има разних граница у људском друштву које треба поштовати, него Ви одмах, ко на пању – добро и зло! Нисте Ви баш надлежни да утврђујете шта је добро и шта је зло, ваљда је јасно ко је једини за то надлежан! Онај свевишњи!
    Иначе, своји смо, зато се ја и трудим да понешто разјаснимо! Иначе не бих, а све је мање и изгледа, па ћу дићи руке, само хабам тастатуру! Зар мислите да је за један народ здраво да мисли то што неки мисле – Срби народ најстарији и тако то? Није никако, многи Срби су то одавно увидели, Срби у чије српство нико не би могао да посумња, мало (много) ученији у другачије и теже време него ово интернетско! Шта бисте помислили о неком појединцу, пријатељу, рођаку, који дође и каже Вам – ја сам најбољи, највећи, најпаметнији, вучем порекло од Адама и томе слично? Знате и сами шта бисте помислили! Иначе, Милош Милојевић није заслужио то за шта га користе садашњи следбеници! Занимљиво је у целој тој ствари што се поклања толико поверење једном човеку, а читавој плејади његових савременика се не верује, сви су ваљда били поткупљени од Беча? Па толико не бисмо смели да будемо неуки и антисрби! А није важно што ће нам се смејати Британци, чија је министарка ономад показала шта зна. Погледајте мало како је Руска академија наука својевремено оценила Милојевића! Или мислите да ни они нису ништа знали!

    4
    8
  10. @Limes
    Ко каже да су Шиптари Илири? Па нпр. Британци (који „ће нам се смејати“ ако кажемо да нису). Погледајте нпр. ово: https://www.bl.uk/collection-items/map-of-illyria
    Ту кажу, показујући као и њихова министарка колико знају и како мисле, да се у Шекспирово време Илирија односила на „регију на обали Јадранског мора, северно од данашње централне Албаније“ (погледајте на мапи ту регију). Тј. изврсно знају да не треба име ни случајно да нам се помене. Па ко је ту смешан и патетичан, они који то тако дефинишу, Ви који се бојите да ће нам се они смејати, или ја који знам да набројим све своје претке (пасове) који су живели у Илирику до времена када је ова мапа била објављена као апсолутна последња реч науке онога доба?
    И Илирик је био тамо до друге половине 19.в.
    А то што су моји преци били за све то запамћено време до данас, Брђани, то су били и до времена Херодота (5.в. пре Христа), где су под тим именом остали записани (Бриги-Брђани). Тако да мени заиста не требају некакви академици и енглески колонијални чиновници да ми објасне ко сам. Нека објасне себи ко су и шта су – ти исти Енглези, који би очито јако волели да су Илири чим су до 19. века (кад се истина више није могла скрити) помно неговали лажну традицију како су Константин и Јелена били Брити. Слично и Грци, који су ипак толико глупљи од Енглеза да се све до данас горде како су Коста и Јелена били њихови, и хистеришу и смеју се кад им се објасни да у реалном свету ипак није тако.
    Милоша Милојевића, слава му и милост, ја нисам помињао (јер га нисам ни прочитао, осим фрагментарно). Што знам, знам на основу самосталног читања историје – од живе повеснице мојих предака, па до првог хришћанског цара Ромејског царства. То како су руски академици, не много бољи нити мање смешни од енглеских (носе исте смешне кецељице, искројене у Енглеској) „оценили Милојевића“ мени такође није релевантно – да су имали мушкости и научног поштења, прво би „правилно оценили“ властитога цара Петра Великог који је викао да је Александар Македонски био Србин. Али да су то учинили, онда би завршили у Сибиру а не у московским и петроградским салонима, тако да се и то у потпуности може разумети.
    И наравно да вучемо порекло од Адама, будући јафетовски народ, и сама његова квинтесенција која је сачувала тај духовни идентитет. Од Јафета до Адама родослов је такође записан. А Јафетовим потомцима је од Бога обећано да ће ући у шаторе јеврејске (Симове, тј. храмове старозаветне), и у њима остати вечно – и на Србима се то пророчанство испунило и испуњава, ако можете да разумете. Или Ви не верујете у Свето Писмо, Реч Божју? Ако је тако, извините, моја грешка што Вам ишта објашњавам.
    Што се тиче добра и зла и надлежности – управо сам ја надлежан: мој од Бога домаћи задатак у овом животу јесте да познам разлику, изаберем добро (истину) и одбацим зло (лаж). Па Вас у том смислу и љубазно поздрављам.

  11. @ Евсевије
    Наравно, када сте Ви сами изучили прошлост, својих предака, од пре Херодота , “од живе повеснице мојих предака, па до првог хришћанског цара Ромејског царства”, ту се заиста не може ништа рећи! Може само да се престрави, да устукне и да Вам пожели добро здравље!.

    1
    1
  12. Ах, опет неспоразум међу нама. Верујем да стварно нисте разумели текст (моју мисао), а не да се само правите да нисте – кад сам рекао „жива повесница“ мислио сам уназад, на усмено поведање живих људи, који су својим очима чули и видели своје претке и пренели шта су они зборили о себи и шта су били; па тако рецимо, преко Марка Миљанова и Петра Цетињског, до запамћене старине.
    А не од незапамћене старине „од пре Херодота“, како се Ви хистрионски ужасавате.
    Али када бисте имали светлости у уму, могли бисте чак и у ту таму завирити, без ужаса и страве, па бисте и у њој могли пронаћи трагове свога народа (у језику и митологији пре свега).
    Ипак, наравно да је много лакше слушати и читати савремене академике. А осим угодног и пробитачног знања које пружа, то и ефикасно салива страву.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading